Κλυδωνισμοί στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση της Thomas Cook

Με 48 ξενοδοχεία υπό το σήμα του στην Ελλάδα, εκ των οποίων 4 ιδιόκτητα, μεγάλο πρόγραμμα κρατήσεων και προγραμματισμένες επενδύσεις για περαιτέρω επέκταση της παρουσίας του στην εγχώρια αγορά, ,η ανακοίνωση κατάρευσης του παλαιότερου και μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Μεγάλης Βρετανίας Thomas Cook, με 22 χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και 22 εκατομμύρια πελάτες ετησίως, έχει προκαλέσει χάος στην Ευρώπη και στον ελληνικό τουρισμό.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πόσοι πελάτες της Thomas Cook βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί ελληνικού εδάφους, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε αρκετές χιλιάδες, καθώς οι κρατήσεις τον Σεπτέμβριο ήταν αυξημένες. Με την ανακοίνωση της πτώχευσης του tour operator, όλα τα πακέτα διακοπών ακυρώθηκαν, το ίδιο και οι πτήσεις και οι τουρίστες θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους. Στο υπουργείο Τουρισμού πραγματοποιείται σύσκεψη.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ντόμινο εξελίξεων τις επόμενες ώρες αλλά και τις επόμενες ημέρες που θα επηρεάσει ταξιδιώτες, προμηθευτές, ξενοδοχεία, εργαζομένους και ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των υπαλλήλων της Thomas Cook ανέρχεται σε 650 άτομα.

Παράγοντες του χώρου όμως μιλούν τις τελευταίες ώρες για μεγάλο πλήγμα στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό, δεδομένου πως η Thomas Cook διακινεί πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Η αγωνία μεγαλώνει σε προορισμούς που ο ταξιδιωτικός οργανισμός έχει πολύ ισχυρή παρουσία, ειδικά σε Κρήτη, Κω, Ρόδο, Κέρκυρα και Ζάκυνθο.

Ξενοδόχοι, πράκτορες και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου βρίσκονται σε στάση αναμονής τόσο και για τους τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα ή είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα, όσο και για τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί με τον tour operator. Κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη κατάρρευση των τελευταίων ετών στον τουριστικό κλάδο και για ένα μεγάλο κενό στην τουριστική αγορά που πρέπει να καλυφθεί.

Οι κρίσιμες ώρες

Με το χρόνο για την εξεύρεση κεφαλαίων να λιγοστεύει και τους πιστωτές να πιέζουν, χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο στο Λονδίνο, ενώ η ηγεσία της Thomas Cook συναντήθηκε με υποψήφιους επενδυτές, αναζητώντας επιπλέον 200 εκατ. λίρες, πέραν του πακέτου ανακεφαλαιοποίησης των 900 εκατ. λιρών μετά την συμφωνία με την Forum International στα τέλη του Αυγούστου.

Η συμφωνία προέβλεπε πως η Fosun Tourism Group θα διοχετεύσει 450 εκατ. στερλίνες στην εταιρεία με αντάλλαγμα τουλάχιστον το 75% των ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων και το 25% των αεροπορικών. Τα επιπλέον κεφάλαια απαιτήθηκαν προκειμένου ο όμιλος να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να στηριχθεί κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου οι κρατήσεις είναι λιγότερες.

Capital.gr

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης , ανέφερε  ότι η  Thomas Cook έφερε φέτος στην Κρήτη 400.000 επισκέπτες ενώ όπως είπε, αυτή τη στιγμή έχει γύρω στους 20.00 τουρίστες  από την Thomas Cook

Η χρεοκοπία του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου «θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στον ελληνικό τουρισμό» είπε ο κ. Βλατάκης.

SHARE