14 Ιουλίου, 2024

Η Σίφνος ξεσηκώνεται κατά της Τρόικα

Κατόπιν της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες από δημοσιεύματα του τύπου, καθώς και από σχετικό έγγραφο προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου με αρ. πρωτ. 4 στις 10/3/2014 από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου στο οποίο αναφέρεται ότι η Τρόικα έθεσε αίτημα μείωσης των χρηματοδοτήσεων που δίνονται για την εκτέλεση ακτοπλοϊκών δρομολογίων στις γραμμές δημοσίου συμφέροντος.

Ως εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων του νησιού μας επισημαίνουμε τα ακόλουθα.

Ένας επαγγελματίας αλλά και ένας απλός κάτοικος του νησιού μας  πρέπει να μεταβεί για:

 • Δ.Ο.Υ  – στον Πειραιά
 • Ο.Α.Ε.Ε. – στην Σύρο κ στον Πειραιά
 • Δικαστήρια – στην Μήλο κ στην Σύρο
 • Ι.Κ.Α.- στην Μήλο
 • Τ.Α.Π.Ι.Τ.- Σύρος το οποίο δεν είναι στελεχωμένο και απευθυνόμαστε Αθήνα στα κεντρικά
 • Επιθεώρηση εργασίας – Σύρος
 • Ο.Α.Ε.Δ. – Σύρο
 • Υπουργείο Συγκοινωνιών – Μήλο
 • Γραφείο αλλοδαπών για άδειες εργασίας ( εκτός ευρωπαϊκής ένωσης)  – Σύρο
 • Νοσοκομείο – ;;;;;

Η μετάβαση μας εκεί γίνεται μόνο ακτοπλοϊκώς και όταν αυτό είναι εφικτό, με ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Εξαίρεση αποτελούν τα ήδη προβληματικά επιδοτούμενα δρομολόγια που είναι αφενός οικονομικά και αφετέρου, τα μόνα που μας διασύνδεουν με το διοικητικό μας κέντρο την Σύρο.

Τα ενδοκυκλαδικα αυτά δρομολόγια είναι εξαιρετικά σημαντικά για τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, αλλά και γενικότερα όλων των Κυκλάδων, καθώς είναι τα μόνα που μας φέρνουν σε επαφή με το διοικητικό μας κέντρο, διακινούν τοπικά προϊόντα βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των νησιών μας, την μετακίνηση των ξένων τουριστών μεταξύ των νησιών και διασύνδεση μας με τα γειτονικά σ’εμάς αεροδρόμια, πράγμα σημαντικό για το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής και τέλος το σημαντικότερο όλων: με χαμηλό μεταφορικό κόστος για τον επιβάτη.

Το Υπουργείο οφείλει, εκτός από το να αγνοήσει τις προτάσεις της τρόικας:

 • Να οργανώσει σωστά τα ενδοκυκλαδικά και όλα τα επιδοτούμενα δρομολόγια των Κυκλάδων.
 • Να τα ενισχύσει οικονομικά και να τα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο.
 • Κάθε τέλος του χρόνου να εξασφαλίσει τη δημοσίευση στα συστήματα κρατήσεων των εισιτηρίων όλα τα δρομολόγια για την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, αφενός να προγραμματίζονται έγκαιρα και αφετέρου, να έχουν τη δυνατότητα προώθησης προς το εξωτερικό του τουριστικού τους προϊόντος!

Το όφελος που θα προκύψει από όλα αυτά δεν θα είναι μόνο προς τις νησιωτικές μας κοινωνίες, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.

Ενημερωθήκαμε επίσης, για τη μείωση των οργανικών θέσεων των πληρωμάτων των πλοίων. Ο χρόνος που επιλέχθηκε να τεθεί αυτό το αίτημα προς συζήτηση είναι ακατάλληλος διότι δίνει έρεισμα στον οποιοδήποτε κακόβουλο να δυσφημήσει την ελληνική ακτοπλοΐα αμφισβητώντας την ποιότητα και τις προϋποθέσεις ασφαλούς ναυσιπλοΐας ενώ τυχόν δίκαιες απεργιακές κινητοποιήσεις των πληρωμάτων ή ναυτεργατών θα  πλήξουν περεταίρω το τουριστικό μας προϊόν πράγμα που δεν θα επιτρέψουμε!

Καλούμε το Υπουργείο και όλους τους αρμόδιους φορείς, να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό, όχι απλά ως ένα σημαντικό θέμα που αφορά όλες τις Κυκλάδες, αλλά θέμα επιβίωσης των νησιών μας!

Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν εμπρός σε ιδιαίτερα μαζικές και δυναμικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ενόψει των επερχόμενων εκλογών…….

Το ψήφισμα αυτό να σταλεί σ’όλα τα αρμόδια Υπουργεία, Πρωθυπουργό, Κόμματα Κοινοβουλίου, Βουλευτές Ν. Κυκλάδων, καθώς και σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Για τα Δ.Σ. των Συλλόγων

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών & Εμπόρων Σίφνου
ΠΟΛΕΝΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Εστίασης & Επισιτισμού Σίφνου
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Η Πρόεδρος του Συλλόγου  
Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σίφνου
ΜΟΣΧΑ ΔΙΑΡΕΜΕ-ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή