23 Μαΐου, 2024

Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη για επικίνδυνη κακοκαιρία-Το ενδεχόμενο Μεσογειακού κυκλώνα

Για την έλευση «ιδιαίτερα επικίνδυνης κακοκαιρίας» την ερχόμενη εβδομάδα προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από τη Δευτέρα και τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι ο μεγάλος όγκος νερού και οι θυελλώδεις άνεμοι, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο οποίος επισημαίνει πως είναι πολύ πιθανή η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση από τη Δευτέρα, εξαιτίας ενός βαρομετρικού χαμηλού «η εξέλιξη του οποίου θα θυμίσει προχωρημένο φθινόπωρο, παρά τέλη καλοκαιριού», σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook. Ανάλογη ατμοσφαιρική κυκλοφορία παρατηρείται τον Οκτώβριο, ή ακόμη και τον Νοέμβριο, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Το κύριο χαρακτηριστικό της «πολύ ισχυρής» κακοκαιρίας θα είναι ο μεγάλος όγκος νερού, που αναμένεται να πέσει σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι θα είναι πολύ ενισχυμένοι και ενδέχεται να προσεγγίσουν τα επίπεδα θύελλας, τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μάλιστα, αναφέρει ότι είναι πιθανό οι τιμές του όγκου νερού «να προσεγγίσουν ή να ξεπεράσουν τους 50-70 τόνους ανά στρέμμα». Τιμές που, σημειώνει, οδηγούν σε εκτεταμένα πλημμυρικά επεισόδια.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η κακοκαιρία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, από τα βόρεια, επηρεάζοντας σε πρώτη φάση τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, όπως και το δυτικό και το βόρειο Αιγαίο. Στη δεύτερη φάση, την Τρίτη και την Τετάρτη, θα επηρεαστούν κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα, αλλά και το δυτικό- βορειοδυτικό Αιγαίο.

Μαρουσάκης: Η πιθανότητα σχηματισμού μεσογειακού κυκλώνα

Στην ανάρτησή του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει ότι καθώς αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα απομακρυνθεί προς τον κόλπο της Σύρτης, είναι πιθανό να σχηματιστεί μεσογειακός κυκλώνας.

Μπορεί τα προγνωστικά στοιχεία να δείχνουν ότι ο μεσογειακός κυκλώνας θα σχηματιστεί μακριά από την περιοχή μας, αλλά σε δεύτερο χρόνο- εφόσον αυτός αντέξει- είναι δυνατό να «απασχολήσει τμήματα» της Ελλάδας, ανάλογα με την τροχιά του, συνεχίζει.

«Φαινόμενα όπως χαλάζι, υδροστρόβιλοι, ανεμοστρόβιλοι, κεραυνοί, υψηλός κυματισμός, επικίνδυνοι άνεμοι κτλ., είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν», καταλήγει ο κ. Μαρουσάκης.

 

lifo.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή