2 Δεκεμβρίου, 2023

Η “Αδελφότητα Μηλίων” εκδίδει τον Ζ’ τόμο της έκδοσης “Μηλιακά”

Η Αδελφότητα Μηλίων ανακοινώνει την προετοιμασία τού Ζʹ τόμου τής περιοδικής έκδοσης επιστημονικού περιεχομένου με τίτλο “Μηλιακά”. Στην έκδοση, ενδεικτικά, θα περιλαμβάνονται μελέτες και άρθρα που αφορούν στη Μήλο, καθώς επίσης αδημοσίευτα, μέχρι τώρα, παλαιά έγγραφα και φωτογραφίες.

Έχουν ήδη συμπληρωθεί 32 χρόνια από τον Οκτώβριο του 1982, οπότε και η Αδελφότητα Μηλίων, με ανακοίνωσή της, εξήγγελλε την έκδοση των “Μηλιακών”. Στην ανακοίνωση εκείνη η Αδελφότητα σημείωνε ότι επιδιώκει να συγκεντρώσει σε μια σειρά τόμων όλη την ανέκδοτη ή δυσπρόσιτη πνευματική δημιουργία που αφορά στο νησί, καθώς επίσης να “διευκολύνει τη δημοσίευση ντοκουμέντων για τη Μήλο που παραμένουν μέχρι σήμερα αδημοσίευτα σε διάφορα αρχεία και οικογενειακές συλλογές”.

Η επιδίωξη εκείνη άρχισε να γίνεται πράξη με την έκδοση του Αʹ τόμου των “Μηλιακών” (1983). Ακολούθησαν πέντε ακόμη τόμοι, που εκδόθηκαν κατά διαστήματα (1985, 1989, 1999, 2003, 2009). Στις σελίδες των “Μηλιακών” φιλοξενήθηκαν κείμενα που αφορούν σε τομείς όπως η γεωλογία, ιστορία, αρχαιολογία και λαογραφία τής Μήλου. Έχοντας από την αρχή υψηλούς στόχους, τα “Μηλιακά” στην πορεία των χρόνων γνώρισαν την επιστημονική καταξίωση. Πλέον, αποτελούν σημείο αναφοράς για την έρευνα και τη δημοσίευση κάθε είδους στοιχείων που σχετίζονται με την ιστορία και την πνευματική-πολιτισμική δημιουργία τής Μήλου.

Το υλικό που θα δημοσιευθεί στον επερχόμενο Ζʹ τόμο των “Μηλιακών” έχει ήδη συγκεντρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Η Αδελφότητα Μηλίων, ωστόσο, εξακολουθεί να δέχεται ευχαρίστως υλικό προς δημοσίευση στα “Μηλιακά”, σε κάποιον από τους επόμενους τόμους – για παράδειγμα, εργασίες και μελέτες που αφορούν στην ιστορία τής Μήλου, τη ζωή και την κοινωνία της. Η Αδελφότητα Μηλίων σέβεται απολύτως το πνεύμα κάθε συγγραφέα, δεν παρεμβαίνει στο περιεχόμενο του κειμένου του και το δημοσιεύει ακόμη και αν δε συμφωνεί με τυχόν γνώμες ή απόψεις που διατυπώνονται – αρκεί να υπάρχει στο κείμενο η απαραίτητη τεκμηρίωση. Ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτο είναι το πρωτογενές αρχειακό υλικό – παλαιές φωτογραφίες, έγγραφα κ.τ.ό. Φίλοι συμπατριώτες που έχουν στα χέρια τους τέτοιο, αδημοσίευτο ακόμα υλικό, ενθαρρύνονται το καταστήσουν γνωστό στο Συμβούλιο της Αδελφότητας, προκειμένου το υλικό αυτό να ψηφιοποιηθεί ή να αντιγραφεί, για να σωθεί από τη φθορά τού χρόνου, και να δημοσιευθεί εν συνεχεία στα “Μηλιακά”.

Η Αδελφότητα Μηλίων ευχαρίστως δέχεται προς δημοσίευση άρθρα και μελέτες που έχουν σχέση με την Κίμωλο. Τα “Μηλιακά” εκδόθηκαν ακολουθώντας τα πρότυπα των “Κιμωλιακών” που πρώτος, πριν από αρκετές δεκαετίες, είχε αρχίσει να εκδίδει ο αείμνηστος πατήρ Ιωάννης Ράμφος. Καθώς η έκδοση των “Κιμωλιακών” πρακτικά έχει ανασταλεί, τα “Μηλιακά”, ως Αντιχαριστήριο, ευχαρίστως φιλοξενούν υλικό σχετιζόμενο με την Κίμωλο.

Η Αδελφότητα Μηλίων εκτιμά ότι η ιστορία και η πνευματική κληρονομιά τής Μήλου αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας του νησιού, της ιδιαιτερότητας και, σε κάποια σημεία, της μοναδικότητάς του. Η διάσωση αυτής τής κληρονομιάς αποτελεί καθήκον, συνεπώς και σκοπό· η έκδοση των “Μηλιακών” ελπίζεται ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα μικρό, αλλά πολύ ουσιαστικό, βήμα για την πραγμάτωση αυτού του σκοπού.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή