15 Ιουνίου, 2024

Η Μηλιά επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό

Μικρή, μετρούσε τ’ άστρα στον ξάστερο ουρανό της Μήλου. Τώρα, τα μετρά στη NASA. Η Ανεζίνα Σολωμονίδου   με καταγωγή από τη Μήλο, έφυγε από την Ελλάδα και διαπρέπει στο εξωτερικό.

Μία σημαντική ομιλία θα δώσουν στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 8 το βράδυ , οι διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες , η Ανεζίνα Σολωμονίδου  και ο Ανδριανός Γολέμης ,   με θέμα  την “Eξερεύνηση του διαστήματος και τη ζωή εκτός Γης! “

Η Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου είναι πλανητολόγος που ειδικεύεται στην πλανητική γεωλογία και ερευνά τους δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος. Έχει αποκτήσει το διδακτορικό της τίτλο στην Αστρονομία και Αστροφυσική από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού στη Γαλλία.

Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA και στο Caltech στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, στις αποστολές Cassini-Huygens και Europa Clipper, όπως και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στη Μαδρίτη, όπου εργάστηκε για την προετοιμασία της νέας διαστημικής αποστολής της ESA, JUICE. Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών άρθρων σε διεθνή περιοδικά και κεφάλαια σε βιβλία και περισσότερες από 10 εκθέσεις της μορφής Whitepaper προς τη NASA και ESA.

Η Δρ. Σολωμονίδου έχει προτείνει μια σειρά πλανητικών πειραμάτων και έχει συμβάλει στο σχεδιασμό μελλοντικών αποστολών. Είναι Πρόεδρος του Τμήματος Πλανητικών Επιστημών (PS) για την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών (EGU), και είναι μέλος διεθνών συμβουλίων και επιτροπών της NASA, όπου αξιολογούν επιστημονικές προτάσεις για πλανητική έρευνα.

Στη Μήλο, πολύ πριν περάσει στην Πλανητική έρευνα, πραγματοποίησε και τη διπλωματική της εργασία όταν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο με θέμα την “Ιζηματογενή και τεκτονική ανάλυση της λεκάνης της περιοχής του Σαρακήνικου στη νήσο Μήλο”, με βάση την ανακάλυψη μιας καλντέρας και τη μελέτη της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Με καταγωγή από τη Μήλο, η Ανεζίνα περνούσε τουλάχιστον 3 μήνες κάθε χρόνο στη Μήλο, το νησί της μητέρας της Χρυσώς και των παπούδων της, Μανούσου Κυρίτση και Ανεζινιώς Κυπραίου.

θυμάται  τα παιδικά χρόνια στο νησί !

Δεν έχω ζήσει μόνιμα στη Μήλο, έχω περάσει όμως εκεί όλα μου τα καλοκαίρια μέχρι να μετοικίσω μόνιμα στο εξωτερικό, αφού όταν δεν είχα σχολείο και μετά πανεπιστήμιο, την επόμενη μέρα έτρεχα να βρεθώ στο νησί. Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα ήταν πως τα καλοκαίρια που περνούσα σαν παιδί στη Μήλο, αισθανόμουν πως βρισκόμουν σε άλλο πλανήτη. Και ενώ περνούσα πολύ ωραία τους χειμώνες στην Αθήνα, η άφιξη μου στη Μήλο σηματοδοτούσε για μένα την απόλυτη επαφή με τη φύση και την εποχή του καλοκαιριού, που νομίζω ως παιδί την αντιλαμβανόμουν ως ατελείωτο παιχνίδι, παγωτό, και μπάνιο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή