20 Ιουλίου, 2024

Μέδουσες-γίγαντες έφτασαν στις ελληνικές θάλασσες

H μέδουσα, Rhopilema nomadica, εμφανίστηκε στη Ρόδο στα μέσα Μαρτίου και πλέον παρατηρείται σε αρκετές παραλίες του νησιού.

Το συγκεκριμένο είδος είναι γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές-γαλαζωπό χρώμα και διάμετρο συνήθως 30-40 εκατοστά αν και μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο.

Ο Γεράσιμος Κονδυλάτος, ιχθυολόγος ΥΣΡ/ΕΛΚΘΕ μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για αυτό το είδος της μέδουσας που παρουσιάστηκε στην Ρόδο.

«Προς το παρόν δεν ανησυχούμε, οι αριθμοί που έχουμε καταγράψει είναι ακόμα μικροί. Είναι περίπου 100 – 200 μέδουσες γύρω από το νησί. Έχουν πληγεί και τα παράλια της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Συρίας. Αυτές οι μέδουσες καταλήγουν εδώ διερχόμενες από το Σουέζ, είναι η φυσική τους πορεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ιχθυολόγος  εκτίμησε ότι οι μέδουσες ακολουθώντας τα θαλάσσια ρεύματα έχουν φθάσει στην Ρόδο και η παρουσία τους στην χώρα μας είναι ένα πέρασμα.

Η παρουσία τους οφείλεται στην θερμοκρασία της θάλασσας που φέτος δεν έπεσε κάτω από τους 19 βαθμούς Κελσίου, όπως είπε ο κ. Κονδυλάτος, δεδομένου ότι είναι θερμόφιλα είδη.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή