22 Ιουλίου, 2024

Kύμα επενδύσεων για τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις εντός του 2013.

Μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζουν ή σκέφτονται το 2013 να προχωρήσουν σε επενδύσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (58%) θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της ICAP σε δείγμα 1095 επιχειρήσεων με τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και με τη συνεργασία του ΣΕΒ και της ΕΑΣΕ. Στο δείγμα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις από τους κλάδους βιομηχανίας, εμπορίου, τουρισμού, υπηρεσιών, τεχνικές εταιρείες και τράπεζες.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Από τις εταιρείες που προγραμματίζουν επενδύσεις το 2013, το 83% σχεδιάζουν να τις πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα, το 12% σε Ελλάδα και εξωτερικό και το 5% εκτός Ελλάδας. Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (48%) θα καλύψει το κόστος των επενδύσεων με ίδια κεφάλαια, το 35% με τραπεζικό δανεισμό και το 17% με χρήση επιδοτήσεων, θεωρώντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια και ότι θα αυξηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσής τους με επιδοτήσεις.

Για τη διετία 2011-2012 τα απολογιστικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ICAP δείχνουν ότι 8.390 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 7,8 δισ. ευρώ και 438 έκαναν επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, οι οποίες επέτρεψαν τη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις κατευθύνθηκαν κυρίως σε αγορά εξοπλισμού-μηχανημάτων, κτίρια-εγκαταστάσεις, ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων και εξαγορές.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις παρόλο το αρνητικό οικονομικό κλίμα, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προχώρησαν σε επενδύσεις αλλά και αυξήσεις κεφαλαίων για την ενίσχυση της θέσης τους.

Για τις επενδύσεις που διενεργήθηκαν που εντός του 2011 – 2012 προκύπτει το συμπέρασμα:

– Το 47% των περιπτώσεων είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας.

– Το 50% των περιπτώσεων είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα προηγούμενα επίπεδα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό επενδύσεων επί του συνόλου πραγματοποιήθηκε από εταιρείες με κύκλο εργασιών μεταξύ 20 και 100 εκατ. ευρώ.

Πηγή : newsit.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή