
Παγκόσμια ημέρα Φάρων σήμερα και το κοινό έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, εικοσιοκτώ φάρους της χώρας μεταξύ άλλων, τον φάρο στον Άγιο Νικόλαο της Κέας και τον φάρο στο Ακροτήρι της Σαντορίνης.
Εκεί θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη συμβολή τους στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου.
Οι φάροι σήμερα, πέρα από τον σκοπό που εξυπηρετούν, είναι και μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και κάθε χώρας που διαθέτει φάρους.
Στη Μήλο ο πιο γνωστός φάρος είναι αυτός που υπάρχει στη μικρή Ακραδιά. Δυστυχώς, σήμερα ο φάρος είναι εγκαταλελειμμένος, χωρίς καν να υπάρχει ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς, να γίνει προσπάθεια συντήρησής του, ώστε να είναι επισκέψιμος κι αυτός, ως πολιτιστική κληρονομιά της Μήλου και της χώρας γενικότερα.
Ο φάρος της Ακραδιάς, κατασκευάστηκε το 1892. Το ύψος του πύργου του είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 77 μέτρα. Βρίσκεται συγκεκριμένα στη βραχονησίδα μικρή Ακραδιά, στην είσοδο του κόλπου Μήλου. Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μόνον με σκάφος. Σήμερα, ο συγκεκριμένος φάρος (όπως οι περισσότεροι), λειτουργεί με την χρήση φωτοβολταικών πάνελ (πηγή : www.faroi.com). Καλό θα ήταν να συγκεντρωθούν όσα στοιχεία είναι δυνατόν, ώστε υπάρχει ιστορική αναφορά σχετικά τον συγκεκριμένο φάρο και τους φαροφύλακες που υπηρετούσαν παλαιότερα.
Πώς όμως καθιερώθηκε, η μέρα των φάρων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.
Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων, που στοχεύουν και στην ανάδειξη τους ως μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας.
Για το Milos Voice
Θεμιστοκλής Παναγιώτου
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων