28 Ιανουαρίου, 2023

Ο Δήμος Αδάμαντα στη Μήλο (Αύγουστος του 1844)

Η Κρήτη, πολύπαθη από τους Τούρκους, έμελε να παραμείνει κάτω από τον τουρκικό ζυγό περισσότερα χρόνια, μετά την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας.

Οι Κρητικοί, πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει η επανάσταση του 1821, είχαν επιχειρήσει αρκετές φορές την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου, με ολέθρια αποτελέσματα για τους ίδιους. Από τις γνωστότερες κινήσεις ήταν αυτή του Ιωάννη Βλάχου ή Δασκαλογιάννη που το 1770 ξεσηκώθηκε εναντίων των Οθωμανών.

Η επιχείρηση απέτυχε και ο μεγάλος οπλαρχηγός βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους κατακτητές

Στη συνέχεια, οι βιαιοπραγίες και ωμότητες των Τούρκων κατά των Κρητικών ήταν άνευ προηγουμένου. Οι Κρητικοί υπερήφανος λαός, δεν μπόρεσαν να ανεχτούν την κατάσταση, βλέποντας συγχρόνως την καθυστέρηση της βοήθειας που κατ’ επανάληψη ζητούσαν από την υπόλοιπη Ελλάδα, μετανάστευσαν σε άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, συγκροτώντας εκεί νέες πατρίδες.

Η εσωτερική μετανάστευση των Κρητικών, είχε ως κέντρο βάρος την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Η Μήλος, είναι ένα από τα νησιά που δέχθηκε πολλούς από τους κρητικούς μετανάστες.

Οι πρώτοι απ’ αυτούς, εγκαταστάθηκαν στον Αδάμαντα. Έτσι, το 1844, επί βασιλείας του Όθωνα, όταν υπουργός εσωτερικών ήταν ο Ιωάννης Κωλέττης και με προσπάθειες του κρητικού πολιτευτή Γεώργιου Ξενουδάκη, συστήνεται «Ιδιαίτερος Δήμος εποίκων Κρητών, με το όνομα Αδάμαντας».

Ο σύσταση του Δήμου, έγινε με Βασιλικό διάταγμα του Όθωνα στις 22 Αυγούστου του 1844.

 

Στο έγγραφο του  1857, διακρίνομε τη σφραγίδα του Δήμου Αδάμαντα. Δύσκολα διακριτά είναι και η «ΑΔΑΜΑΝΤΟΣ». Καταλαβαίνομε ότι πριν από αυτήν τη λέξη θα υπήρχε η λέξη «ΔΗΜΟΣ».

Ευδιάκριτη επίσης είναι και η υπογραφή του τότε Δημάρχου.

 

«Εν αδαμάντι Μήλου 12 Ιανουαρίου 1857

                                                                Ο Δήμαρχος

(Τ.Σ)

Α. Νοστράκης»

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *