11 Σεπτεμβρίου, 2024

Μήλος – Κίμωλος : Tα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλαντζής*
Το πώς θα χωρούσαν δύο νησιά σε τέσσερις μέρες διακοπών, ήταν το ερώτημα για το πώς κάποιος θα μπορούσε να πάρει μια μικρή γεύση για τα δύο από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου, τη Μήλο και την Κίμωλο. Ακούγοντας για την Μήλο, οι πάντες συμφωνούσαν ότι ίσως έχει τις καλύτερες παραλίες του Αιγαίου. Και είναι πολλές, πάρα πολλές. Μεσημέρι το πλοίο φθάνει στο λιμάνι του νησιού, τον Αδάμαντα. Κόσμος πολύς μιας και είναι μέσα Αυγούστου και το νησί σφύζει από ζωή. Ο ταξιδιωτικός οδηγός αναφέρει τόσες παραλίες, που ήθελε κάποιος ένα καλοκαίρι γα να τις γυρίσει. Δύο την ημέρα είναι μία λύση. Απόγευμα στην Αγία Κυριακή, με τις υψηλές θερμοκρασίες στην άμμο, για την πρώτη βουτιά και αμέσως επόμενη στάση, η Φυριπλάκα, εντυπωσιακή και πολύχρωμη παραλία, με το πράσινο, το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα να κυριαρχούν στο γύρω περιβάλλον. Πρώτο βράδυ μια γρήγορη περιήγηση στην Πλάκα, τον ωραιότερο οικισμό του νησιού, με την υπέροχη πλατεία, που έπαιζαν ζωντανά, μουσικοί και το επιβλητικό νεοκλασικό που στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο. Η ανάβαση προς τα πάνω, οδηγεί σε γραφικά δρομάκια, πολλά μαγαζιά και κοντά στο κάστρο, σε ένα μπαλκόνι που βλέπεις όλο το Αιγαίο.

Ο Αδάμαντας είναι η επόμενη στάση για νυχτερινό καλοκαιρινό περίπατο δίπλα στα σκάφη. Επόμενο πρωί αφιερωμένο στα μουσεία. Στο μεταλλευτικό μουσείο στον Αδάμαντα, πρωτοβουλία της εταιρείας που κάνει εξόρυξη μεταλλευμάτων στο νησί, όπου μπορεί να δει κάποιος τα πετρώματα, αλλά και τη ζωή αυτών που εργάζονταν στα ορυχεία του νησιού. Επόμενη στάση, στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού στην Πλάκα, όπου στην είσοδο δεσπόζει το επιβλητικό αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, επισκιάζοντας τα πάντα γύρω του, με το αυθεντικό να βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Και μετά την βόλτα στην άκρως ζεστή και μεσημεριανή Πλάκα, κατεύθυνση προς τα Μανδράκια, ιδιαίτερο μέρος, με τα παλιά ‘’σύρματα’’ των ψαράδων, μέσα στη θάλασσα και το παλιό τέμπλο της εκκλησίας. Αμέσως μετά, για απογευματινό μπάνιο στο Σαρακήνικο, το σεληνιακό τοπίο, με τις πολλές θαλάσσιες σπηλιές, εκεί που είχαν κάποτε τις δέστρες τους οι πειρατές. Και έπειτα, στην παραλία του Παπάφραγκα, διάσημη, μικρή και απόμερη, δίπλα στα αρχαία του νησιού.Απόγευμα βόλτα στα Πολλώνια, εκεί απ όπου φεύγει το πλοίο για Κίμωλο και βράδυ ξανά Πλάκα, για βόλτα στα στενά.

Επόμενη μέρα, μπάνιο, στην πιο περίεργη παραλία του νησιού, στα Θειωρυχεία ή Θειάφες. Η πρόσβαση δύσκολη, με γκρεμούς και χωματόδρομο, αλλά το θειάφι από τα παλιά ορυχεία παντού, κάνοντας μπάνιο με θέα τα βαγονέτα και το τεράστιο εγκαταλελειμμένο ορυχείο που έβγαζε κάποτε θειάφι. Και βράδυ, παραμονή της Παναγίας, στη λιτανεία της εικόνας στον Αδάμαντα.

Επόμενο πρωί, στα Πολλώνια, να πάρουμε το πλοίο για Κίμωλο. Περνώντας, να βλέπεις το μαγευτικό Πολύαιγο και παντού Natura και κάπου εκεί, ο κύκλος με την κιμωλία. Κίμωλος. Από την Ψάθη, το λιμάνι της Κιμώλου, κατεύθυνση προς το χωριό και την Παναγία την Οδηγήτρια, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, στην καρδιά του Αιγαίου. Η εκκλησία αναπαλαιώνονταν, αλλά ο Χριστός με την μεγάλη ιστορία, ανοιχτή. Μετά τη λειτουργία, καφές στην πλατεία, σε καφενείο, στον Κάμπο. Βόλτα στα στενά. Γιορτινή μέρα και κατεύθυνση προς το κάστρο και την Κάτω Πόρτα και το λαογραφικό μουσείο του νησιού, και συζήτηση με τον γιατρό που πήρε την πρωτοβουλία να το φτιάξει. Μετά μπάνιο στα Πράσσα, την ωραιότερη παραλία του νησιού. Πραγματικά μαγική. Και μετά πάλι πίσω για το χωριό. Το τελευταίο πλοίο για Μήλο φεύγει και επιστροφή στην Πλάκα, στο ίδιο μπαλκόνι. Μήλος και Κίμωλος, για τέσσερις μέρες, παίρνοντας μια γεύση. Θα ξανάρθω για τη λαδένια και τη λαδόπιτά της, την καρπουζόπιτα, το Κλέφτικο και όσα δε πρόλαβα να δω. Ένα σημείο του Αιγαίου, που όμοιο του δεν υπάρχει.

kalantzis
*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παλλήνης

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή