28 Ιανουαρίου, 2023

Μήλος : Ερευνητικές γεωτρήσεις σύντομα θα ξεκινήσει η ΔΕΗΑΝ

Ερευνητικές γεωτρήσεις σκέφτεται να ξεκινήσει σύντομα μάλιστα η ΔΕΗΑΝ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες), στα γεωθερμικά πεδία Λέσβου, Μήλου, Κιμώλου-Πολυαίγου και Νυσίρου.

Η πληροφορία έρχεται από άρθρο του worldenergynews, που δημοσιεύθηκε σήμερα με τίτλο «ΔΕΗΑΝ : Στην αφετηρία οι γεωθερμικές γεωτρήσεις στα πεδία Λέσβου, Μήλου Κιμώλου-Πολυαίγου και Νισύρου».

Όπως αναφέρει το άρθρο, έχουν ήδη προχωρήσει οι σχετικές μελέτες και η απαιτούμενη αδειοδοτική διαδικασία για την εκτέλεση των έργων με ασφάλεια.

Μετά τις ερευνητικές γεωτρήσεις, θα ακολουθήσει η κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με κινητήρια δύναμη φυσικά το γεωθερμικό ρευστό. Στη Μήλο η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα είναι ισχύος 5 MW.

Επιπλέον το άρθρο αναφέρει ότι «η γεωθερμία θεωρείται κορυφαία ανανεώσιμη μορφή ενέργειας διότι αποτελεί ενέργεια βάσης, προσφέροντας καθαρή ηλεκτρική ενέργεια όλο το 24ωρο, χωρίς εξάρτηση από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, όπως συμβαίνει με τα φωτοβολταϊκά (ηλιοφάνεια) και τα αιολικά πάρκα (άνεμοι). Έτσι, ως καθαρή ενέργεια βάσης, δεν χρειάζεται νέες υποδομές αποθήκευσης, όπως οι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Παρακάτω αναφέρει «ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου, Κιμώλου και Πολυαίγου είναι το μεγαλύτερο, γνωστό έως σήμερα, γεωθερμικό πεδίο μέσης και υψηλής ενθαλπίας, που συναντάται στον ελλαδικό χώρο, και θα μπορούσε να καλύψει περίπου το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών των Κυκλάδων με τρόπο που να συμφέρει τους κατοίκους της Μήλου».

Κάνει αναφορά για άλλα κράτη που χρησιμοποιούν την γεωθερμική ενέργεια και τα οφέλη που υπάρχουν.

Πολλά τα ερωτηματικά που δημιουργούνται, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι άγνωστο για τη Μήλο, καθώς πριν από μερικά χρόνια στο νησί, υπήρξε μια πρώτη πειραματική έστω μονάδα.

Πηγή : www.worldenergynews.gr

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *