27 Σεπτεμβρίου, 2023

Μήλος σαν σήμερα

 Οι σεισμοί του 1918

Το ημερολόγιο έγραφε Πέμπτη 06 Σεπτεμβρίου 1918, όταν η εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», ανέφερε σε άρθρο του για τους σεισμούς που είχαν πλήξει τότε τη Μήλο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι σεισμικές δονήσεις που προκλήθηκα στη Μήλο τότε, κατάφεραν αρκετές υλικές Ζημιές, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Είχε μεταβεί στη Μήλο τότε και ο νομάρχης Κυκλάδων για να επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης.

Από ότι αναφέρει,  τα χωριά Πλάκα, Πλάκες και Τριοβάσαλος, είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, καθώς πολλές κατοικίες είχαν καταστεί ακατοίκητες πλέον.

Μεταξύ άλλων είχαν πέσει και στη θάλασσα και μεγάλοι όγκοι γης και μικρά υψώματα.

Η Μήλος και η γεωθερμία

Το ημερολόγιο έγραφε Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 1983, όταν προγραμματιζόταν η εγκατάσταση γεωθερμικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας 2 MW στη Μήλο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», τον επόμενο χρόνο (1984 δηλαδή), προγραμματιζόταν η εγκατάσταση του πειραματικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας 2 MW, με εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του νησιού.

Η εκμετάλλευση μάλιστα θα γινόταν από κρατικό φορέα. Αυτά είχε δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Κουλουμπής κατά την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου που έγινε στη Μήλο με θέμα «Η συμβολή της γεωθερμίας και άλλων ήπιων μορφών ενέργειας στην ανάπτυξη της Μήλου».

Η μοίρα όμως για το συγκεκριμένο θέμα επιφύλασσε δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς αστοχίες και παραλείψεις, συνετέλεσαν στο ναυαγήσει η συγκεκριμένη προσπάθεια.

Έτσι, προς το παρόν τουλάχιστον παραμένει ανεκμετάλλευτη η γεωθερμική ενέργεια της Μήλου.

Για Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *