Μήλος: Τα γερμανικά ραντάρ σε Ακρωτήρι και Τόπακα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου

Του Ιωάννη Καρκαλάτου

Στη Μήλο υπάρχουν τα ερείπια των πιο εξελιγμένων συστημάτων ραντάρ που κατασκεύασαν οι Γερμανοί, δύο ραντάρ αεράμυνας που ανίχνευαν και κλείδωναν στόχους και υπήρξαν πραγματικοί πρωταγωνιστές του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Ιστορικό

Για να καταλάβουμε πως λειτουργούσε αυτό το σύστημα πρέπει πρώτα να δούμε πως χρησιμοποιήθηκε στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν ένα σύστημα αεράμυνας που βασιζόταν σε ραντάρ. Το Freya ήταν το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, που ανίχνευε εχθρικά αεροσκάφη στα 100 χλμ μακριά και κατόπιν το ραντάρ διεύθυνσης πυρός Würzburg Riese (Βούρτσμπουργκ Ρίζε) κλείδωνε τους στόχους και κρατούσε το ίχνος της πορεία τους από τα 70 χλμ.

Τα δεδομένα διαβιβαζόντουσαν σε κέντρα ελέγχου όπου καθόριζαν πόσα αεροσκάφη θα απογειωθούν και προς τα που.

Χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από το 1942 από τη γερμανική αεροπορία (Luftwaffe) για την αεράμυνα του Ράϊχ.

Από τη Γερμανία στη Μήλο

Δύο από αυτά τα ραντάρ κατέληξαν στη Μήλο στα πλαίσια της άμυνας της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Η Μήλος έτσι κι αλλιώς ήταν στρατηγικής σημασίας καθώς με το μεγάλο φυσικό λιμάνι που διέθετε θα ήταν εφαλτήριο για περαιτέρω επιθέσεις κατά γερμανικών στόχων.

Στον Τόπακα τοποθετήθηκε το Freya όπου με την μακρά του εμβέλεια ανίχνευε έγκαιρα τα εχθρικά αεροσκάφη. Το Würzburg στο Ακρωτήρι του Προβατά, μόλις οι στόχοι εισερχόταν στην εμβέλεια του, τα κλείδωνε και παρείχε τις συνεταγμένες τους είτε για να απογειωθούν αεροσκάφη είτε για να εκτελεστεί αντιαεροπορική βολή.

Οι τοποθεσίες των ραντάρ έχουν απεριόριστη θέα στο Κρητικό πέλαγος.

Τί μπορείτε να επισκεφθείτε

Το ραντάρ Βούρτσμπουργκ βρίσκεται δυτικά της παραλίας του Προβατά, στη νότια πλευρά του νησιού, στο βουνό που εισχωρεί στη θάλασσα και είναι σαν ακρωτήριο. Η πρόσβαση είναι εύκολη. Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα χάρτη για να μη μπερδευτείτε με τους χωματόδρομους.

Το Freya βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο, στα δυτικά του νησιού και δεν είναι καλή ιδέα να το επισκεφθείτε.

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ