5 Δεκεμβρίου, 2024

Κλέφτικο : Μήπως χρειάζεται προστασία..!

Η Μήλος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στα διεθνή ΜΜΕ, προβάλλοντας το νησί ως έναν από τους καλύτερους –αν όχι ο καλύτερος-  τουριστικούς προορισμούς, με πολλές και πραγματικά όμορφες παραλίες, για κάθε γούστο, με εντυπωσιακά τοπία, κυρίως που έχουν διαμορφωθεί από την ίδια τη φύση, είτε το ανθρώπινο χέρι, σε περασμένους αιώνες, έχει διαμορφώσει κατάλληλα μικρούς κόλπους για την προστασία κυρίως των πλωτών μέσων παλιότερων εποχών.

Το Σαρακήνικο με το εντυπωσιακό σεληνιακό του πεδίο, είναι ένα από τα τοπία που η φύση από τη μία και ο άνθρωπος από την άλλη, δημιούργησαν το σπάνιο κι αινιγματικό θα έλεγα τοπίο του Σαρακήνικου.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια οι τοπικές Αρχές του νησιού, κατάφεραν να προστατέψουν το συγκεκριμένο τοπίο, απαγορεύοντας τη προσέλευση τροχοφόρων οχημάτων, κι επιπλέον την χάραξη στους ολόλευκους βράχους του σχεδίων και ονομάτων, που αλλοιώνουν το φυσικό κάλλος του χώρου.

Τι γίνεται όμως με το Κλέφτικο; Ένα ακόμη τοπίο που η φύση πρωτίστως δημιούργησε ένα σπάνιο σε ομορφιά παραθαλάσσιο τοπίο και, ο άνθρωπος στη συνέχεια το χρησιμοποίησε κυρίως για καταφύγιο κάποιες φορές, κι άλλες πάλι για ορμητήριο; Το Κλέφτικο δεν παρουσιάζει μόνο φυσική ομορφιά. Έχει και ιστορική-πολιτιστική αξία.

Η περιοχή πήρε το όνομά της «Κλέφτικο», από την εποχή της πειρατείας στο Αιγαίο, που λόγω της ύπαρξης των κολπίσκων χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο των πειρατών εναντίων των πλοίων. Επίσης οι σπηλιές της περιοχής χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών.

Οι ψαράδες της περιοχής επίσης αναφέρουν ότι οι σπηλιές χρησιμοποιούνταν από τις μεσογειακές φώκιες ως τόποι αναπαραγωγής, που πιθανόν έχουν εγκαταλειφθεί πλέον λόγω της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

Πράγματι η περιοχή, εδώ και πολλά χρόνια, δέχεται πλήθος τουριστών, με κότερα και με τουριστικά πλοιάρια που οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές. Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά όπως δείχνει η φωτογραφία, τα κότερα χρησιμοποιούν τους σπάνιας ομορφιάς βράχους για δένουν τους κάβους τους !

Για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ιστορικής σημασίας της περιοχής, μήπως πρέπει οι Αρχές του τόπου να εξετάσουν την περίπτωση και πάρουν ανάλογα μέτρα προστασίας με αυτά του Σαρακήνικου;

Μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν το τοπίο, αγκυροβολώντας τα κότερά τους στα νερά, χωρίς  να δένουν τους κάβους τους πάνω στους  βράχους με την σπάνια ομορφιά και την ιστορική αξία.

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Φωτογραφία : Αντώνης Μάλλης

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
  1. Μανούσος says:

    Στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής για τα αντίστοιχα τοπία ο τουρίστας πληρώνει ένα συμβολικό αντίτιμο για να επισκεφτεί το μέρος είτε δια θαλάσσης είτε από ξηρά. Μάλιστα, πολλές φορές αυτό το μικρό “χαράτσι” συμπεριλαμβάνεται στην τιμή της ημερήσιας εκδρομής που συνήθως κλείνουν οι τουρίστες.

    Σε κάποια μέρη υπάρχει χρονικός περιορισμός κατά τις ώρες αιχμής για λόφους προστασίας του τοπίου και για την ασφάλεια των επισκεπτών.

    Τα λεφτά από το μικρό για εμάς τους “ανεπτυγμένους” οικονομικά δυτικούς πηγαίνουν στην προστασία και καθαριότητα του τοπίου. Προσωπικά, έχω συναντήσει υπαλλήλους με φουσκωτή βάρκα να περιπολούν βράχια που είναι τοπόσημο και πόλος έλξης τουριστών.

    Αν αυτά συμβαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην Μήλο;
    Αν καταστρέψουμε αυτά τα δυο τοπόσημα τότε γιατί να έρθει ο τουρίστας;
    Ας μην κρυβόμαστε, το 100% του θαλάσσιου τουρισμού ζει από το Κλέφτικο.

  2. Χατζηγρηγοριου Χαραλαμπος says:

    Τι αλλο…μενει

    Συμφωνω απολυτα και για τον ελεγχο και για το αντιτιμο.
    Εχουμε ομως ακομα πολλα να δουμε.
    Ας μην ειμαστε ανυπομονοι.
    Εχουν ξεμεινει ακομα καποιες παραλιες χωρις ομπρελοκαθισματα.
    Ηδη δημοπρατηθηκαν πριν 10 μερες αυτες που καποιοι ευχομασταν να μην συμβει(αχιβαλολιμνη,φυριπλακα,αγια κυριακη,παλιοχωρι,φυροποταμος,πολλωνια).
    Εξαλλου εχουμε τοσες πολλες…75 καμαρωνουμε οτι υπαρχουν,μεταξυ αυτων να συμπεριλαμβανονται και το Σαρακηνικο και το Κλεφτικο.
    Σε γειτονικα νησια βαζουν και ολοκληρα σαλονια με καναπεδες πανω σε βραχους και σπηλιες.
    Νομιζω οτι ειναι μια καλη ιδεα που θα πρεπει να αντιγραψουμε.Οχι μονον να αντιγραφουμε Μυκονο και Σαντορινη!!
    Το μπαρμπεκιου στη Συκια πριν μερικα χρονια εδειξε το δρομο “αξιοποιησης”αυτων των φυσικων μνημειων.
    Γιατι μηπως το τσιρκο στα Μαντρακια και αλλου τι ειναι?
    Συρματα που αυθαιρετα εχουν γινει τουριστικα καταλυματα,καρεκλες και τραπεζια των καταλυματων πανω στο γιαλο και παραλια.Κατα τα αλλα τα γαρνιρουμε και με λιγη παραδοση “ηταν λεει για να βαζουν τις βαρκες το χειμωνα”.
    Οι ψαραδες και ιδιοκτητες σημερα αυτων των βαρκων που ειναι?Παραμενουν να κατοικουν στο πανω οροφο?
    Συνεχιζουν να βαζουν βαρκες μεσα τον χειμωνα?
    Ακουγονται καποιες διαμαρτυριες για τα ταχυπλοα που φερνουν κυματισμο και ανατρεπουν βαρκες.Θαλασινος δεν ειμαι ,αλλα διερωτωμαι.Εαν δεν υπηρχαν τα ταχυπλοα,και οταν θα φυσαγαν σοροκαδες δεν θα υπηρχε προβλημα?
    Μηπως δεν ειναι το προβλημα με τις βαρκες αλλα λογω της αυθαιρετης αλλαγης χρησης των συρματων σε καταλυματα?
    Πως λειτουργουν ομως αυτα και με ποιους ορους νομιμοτητας(πολεοδομικους,υγιεινης κ.α)?
    Υποψηφιοι δημαρχοι αρκετοι απο οτι φαινεται και παλι (“παλιοι”και “νεοι”).
    Για ολα αυτα ομως κανενας τους δεν λεει κουβεντα και ουτε τα θιγει.
    Γιατι αραγε;
    Η πορεια μερικων απο αυτους μεχρι σημερα,οι οικογενειακες παραδοσεις που πρεπει να τηρουνται και οι ασκουμενες δραστηριοτητες καποιων απο αυτους ,ισως δινουν την απαντηση στο παραπανω ερωτημα.
    Ολοι τους ομως διατεινονται οτι νοιαζονται για τη Μηλο.
    Ποια Μηλο ομως?
    Αυτη που πρεπει να διαφυλαχθει σαν κορη οφθαλμου,για να συνεχιζει να ερχεται ο καθε επισκεπτως και να την αλολαμβανει μαζι με τους κατοικους της,η αυτη που ολοι επιτρεπουν να αλλοιωνεται,διχως να σκεφτονται οτι ετσι υποσκαπτεται η αειφορος αναπτυξη του νησιου?

  3. Χατζηγρηγοριου Χαραλαμπος says:

    Στο προηγουμενο σχολιο μου εκ παραδρομης εγραψα για τα Μαντρακια ενω ηθελα να αναφερθω στο Κλημα.
    Εξαλλου η προθεση μου αυτη φαινεται και απο το σχολιασμο μου σχετικα με την οχληση απο τα ταχυπλοα.

  4. Αννα Βενετσάνου says:

    Το Κλέφτικο πρέπει να προστατευθεί, γιατί προ ετών που πήγα, η εικόνα ήταν τραγική. Πεταμένα κουτάκια αλουμινία, ποτήρια πλαστικά γύρω – γύρω. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν πρωτίστως οι επαγγελματίες και να εξηγούν και στους τουρίστες να μην πετούν αντικείμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή