Η πράσινη μετάβαση των νησιών μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νάξο, κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών «σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο», επισημαίνοντας ότι αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους από το σύστημα εμπορίας ρύπων για να στηρίξει μεγάλα έργα απανθρακοποίησης στα νησιά.
Όπως είπε, πρόκειται για ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο που προστίθεται στη μεγάλη προσπάθεια να στηριχθεί η νησιωτική Ελλάδα. Το Ταμείο Απανθρακοποίησης είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα διευκολύνει τα νησιά να κάνουν πράξη την «πράσινη» μετάβαση, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και τόνισε ότι «δεν αφήνουμε κανέναν πίσω». Είπε επίσης ότι «η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη στην αύξηση του πληθυσμού και δείχνει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης που οφείλονται στον τουρισμό και όχι μόνο». Σε αυτό το σημείο, ανέφερε ότι η Νάξος είναι γνωστή και για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά της προϊόντα.
Ηλεκτρική διασύνδεση
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι πόροι του Ταμείου «θα μας βοηθήσουν σε πρώτη φάση να διασυνδέσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό των νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, μέσα από επενδύσεις που θα κάνουν πρωτίστως ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, ώστε οι νησιώτες να απολαμβάνουν σταθερότητα και ενεργειακή ασφάλεια, καλές τιμές ρεύματος και να απαλλαγούν από τις ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ρεύματος που προμήθευαν μέχρι σήμερα τα νησιά με ηλεκτρική ενέργεια».
Όπως πρόσθεσε, «έχει σημασία στη συνολική εθνική στρατηγική για να μετατρέψουμε τον ήλιο και τον άνεμο σε ενεργειακό συγκριτικό πλεονέκτημα, είτε σε εθνικό, είτε σε τοπικό επίπεδο». Ανέφερε επιπλέον ότι το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα μπορεί να χρηματοδοτεί και ανανεώσιμα έργα που θα εξασφαλίζουν πιο φτηνή ηλεκτρική ενέργεια για τα νησιά που θα υποδέχονται αυτές τις επενδύσεις.
«Η φιλολογία κατά των ΑΠΕ είναι επικίνδυνη και δεν είναι πατριωτική»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «παρακολουθώ με προβληματισμό να αναπτύσσεται στον δημόσιο διάλογο μια ρητορική κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κυρίως από ακραία κόμματα. Είναι μια τελείως εσφαλμένη λογική. Οι ΑΠΕ θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και θα συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση του κόστους ενέργειας».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «είμαστε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ» και πρόσθεσε πως σε μικρά νησιά, η κατασκευή ενός μικρού έργου μαζί με σύστημα αποθήκευσης, μπορεί να οδηγεί σε φθηνότερη ενέργεια.
Σημείωσε, εξάλλου, πως «θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο ώστε αύριο οι αφαλατώσεις να υποστηρίζονται και αυτές από ΑΠΕ». «Η φιλολογία κατά των ΑΠΕ είναι επικίνδυνη και δεν είναι πατριωτική. Δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το εξωτερικό όταν μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είπε επίσης πως η χωροθέτηση των περιοχών για έργα ΑΠΕ γίνεται με προσοχή και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Τόνισε επίσης πως το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα μπορέσει να συνεισφέρει στο να μπορέσουν τα νησιά να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, κάνοντας την πράσινη μετάβαση συγκριτικό πλεονέκτημα.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο τουρισμός αλλάζει και κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να αγκαλιάσει πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στα νησιά να είναι πρωτοπόρα στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. «Η πράσινη μετάβαση των νησιών μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα» επεσήμανε, ενώ τόνισε πως αποτελεί δέσμευσή του να ολοκληρωθεί το φράγμα στη Νάξο.
naftemporiki.gr
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων