Μήλος: Με μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου (Photos)

Η Μήλος τίμησε με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ».

Ένα «ΟΧΙ» ισχυρό, άκαμπτο, σταθερό και συνεχές σε όποιον προσπαθεί  με ιμπεριαλιστικές και φασιστικές τακτικές να επιβληθεί στους ανθρώπους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία  στον ιερό ναό Κορφιάτισσας στην Πλάκα και στη συνέχεια η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώων. Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση.

Να σημειώσομε ότι για πρώτη φορά φέτος κατάθεσε στεφάνι και το ΚΑΠΗ Μήλου.

Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940.

Συνέπεια της άρνησης αυτής, ήταν η ανάμειξη την Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Στη συνέχεια ακολούθησε η γερμανική κατοχή. Τα εγκλήματα, η βάναυσες συμπεριφορές, οι ομαδικές δολοφονίες και τα άγρια βασανιστήρια που βίωσαν οι έλληνες από τους γερμανούς, ήταν άνευ προηγουμένου.

Η Ελλάδα ποτέ δεν δέχτηκε, απεναντίας ύψωσε ισχυρό τείχος μπροστά στις φασιστικές και βάναυσες πολιτικές, απ’ όπου κι αν προερχόταν αυτές.

Ο Έλληνας γεννήθηκε ελεύθερος, χωρίς δεσμά και το έχει δείξει κατ’ επανάληψη από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Δεν φοβήθηκε να παλέψει και να βρεθεί απέναντι σε οποιονδήποτε ήθελε να εκπληρώσει τις φασιστικές και ιμπεριαλιστικές του επιθυμίες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία το 1940-1945.

Αυτό θα πρέπει να καταλάβουν και σήμερα όσοι δεν το έχουν καταλάβει. Η Ελλάδα συζητά και κάθεται στα τραπέζια της πολιτικής μόνον με εκείνους που έχουν τη δημοκρατία , την ειρήνη και την πρόοδο ως οδηγό και στόχο. Σε διαφορετική περίπτωση, ξέρει και βάζει στη θέση που πρέπει οποιονδήποτε χρησιμοποιεί φασιστικές τακτικές.

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Ο εορτασμός της 28ης στον Αδάμαντα

Ασπασία Σίδερη

 

 

 

Ασ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ