12 Νοεμβρίου, 2024

Κακοκαιρία- Μαρουσάκης: Πολικό ποτάμι στρέφεται προς τη χώρα

Η πρόβλεψη του μετεωρολόγου για τις επόμενες μέρες

Με ανάρτηση στα social media, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά βίντεο, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί πότε αναμένεται κακοκαιρία ενώ κάνει λόγο για «πολικό ποτάμι που στρέφεται προς τη χώρα».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη το φθινόπωρο «είχε πέσει σε λήθαργο εδώ και αρκετό καιρό», ωστόσο τα βροχόμετρα «επιτέλους “ξεσκουριάζουν” ειδικά για περιοχές προς τα ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα» της χώρας.

Παράλληλα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει πως «ο χειμώνας μπορεί να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία του προς τα νότια της Ευρώπης, παρόλα αυτά παρακολουθεί κρυμμένος τις εξελίξεις περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα επιβιβαστεί στο πολικό ποτάμι για να φτάσει και στη χώρα μας»

Μαρουσάκης: Το πολικό ποτάμι στρέφεται προς τη χώρα

Στο πρώτο βίντεο της ανάρτησης «απεικονίζονται τα ποτάμια αέρα ψηλά στην ατμόσφαιρα. Βλέπουμε το πολικό ποτάμι να στρέφεται προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα την Κυριακή αλλά και το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη, πολικές αέριες μάζες να φτάσουν μέχρι και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας».

Ο μετεωρολόγος αναφέρει πως «βλέπουμε ένα δεύτερο ποτάμι αέρα να ξεχύνεται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή της Κύπρου. Είναι στην ουσία αυτά τα δύο ποτάμια αέρα που διατρέχουν το βόρειο ημισφαίριο και που ελέγχουν – καθορίζουν την εναέρια καιρική κυκλοφορία. Όταν μάλιστα αυτά τα δύο ποτάμια θυμώσουν, παράγουν επικίνδυνες κακοκαιρίες. Έτσι λοιπόν και τώρα αυτά τα δύο ποτάμια μοιάζουν αρκετά θυμωμένα, παρόλα αυτά η διάταξη που αυτά φέρουν θα μας γλιτώσει από τα χειρότερα».

Στη συνέχεια, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύει τον δεύτερο χάρτη, στον οποίο «μπορούμε να δούμε με το γράμμα “Χ” τις κακοκαιρίες που λαμβάνουν χώρα από σήμερα μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας. Ταυτόχρονα με τις μπλε αποχρώσεις αποτυπώνεται η πολική αέρια μάζα και ποια πορεία θα ακολουθήσει. Έτσι λοιπόν μέχρι και την Παρασκευή η χώρα μας θα βρίσκεται κάτω από την επίδραση του βαρομετρικού χαμηλού που βρίσκεται προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής νότια της Ιταλίας και που στην ουσία το πολικό ποτάμι θα εμποδίσει να κινηθεί βορειότερα, παραδίδοντάς το στο υποτροπικό για να το εκτονώσει προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου».

Ο μετεωρολόγος συμπεραίνει ότι «μέχρι και την Παρασκευή θα επιμείνει το φθινοπωρινό μοτίβο με τον καιρό του νοτιά να κυριαρχεί δίνοντας ήπιες θερμοκρασίες και βροχές που θα είναι περισσότερες και εντονότερες στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο».

Συμπληρώνει επίσης πως «ταυτόχρονα το πολικό ποτάμι θα κατεβάσει με τις μπλε αποχρώσεις την πολική μάζα νοτιότερα όπου συναντώντας τα νερά της Αδριατικής και του βορείου Ιονίου θα σχηματίσει ένα δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα μας απασχολήσει από το Σάββατο και μετά».

Μαρουσάκης: Νέα επιδείνωση του καιρού το Σάββατο

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει πως «το Σάββατο αναμένουμε νέα επιδείνωση του καιρού με αρκετές βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα. Αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της κεντρικής και πιο πολύ της βόρειας ηπειρωτικής χώρας».

Ο μετεωρολόγος συμπληρώνει πως «το χαμηλό αυτό δεν θα μείνει για πολύ στην περιοχή μας μιας και τα ποτάμια αέρα που αναλύσαμε παραπάνω θα το οδηγήσουν γρήγορα προς τη Μαύρη θάλασσα και βορειότερα». Συνεπώς, «την Κυριακή θα κατέβει ναι μεν κρύο με παγερούς βοριάδες η κακοκαιρία όμως σε ό,τι αφορά τις βροχές και τα χιόνια θα έχει φύγει μακριά μας με τον ήλιο να κυριαρχεί σταδιακά στις περισσότερες περιοχές, ένας ήλιος όμως με δόντια». Προσθέτει επίσης πως «σε ανάλογο καιρικό μοτίβο θα κυλήσουν και οι πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας με αρκετό κρύο, από φαινόμενα όμως λίγα πράγματα».

Αμέσως μετά, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί τους τελευταίους δύο χάρτες. «Οι μεταβλητές που παρουσιάζονται είναι η 6ωρη βροχόπτωση αλλά και η θερμοκρασία στα 1.500 μέτρα κατατάσσοντας αυτή την πρώτη ψυχρή αξιόλογη εισβολή για την Ευρώπη ως μέτριας έντασης προς ισχυρή για περιοχές προς τον βορρά της χώρας μας και ως ασθενούς προς μέτριας έντασης προς το νότο».

Το συμπέρασμα του μετεωρολόγου είναι πως «το πολικό ποτάμι κλείνει τον δρόμο στο βαρομετρικό χαμηλό νότια της Ιταλίας να κινηθεί βορειότερα εγκλωβίζοντάς το για αρκετές ημέρες στα νερά της Μεσογείου, στον αντίποδα το υποτροπικό ποτάμι θα εμποδίσει το πολικό ψύχος να κινηθεί νοτιότερα, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο ενδιάμεσο δύο ισχυρών καιρικών γεγονότων καταλήγοντας σε μια εξέλιξη φυσιολογική για την εποχή χωρίς γενικευμένες ακρότητες».

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή