28 Ιανουαρίου, 2023

Μήλος : Ένας τόπος κατάλληλος για γεωτουρισμό

Τώρα που όλα ησύχασαν από τον θόρυβο του καλοκαιριού και μπορεί ο καθένας να σκεφτεί πιο άνετα, δίχως το κυνήγι του airbnb, του booking,  trivago κ.λπ., θα ήταν καλή κίνηση νομίζω να σκεφτούν (οι ενδιαφερόμενοι κυρίως, αν δεν το έχουν κάνει ήδη), και κάποιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Η Μήλος, είναι από τα νησιά που μπορεί να προσφέρει και να αναπτύξει τέτοιου είδους μορφές τουρισμού, καθώς το φυσικό της περιβάλλον έχει τα φόντα να προσφέρει όλα όσα χρειάζεται, η εναλλακτική λύση τουρισμού, όπως αυτή του γεωτουρισμού, μπορούν να υποσχεθούν πολλά στην τοπική κοινωνία, αρκεί βέβαια να γίνει με κατάλληλο σχεδιασμό. Είναι μια πλευρά της Μήλου, που δεν χρειάζεται να δαπανηθούν χρήματα για να διαμορφώσεις χώρους. Είναι ήδη αρκετοί κι έτοιμοι εδώ και χρόνια.

Μέχρι στιγμής το νησί είναι γνωστό για το άγαλμα της Αφροδίτης (κυρίως), για τις κατακόμβες, για τα νταμάρια, για μερικούς ακόμη αρχαιολογικούς τόπους και για τις παραλίες της.

Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει γνωστή και για το φυσικό της περιβάλλον, ελκύοντας με αυτόν τον τρόπο επισκέπτες αντίστοιχου ενδιαφέροντος.

Πέρα από το «πολυφορεμένο» Σαρακίνικο, υπάρχουν ακόμη η Αχυβαδόλιμνη, το Ριβάρι, το Βάνι, τα θειωρυχεία, τα Γλαρονήσια, ο Καστανάς, οι Ακραδιές, ο λόφος Νύχια, περιοχές με απολιθώματα κ.α., που παρουσιάζουν ενδιαφέρον προσελκύοντας  περισσότερους τουρίστες, και ίσως-ίσως όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την τουριστική περίοδο.

Χωρίς να είμαι ειδικός και να γνωρίζω πολλά πράγματα, για να αναπτυχθεί γεωτουρισμός σε μια περιοχή, θα πρέπει να υπάρχουν διακριτές γεωμορφές, γεωλογικής, γεωμορφολογικής αισθητικής, οικολογικής ή και ιστορικής ακόμη σημασίας. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η Μήλος διαθέτει αρκετές τέτοιες περιοχές.

 

Βέβαια, για να μπορέσει το νησί να «στρέψει το πηδάλιο» και προς αυτήν την κατεύθυνση, του γεωτουρισμού δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχουν υποδομές. Ικανό κι ασφαλές οδικό δίκτυο, διαμόρφωση χώρων επίσκεψης, κ.λπ. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός, ούτως ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο αποτέλεσμα, χωρίς να διαταραχτεί το φυσικό, ή ακόμη και το πολιτιστικό περιβάλλον του νησιού.

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *