Μαζικοί εμβολιασμοί και στις Κυκλάδες – covid free νησιά μέχρι το Πάσχα

Σχέδιο για τα νησιά χωρίς κορωνοϊό έχει καταστρώσει η κυβέρνηση , για την επανεκκίνηση του τουρισμού . Η αρχή θα γίνει με μαζικούς εμβολιασμούς από τις Κυκλάδες και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 15.000 κατοίκων τους επόμενους δύο μήνες.

Ακολουθεί το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”

“Ειδικό σχέδιο τριών σημείων για νησιά χωρίς κορωνοϊο ακόμα και πριν από το Πάσχα καταστρώνει η κυβέρνηση και εξετάζει τα περιθώρια για στοχευμένες αναπροσαρμογές στην εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» για τη νησιωτική χώρα, αναζητώντας σε κάθε περίπτωση διεξόδους ώστε να ανάψουν το συντομότερο και με ασφάλεια οι μηχανές της τουριστικής σεζόν.

Μέχρι τις αρχές της εβδομάδας είχαν πραγματοποιηθεί 320 «αποστολές εμβολιασμού» αποκλειστικά σε νησιά, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν επιφορτιστεί με την εφοδιαστική αλυσίδα, ενόσω ανεβαίνουν οι ρυθμοί για τον «κάθετο» εμβολιασμό (ανεξαρτήτως ηλικίας, δηλαδή) σε συνολικά 40 νησάκια με λιγότερους από ι.οοο κατοίκους στο μοντέλο του Covid-free Καστελλόριζου και της Θύμαινας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση θέλει όλους τους νησιώτες εμβολιασμένους μέσα στο επόμενο δίμηνο, ακόμα και εάν μείνουν ως μεμονωμένες εκκρεμότητες τα μεγάλα νησιά, όπως προφανώς η Κρήτη ή η Ρόδος και η Κέρκυρα. Εξού και βρίσκονται στα σκαριά τα επόμενα βήματα, όπως ευθέως δείχνει η πρόσφατη αποστροφή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους ότι με βάση τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος Απριλίου «θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι στα νησιά με εξαιρέσεις ίσως στα μεγάλα».

Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν περισσότερες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες στα νησιά ώστε, ανεξαρτήτως των ρυθμών στην υπόλοιπη χώρα, να οργανωθεί ένας πιο μαζικός εμβολιασμός των κατοίκων με λιγότερες αποστολές. Επιπλέον, δρομολογούνται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα πρωτίστως σε νησιά, όπου παρατηρούνται χαμηλοί ρυθμοί ή δυσλειτουργίες, όπως κατά πληροφορίες σε Λήμνο και Δωδεκάνησα. Και τέλος πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στις αρχές του καλοκαιριού όλης της «πρώτης γραμμής» της τουριστικής βιομηχανίας.

Οι σκέψεις εστιάζουν πρώτον στο “άνοιγμα” περισσότερων ομάδων προτεραιοποίησης ώστε,ανεξαρτήτως των ρυθμών στην υπόλοιπη χώρα , να οργανώνεται πιο μαζικός εμβολιασμός των κατοίκων με λιγότερες αποστολές. Δεύτερον δρομολογούνται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα πρωτίστως σε νησιά, όπου παρατηρούνται χαμηλοί ρυθμοί ή δυσλειτουργίες,όπως κατά πληροφορία σε Λήμνο και Δωδεκάνησα.Και τρίτον η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός στις αρχές του καλοκαιριού όλης της “πρώτης γραμμής” της τουριστικής βιομηχανίας.Το βάρος του σχεδιασμού πέφτει στις περιοχές που μετρούν έως 15.000 κατοίκους , όπως για παράδειγμα νησιά των Κυκλάδων για τα οποία ωριμάζει η σκέψη να τρέξουν πιο γρήγορα σε ηλικιακές ομάδες”.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ