Έντεκα έλληνες επιστήμονες διαφόρων τομέων γίνονται πρωτοπόροι στην επιστημονική έρευνα στη Βρετανία. Όλοι, ανάμεσά τους και η Μηλιά, Μαρία Τραπατσέλη, ανήκουν στην ομάδα 18 ατόμων της Nano Group, που ασχολείται με νανοκατασκευές, δηλαδή τρανσίστορ, σένσορες, νανοδομές, με επικεφαλής τον κορυφαίο έλληνα επιστήμονα, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Νανοηλεκτρονικής του Τομέα Φυσικών Επιστημών και Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον Dr Θέμη Προδρομάκη.
Τόσο η ίδια, όσο και οι συνάδελφοί της επιλέχθηκαν αξιοκρατικά από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο, βάσει των γνώσεών τους. Η έρευνά τους, που είναι διάρκειας τριών ετών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Imperial College του Λονδίνου, επικεντρώνεται σε τρία πρότζεκτ.
Το πρώτο, αφορά στην κατασκευή μιας νέας μικροσυσκευής, που δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ και η οποία θα επιτρέπει, με μια εξέταση δείγματος αίματος την άμεση διάγνωση κάθε είδους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων καρκινικών όγκων, του ιού HIV, της φυματίωσης κ.α.
Το δεύτερο, στο οποίο συμμετέχει η Μαρία Τραπατσέλη, κάνοντας το διδακτορικό της με υποτροφία, αφορά στην τεχνολογία των memory resistors, δηλαδή ηλεκτρικών «αντιστατών μνήμης», οι οποίοι έχουν την ικανότητα να ενεργούν στον τομέα της ηλεκτρονικής μνήμης με ιδιότητες που προσομοιάζουν τις ιδιότητες των νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Τέλος, το τρίτο αφορά στη συνθετική βιολογία, δηλαδή την ανάπτυξη βιολογικών ιστών σε «καλούπια», ώστε οι αντιδράσεις τους να είναι όσο το δυνατόν παρόμοιες με τις αντιδράσεις των οργάνων του ανθρώπου.
Η Μαρία Τραπατσέλη, κλείνει ένα χρόνο στο Σαουθάμπτον και η «χαρά που νιώθει δεν περιγράφεται». Όπως λέει στο Milos Voice «Πάντα προετοιμαζόμουν για να κάνω αυτό ακριβώς. Την ικανοποίηση και την πρόκληση που μου δίνει η έρευνα δύσκολα την βρίσκεις σε άλλα επαγγέλματα. Μαθαίνω από τους καλύτερους και ελπίζω μια μέρα να πετύχω κι εγώ».
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων