22 Ιουλίου, 2024

Νέος φόρος – φωτιά! – Όλος ο νόμος για τ’ αγροτεμάχια! – 1,5 ευρώ το στρέμμα ο ελάχιστος φόρος

– Δεν μένει κομμάτι γης που να μην φορολογηθεί 
– Φορολογούνται για πρώτη φορά οι αγρότες 
– Τριπλάσιος ο φόρος για τα παραθαλάσσια οικόπεδα
– Στόχος η είσπραξη 945 εκατομμυρίων ευρώ

Πιο αυξημένη απ’ όσο περίμενε ο αγροτικός κόσμος θα είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Ο νεος αυτός φόρος,

θα περιλαμβάνει όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις συμπεριλαμβανομένων και των παραθαλάσσιων οικοπέδων.

Μάλιστα για τα παραθαλάσσια οικόπεδα ο φόρος θα είναι ακόμα και τριπλάσιος αν είναι σε απόσταση 200 μέτρων από την θάλασσα.

Ο νεος φόρος, δεν αφήνει πλέον καμία ιδιοκτησία αφορολόγητη. Ακόμα και οι αγρότες που μέχρι σήμερα απαλάσσονταν θα πληρώσουν!

Το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και αφού εγκριθεί από την τρόικα κατά τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, θα ψηφισθεί στη Βουλή.
Ως γνωστόν ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα ισχύει το 2014 θα αντικαταστήσει το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων που εισπράττεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ καθώς και τον ΦΑΠ.

Τι προβλέπει ο νέος αυτός νόμος

– Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ) επιβάλλεται επί όλων των ακινήτων με κριτήριο την έκταση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου.

– Ο φόρος, κατανέμεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματά τους. Οι ιδιοκτήτες δηλαδή δεν μπορούν να αποφύγουν την φορολόγηση ακόμα κι αν έχουν “σπάσει” σε κομμάτια την περιουσία. Κάθε ένας από τους ιδιοκτήτες, θα παραλαμβάνει ενιαίο λογαριασμό με το φόρο που προκύπτει για το κάθε ακίνητο που πιθανόν κατέχει.

– Επιβάλλεται με ενιαίο τρόπο σε κάθε είδους ακίνητη περιουσία, κτίρια και γήπεδα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (φυσικό πρόσωπο, ή διαφόρων ειδών νομικά πρόσωπα). Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω της μετατόπισης του φόρου σε πρόσωπα με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

Πιο αναλυτικά:

– Για τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού προκύπτει από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά του Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με επιπλέον συντελεστές ως εξής:

– Αναλόγως της θέσης, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (ΣΘ) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του Δημοτικού Διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το γήπεδο

– Αναλόγως της χρήσης του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ) που κυμαίνεται από 0,5 ως 2,5.

– Αναλόγως της απόστασης από τη θάλασσα, προσδιορίζεται Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα (ΣΑΘ), που μπορεί και να τριπλασιάσουν το φόρο.

– Αναλόγως με την επιφάνεια του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ). Ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφανείας εφαρμόζεται για το κλιμάκιο επιφανείας στο οποίο αντιστοιχεί.

– Αν το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, τότε εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) ίσος με 1,2.

– Αναλόγως της ύπαρξης κατοικίας. Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του γηπέδου, εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 μ2, ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται. Αν το γήπεδο έχει επιφάνεια άνω των δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (10.000 μ2), ο συντελεστής εφαρμόζεται μέχρι και τις δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πριν την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος.

Πηγή : newsit.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή