Το milosvoice.gr στο πλαίσιο της προβολής και της ανάδειξης, γεγονότων, δράσεων και προσώπων του προσκηνίου αλλά και του παρασκηνίου παρουσιάζει το Νίκο Τραπατσέλη. Δημοτικός Σύμβουλος σήμερα ο Νίκος Τραπατσέλης, έχει ουσιαστικό ρόλο και επηρεάζει τα μηλέικα πράγματα. Οι θέσεις του και οι απόψεις του έχουν σημασία αφού προέρχονται από τον τελευταίο εκλεγμένο κοινοτάρχη του Αδάμαντα.
Εξακολουθείς να είσαι απόλυτα αντίθετος στη γεωθερμία ;
Σαφώς και είμαι αντίθετος με την εκμετάλλευση της υψηλής ενθαλπίας στη Μήλο διότι τα δικαιώματα τα έχει η ΔΕΗ και κατά συνέπεια θα επωφεληθούν τα μέγιστα ο εργολάβος και η ΔΕΗ. Ο δήμος Μήλου και εμείς ως δημότες δεν θα έχουμε κανένα ουσιαστικό όφελος. Όσον αφορά την καραμέλα του 2% (αυτή που λέει ότι ο δήμος θα αποκομίζει οικονομικό όφελος επί του κέρδους) βλέπουμε τι γίνεται με όλες τις άλλες εκμεταλλεύσεις και καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να γίνει και σʼ αυτή την περίπτωση. Όσον αφορά δε, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υψηλής ενθαλπίας τα λόγια περιττεύουν.
Πως απαντάς σε κακοήθεις που συνδέουν την προώθηση από το δήμο Μήλου προγράμματος του ΚΑΠΕ για την χαμηλή ενθαλπία με την παρουσία της κόρης σου Μαρίας στην λειτουργία του προγράμματος ;
Σχετικά με τις κακοήθεις αναφορές που συνδέουν την ανάμιξη της κόρης μου Μαρίας στα προγράμματα ΑΠΕ του δήμου Μήλου, έχω να πω ότι χαίρομαι, που η κόρη μου συντονίζει και βοηθά στην υλοποίηση του Σταθμού συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας με γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας (με τηλεθέρμανση και αφαλάτωση) για τους παρακάτω λόγους:
Α) Κακώς και από ημιμάθεια σχετίζεται η υψηλή ενθαλπία με την χαμηλή. Για όσους δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης μέχρι τους 95-100°C τα έχει ο δήμος Μήλου. Από 100°C και πάνω τα έχει η ΔΕΗ. Επομένως, πως μπορώ να αρνηθώ στο δήμο το δικαίωμα να αποκομίσει τα όποια οφέλη για το συμφέρον των Μηλιών;
Β) Επιπλέον ποτέ δεν υπήρξα πολέμιος της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας μιας και είναι γνωστό ότι και παλαιότερα έκανα προσπάθειες για να υλοποιήσω ένα παρόμοιο πρόγραμμα για τηλεθέρμανση και λουτροθεραπεία με χρήση χαμηλής ενθαλπίας στα Καμίνια Αδάμαντα.
Δώσε κάποια πλάνα ανάπτυξης της χαμηλής ενθαλπίας από το δήμο Μήλου.
Η εκμετάλλευση του ζεστού νερού, το οποίο δεν εκλύει υδρόθειο ή άλλα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία αέρια, δεν παράγει ηχητική όχληση, δεν ρυπαίνει την θάλασσα, δεν καταστρέφει τα δέντρα και το περιβάλλον, μόνο καλά μπορεί να αποφέρει. Π.χ. δημοτικό αφαλατωμένο νερό, τηλεθέρμανση ή και τηλεψύξη, αγροτική ανάπτυξη όλο το χρόνο, γαριδοκαλλιέργεια, ιχθυοκαλλιέργεια κ.α.
Η Μήλος εδώ και χρόνια πίνει έγχρωμο και ακριβό νερό, γιατί συμβαίνει αυτό ;
Η Μήλος πίνει έγχρωμο νερό, διότι η μονάδα αφαλάτωσης έγινε βιαστικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τοποθέτηση μιας επιπλέον ανεμογεννήτριας, καθʼ υπέρβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία ορίζει ότι η διείσδυση αιολικών στα μη-διασυνδεδεμένα νησιά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15-20% της εγκατεστημένης ισχύος στο νησί. Επιπλέον, η Μήλος δεν είχε το κατάλληλο δίκτυο για την υποδοχή τέτοιας ποιότητας νερού. Με άλλα λόγια χρειαζόταν και χρειάζεται ένα επιπλέον στάδιο επεξεργασίας του αφαλατωμένου νερού για να αποφύγουμε την διαβρωτική επιθετικότητα που έχει στα μέταλλα του δικτύου αλλά και σε συστήματα όπως οι ηλιακοί/ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες στους οποίους προκαλεί ταχύτατη φθορά. Όσο η επεξεργασία του νερού που φτάνει στη βρύση μας παραμένει ημιτελής, (και το δίκτυο σε κακή κατάσταση), τα παράγωγα της οξείδωσης θα συνεχίζουν να δίνουν την εικόνα του έγχρωμου νερού.
Ο κόσμος της Μήλου καθημερινά βλέπει διαρκώς διάφορα «επεισόδια» στον αγωγό που μεταφέρει το νερό στα Πολλώνια, τι συμβαίνει ; τι πρέπει να γίνει ;
Ο αγωγός Πολλωνίων (και Κιμώλου ήταν η πρόθεση) έγινε με μελέτη των συνεργατών του παρόχου του νερού, υπογράφηκε από την τεχνική υπηρεσία του δήμου με συνοπτικές διαδικασίες για να πάει το νερό στα Πολλώνια και στους ενδιάμεσους καταναλωτές. Δυστυχώς δεν υπολογίστηκε ότι σε μία τέτοια διαδρομή έπρεπε να τοποθετηθεί αγωγός πολλαπλάσιας πιέσεως με συνέπεια τώρα να σπάει συνεχώς, να ταλαιπωρεί το προσωπικό ύδρευσης και να υπερχρεώνει τον Δήμο σε υλικά και προμήθεια νερού. Όσο αυτά τα προβλήματα συνεχίζουν και λαμβάνοντας υπόψη την υπερβολική τιμή που ορίστηκε τότε (και χρίζει διαπραγμάτευσης) ο Δήμος με μαθηματική ακρίβεια οδεύει προς την οικονομική του καταστροφή.
H γνώμη σου για το λιμενικό έργο των Πολλωνίων, ποια είναι η ΛΥΣΗ; Ποια συμφέροντα συγκρούονται;
Η υλοποίηση του λιμανιού Πολλωνίων Κιμώλου είναι επιτακτική ανάγκη και η μόνη προοπτική για την μελλοντική επιβίωση Μήλου-Κιμώλου. Οικονομικά ασύμφορα πλοία και λανθασμένες ρότες δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μελλοντικά. Δεν υπάρχουν πλέον ευεργέτες ακτοπλόοι και απλόχερες κρατικές επιδοτήσεις. Τα περί όχλησης δωματιούχων και ξενοδόχων είναι παραμύθια. Απλά, τα τσιράκια που πάντα έγλυφαν το κουτάλι εκείνου που έφαγαν το μέλι, σπεύδουν να πουλήσουν εκδούλευση στο αφεντικό όπως πάντα. Στο τέλος βέβαια θα τους κλωτσήσουν, γιατί τα αφεντικά όταν κάνουν την δουλειά τους κλωτσούν τους δούλους.
Ποια η γνώμη σου για την διαχείριση της παραλίας του Αδάμαντα;
Για την διαχείριση της παραλίας Αδάμαντα, τι να πω. Το χρήμα σταύρωσε το Χριστό, από μένα θέλεις την λύση; Ήταν λάθος κάποιες αποφάσεις από τον Δήμαρχο όταν έγιναν ενέργειες για τακτοποιήσεις στον Αδάμαντα, αλλά ήταν κατά την γνώμη μου λάθος και η ανάθεση διοίκησης σε άτομα που έχουν οικονομικά και επαγγελματικά συμφέροντα στο λιμάνι.
Στους τομείς του πολιτισμού θεωρείς ικανοποιητική την πορεία της Μήλου , αξιοποιεί την ιστορία της;
Στο θέμα της αξιοποίησης του πολιτιστικού πλούτου του νησιού (κατακόμβες, αρχαίο Θέατρο, Φυλακωπή κ.α.), έχουν γίνει τρομερές παραλείψεις με εξαίρεση τον αείμνηστο Αντώνη Δρούγκα ο οποίος έδωσε μεγάλο αγώνα για το άνοιγμα των κατακομβών. Τι να κάνουμε όμως, αυτή είναι η πολιτική βούληση, τα μνημεία του νησιού να μένουν αναξιοποίητα. Μνημεία και αρχαιότητες υπάρχουν χιλιάδες χρόνια και αυτή είναι μόνο μια στιγμή στο χρόνο, η ζωή μας!
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων