H εξαγορά ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού μαζί με τους κατοίκους του !

Δύο εκδοχές για μια επένδυση που προκαλεί αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον θρύλο ένας πρώην χρηματιστής της Wall Street με ατέλειωτο χρήμα επισκέφθηκε το νησί πριν 10 χρόνια, το ερωτεύτηκε και άρχισε να το αγοράζει για να κάνει μια επένδυση μαμούθ σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος “ο Ελληνας επιχειρηματίας έχει θέσει τον αυτοπεριοριστικό όρο της αναλογίας 1/100 για οτιδήποτε χτίσει στην Ιο. Ετσι, άλλωστε, εξηγείται το ότι έχει ήδη αποκτήσει ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι του νησιού. Αγοράζει πολλή γη για να χτίσει λίγη…”

Κάποιοι κάτοικοι έχουν διαφορετική άποψη γι αυτό που συμβαίνει στο νησί και κάνουν λόγο για εξευτελισμό της Πολιτείας. Στον ιστότοπο eyploia.gr διαβάζουμε:

Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ

Όλοι ζούμε καθημερινά  την  διαφθορά στους δήμους, στις εφορίες, στις πολεοδομίες, στις αστυνομίες, σε όλα τα σημεία επαφής μας με την ελληνική πολιτεία. Στις μεγάλες  πόλεις η διαφθορά  καλύπτεται από ένα νέφος ανθρώπων και πολυκατοικιών, και  οι  αποκαλύψεις ενόχων ανάβουν και σβήνουν  στιγμιαία σε τηλεοπτικές εκπομπές   ενημέρωσης  κομματικών σκοπιμοτήτων.

Σε ένα μικρό όμως νησί,  όπως η Ίος, ένα  τουριστικό χωριό των δύο χιλιάδων κατοίκων, όλα είναι μόνιμα στο φως.  

Ο ανασφάλιστος Αλβανός μετανάστης ξέρει τον εργοδότη του.

Τα ρέματα που  βαφτίζονται δρόμοι είναι γνωστά.

Οι επιτυχημένοι νονοί της νύχτας και της ημέρας είναι  επώνυμοι.

Οι οικοδομές χωρίς άδεια είναι γνωστές και στα κατσίκια.

Τα παράνομα βήματα του Δημάρχου τα ξέρει ακόμα και ο τρελός του χωριού.

Τα γαμήλια δώρα συναλλαγής εχόντων και εξουσίας προβάλλουν ξεδιάντροπα στο φως της ημέρας.

Όλοι ξέρουν από πού ανατέλλει και πού δύει ο ήλιος στο  μικρό νησί. Ένα μικρό μέρος σαν την Ίο είναι ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας.

Εδώ βλέπεις  καθαρά ποιος διαφθείρει και ποιος διαφθείρεται, πώς αναπαράγεται η διαφθορά στην  ελληνική κοινωνία.

Εδώ βλέπεις καθαρά χωρίς φίλτρα τους  ανθρώπους και  τους μηχανισμούς διαχείρισης της εξουσίας  που οδήγησαν  την Ελλάδα στην παρακμή και τη χρεοκοπία…

Το κείμενο που ακολουθεί ακτινογραφεί τις δομές εξουσίας που νέμονται και καταπατούν την τουριστική Ελλάδα, χωρίς χωροταξικά, περιβαλλοντικά ή πολιτιστικά κριτήρια και ηθικές αναστολές. Σκιαγραφεί την εξαγορά των κατοίκων και την παράδοση, άνευ όρων, ενός νησιού στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και πιστεύω ότι θα κάνει όλους τους  κατοίκους αυτής της χώρας  που αγαπούν την πατρίδα τους να ντρέπονται που κατοικούν  σε αυτόν τον τόπο αλλά ίσως τους κάνει και πιο σοφούς.

Το κείμενο περιγράφει  πώς  κακοποιούνται, ιδιωτικοποιούνται  και πωλούνται οι αιγιαλοί και παραλίες του Αιγαίου, πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της διαφθοράς στους διαδρόμους των δημοσίων υπηρεσιών, πώς χορηγούνται  παράνομες οικοδομικές άδειες και εγκρίσεις αρχιτεκτονικών μελετών, πώς νομιμοποιούνται αυθαίρετα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2011,  πώς οι εκλεγμένοι μας νομοθετούν χέρι χέρι με επιχειρηματικά ιδιωτικά  συμφέροντα εκποιώντας κοινόχρηστους χώρους, πώς καταστρέφονται και παραδίδονται στην κερδοσκοπία τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους του Αιγαίου και  πώς καταργείται κάθε έννοια προσπάθειας χωροταξικού σχεδιασμού και προστασίας του περιβάλλοντος σε αυτή τη χώρα.

Η απροκάλυπτη συγκάλυψη των αυθαιρεσιών  και η σιωπή των αμνών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτικών, στην υπόθεση της καταστροφής των παραλιών και του περιβάλλοντος της  μικρής Ίου, ξεπερνάει κάθε σενάριο επιστημονικής φαντασίας  κακοδιοίκησης    πολιτείας και είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο προς διερεύνηση με πολλούς αποδέκτες στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες.

Ας ξεκινήσουμε το οδοιπορικό με μια  περιληπτική ιστορική αναδρομή  της  αγοράς από χρηματιστηριακά κεφάλαια του μεγαλύτερου μέρους της Ίου, που μπορεί χωρίς υπερβολή να χαρακτηριστεί  «η άλωση της Ίου».

Η άλωση  της Ίου

Το 2007  ένα κότερο πλησιάζει τις ακτές της Ίου. Ο ιδιοκτήτης του είναι ένας πλούσιος χρηματιστής που λέγεται ότι είχε βγάλει πολλά λεφτά ποντάροντας με επιτυχία στο χρηματοπιστωτικό επιχειρηματικό καζίνο της Wall Street.  Ο επιχειρηματίας μαγεύεται  από την ομορφιά και τις παρθένες παραλίες  του νησιού και αποφασίζει να τις αγοράσει και να τις  εκμεταλλευτεί.  Ανεβαίνει στο χωριό να διαπιστώσει αν υπάρχουν εκεί,  όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημόσιες αρχές, χωροταξικές μελέτες,  θεσμοθετημένοι περιβαλλοντικοί περιορισμοί, εκλεγμένοι δήμαρχοι  που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά του. Γυρνάει στο κότερο πανευτυχής.  Η νήσος Ίος είναι ανοχύρωτη πολιτεία χωρίς κτηματολόγιο και χωρίς εγκεκριμένες χωροταξικές μελέτες στις εκτός σχεδίου περιοχές. Ιππότες με πανοπλίες, πρίγκιπες με άσπρα  άλογα, αστοί, προεστοί του τόπου, αριστερό εργατικό κίνημα  να υπερασπισθούν τον τόπο  δεν υπάρχουν  στο νησί. Οι δύο χιλιάδες ιθαγενείς κάτοικοι, παρόλο που  έχουν βγάλει αρκετά  χρήματα εκμεταλλευόμενοι  οι ίδιοι  το γνωστό  από χρόνια τουριστικό νησί τους, δείχνουν επιρρεπείς σε εξαγορά, προσκυνητές στο χρήμα. Ίσως από τα προπολεμικά χρόνια της φτώχιας και της ανέχειας στο νησί η δίψα  για το χρήμα να έχει ενσωματωθεί στο DNA  τους. Στα στενά δρομάκια του χωριού πολλοί μεσίτες,  πωλητές του τόπου τους, εμφανίζονται σε κάθε γωνία, σε κάθε νυχτερινό κέντρο. Πατριώτες να σταθούν   εμπόδιο στα σχέδια της  μονοπωλιακής επιχειρηματικής  εκμετάλλευσης του νησιού από νεοφερμένους ξένους   δεν φαίνονται στον ορίζοντα.  Ο επιχειρηματίας σίγουρος  πια ότι ο τόπος  είναι  χωρίς υπερασπιστές τρίβει τα χέρια του και αποφασίζει να αγοράσει όλες τις νότιες παραλίες της όμορφης παρθένας Ίου με στόχο να τις εκδίδει αποκλειστικά σε ανά τον κόσμο πλούσιους,  Σαουδάραβες, Ρώσους ολιγάρχες και άλλους, που πληρώνουν πλουσιοπάροχα για all inclusive αποκλειστικές χρήσεις και απολαύσεις. Η επιχείρηση εξαγοράς ενός ολόκληρου νησιού του Αιγαίου ξεκινά.

Η off shore εταιρεία Sharivan Limited ξεκινάει τις αγορές στη χαρακτηρισμένη παραμεθόρια περιοχή του Αιγαίου νήσο Ίο αλλά γρήγορα μεταβιβάζει ιδιοκτησίες και παραδίδει την σκυτάλη σε ανώνυμες  ελληνικές εταιρείες. Ο στόχος είναι προφανής: να λαμβάνει επιδοτήσεις από   ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Σύντομα ο επιχειρηματίας καταφέρνει με τους πολιτικούς του φίλους  να εξασφαλίσει εγκρίσεις επιδοτήσεων των εταιρειών του συνολικά γύρω στα  24  εκατ. ευρώ. Έτσι  με τις επιδοτήσεις αυτές και με τις κατάλληλες υπερτιμολογήσεις   μπορεί να  παρουσιάζεται σαν  ευεργέτης επενδυτής χρησιμοποιώντας τα χρήματα του Έλληνα και Ευρωπαίου φορολογούμενου.

Για την αγορά της Ίου δημιουργούνται οι  εταιρείες   105 Α.Ε.,   Λούκας Α.Ε.,  Νερό Α.Ε.,  Ίος Μαρίνα Α.Ε.,  Λούγια ΑΕ., Χαμόγελο Α.Ε. συμφερόντων του επιχειρηματία με ταυτόσημα διοικητικά συμβούλια. Αγοράζονται παραλιακές εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων με, συχνά,  μάρτυρες συμβολαίων τα  κατσίκια. Τα εκατοντάδες στρέμματα  που  αναφέρονται στα συμβόλαια  των εκτάσεων αγοράς από τους ιδιοκτήτες πωλητές   γίνονται χιλιάδες  με την επίκληση κτηνοτροφικής χρησικτησίας δημοσίων εκτάσεων.  Ιδιοκτήτες εξ αδιαιρέτου εκτάσεων  που δεν θέλουν  να απομακρυνθούν από τα πατρικά εδάφη εξαναγκάζονται να πουλήσουν τις πατρογονικές τους περιουσίες  με την απειλή της πρωτόγνωρης  στα νησιά   των Κυκλάδων δικαστικής  διαδικασίας “αγωγής  διανομής”. Οι ιδιοκτήτες των off shore και των ανωνύμων εταιρειών  εκβιάζουν  τους εξ αδιαιρέτου ιδιοκτήτες με αναγκαστικούς πλειστηριασμούς  με αγωγές διανομής,  αν δεν πουλήσουν στους νέους άρχοντες  οικειοθελώς  τα κτήματά τους.

Οι παραλίες ή τμήματα αυτών, που   έχει αγοράσει μέχρι σήμερα  το παραπάνω δίκτυο εταιρειών  συμφερόντων του επιχειρηματία   κ. Μιχαλόπουλου  στη νήσο Ίο είναι συνολικά δεκατέσσερις:  

Παραλία   Καλάμου,  παραλία Παπά,  παραλία Τρεις Κλησιές, παραλία Μαγγανάρι (τμήμα), παραλία Τρυπητή, παραλία Μανούσου, παραλία Πέπα, παραλία Πικρί Νερό (βόρειο τμήμα),  παραλία   Μυλοπότα (τμήμα), παραλία Κολιτσάνι (τμήμα), παραλία Λιμανιού  (τμήμα),  παραλία Τζαμαρία (τμήμα), παραλία  Κουμπάρα, νησάκι Διακοφτό.

Ο νέος σύγχρονος φεουδάρχης, κάτοχος πια με τις ανώνυμες εταιρείες του τού μεγαλύτερου μέρους της   Ίου (17%  κατά εκτίμηση) με τη συμπαράσταση των αστυνομικών, δημοτικών και κυβερνητικών αρχών,  συμπεριφέρεται πλέον σαν ο υπεράνω κάθε νόμου  αδιαμφισβήτητος κυβερνήτης της  Ίου.

Ο πρώην δήμαρχος  της Ίου, Γιώργος Βολυκάκης αναλαμβάνει επιστάτης των συνεργείων του νέου άρχοντα. Μια στρατιά πληβείων εργαζομένων, στην πλειοψηφία ανασφάλιστοι αλλοδαποί, μεταφέρονται  με φορτηγά στα κτήματα του νέου άρχοντα, μερικές φορές συνοδεία αστυνομικών οργάνων,  για να  περιφράξουν παράνομα, χωρίς άδειες περιτοίχισης, τις νέες ιδιοκτησίες  και  να ικανοποιήσουν τις  εκκεντρικές αρχιτεκτονικές του επιθυμίες. Οι  αρχιτεκτονικές  αυτές επιθυμίες  που ακροβατούν ανάμεσα στο στυλ Λας Βέγκας της Νεβάδα και το φοινικοκρατούμενο Palm Beach της Φλόριντας προσυπογράφονται,  κατά παράβαση των διαταγμάτων προστασίας  που ισχύουν, από τους  εντεταλμένους  για την προστασία της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του Αιγαίου αρμόδιους αρχιτέκτονες μηχανικούς. Το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο του νησιού αλλοιώνεται δραματικά  και η κοινωνική δομή της  Ίου  αρχίζει να θυμίζει  Μεξικό εποχής Ζαπάτα με τον επιχειρηματία  Δον Μιχαλόπουλο να εξουσιάζει με το χρήμα του το νησί.

Η παραλία του Παπά

Η παραλία του Παπά, σύμβολο του νησιού  που η φωτογραφία της  συνοδεύει   όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες για την τουριστική προβολή της Ίου ιδιωτικοποιείται και απαγορεύεται η επίσκεψη σε αυτή για τους κοινούς  τουρίστες. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε νεόπλουτους  κατόχους  τζιπ άνω των  2000 κυβικών και φίλους του νέου άρχοντα. Το παραδοσιακό μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία από την πλαγιά σφραγίζεται με σιδερένιες  πόρτες και αλυσίδες και όποιος τολμά να εμφανιστεί στην παραλία με φουσκωτό σκάφος τού κοινοποιείται από  μπράβους ότι η παραλία είναι ιδιωτική.  Κατά μήκος του δημόσιου δρόμου που οδηγεί στην παραλία του Καλάμου, ένας  τεράστιος τοίχος δύο μέτρα ύψος και μήκους δύο περίπου χιλιόμετρων  που θυμίζει το σινικό τοίχος απαγορεύει  στον περίεργο περαστικό ακόμα  και να βλέπει την παραλία του Παπά  έστω και από  εκεί ψηλά.

 

Το έτος 2008 ο επιχειρηματίας ξεκινάει τα έργα καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή  της παραλίας Παπά που ονομάζεται από τους ντόπιους το  Ρεματάκι του Παπά.  Οι μπουλντόζες  εμφανίζονται στις πλαγιές και ξηλώνουν τα θυμάρια για να φυτέψουν φοίνικες  που εισάγονται κατά εκατοντάδες από τη Μέση Ανατολή. Ο επιχειρηματίας μετατρέπει τελικά την περιοχή σε Palm Beach που φαίνεται να είναι το όνειρο κάθε νεόπλουτου επιχειρηματία.  Ο υδροβιότοπος δίπλα στην αμμουδιά που έδινε ανάσα στα αποδημητικά πτηνά στο μακρινό τους ταξίδι από την Ευρώπη προς την Αφρική καταστρέφεται και το ρεματάκι του Παπά  διαλύεται. Οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα για τις καταστροφές αυτές είναι πολλές.

Η οργάνωση WWF  προχωράει σε σοβαρή καταγγελία για υποβάθμιση και οικειοποίηση του έλους Παπά.

Η πολεοδομία Θήρας κάνει αυτοψία και διαπιστώνει σειρά αυθαίρετων κατασκευών, ακολουθούν  διοικητικές έρευνες και  προσφυγές στη δικαιοσύνη, στη  Διεύθυνση Δασών, στην  κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου  και στην  υπηρεσία ρεμάτων.

Οι υπάρχουσες αεροφωτογραφίες της περιοχής είναι αδιάψευστοι πέραν κάθε αμφιβολίας  μάρτυρες των  παρανομιών και των περιβαλλοντικών καταστροφών σε κάθε χρονική στιγμή. Παρ’ όλες αυτές τις επώνυμες διαμαρτυρίες,    με το χρήμα να περιφέρεται στους διαδρόμους των δημοσίων υπηρεσιών  και τις άνωθεν εντολές, οι φωνές των δημοσίων οργάνων γρήγορα σιωπούν.

 

Νόμοι για πλούσιους και μόνο

Το έτος 2011 δημιουργείται η  Υπηρεσία  Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών επενδύσεων για πλούσιους. Στη συνέχεια, την εποχή της συγκυβέρνησης  Νέας Δημοκρατίας–Πασόκ,  με το πρόσχημα απλοποίησης των διαδικασιών καθιερώνεται με έναν υπερνόμο  πολιτικό δόγμα ότι ”κανένας νόμος  της ελληνικής δημοκρατίας δεν ισχύει για όσους έχουν πολύ   χρήμα”. Ο επιχειρηματίας της Ίου φημολογείται ότι συνέταξε ο ίδιος τις σχετικές διατάξεις κατάργησης κάθε ελέγχου νομιμότητας λόγω προσωπικών σχέσεων με τότε  υψηλά  ιστάμενα πρόσωπα.

Η σκανδαλώδης περιφρόνηση κάθε  νομιμότητας  και η επιδεικτική  εύνοια των αστυνομικών και δημοτικών αρχών της Ίου  προς τον επιχειρηματία προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα.  Πατριωτικές και οικολογικές δυνάμεις αρχίζουν να αντιδρούν. Στην τοπική εφημερίδα της νήσου εμφανίζονται σειρά από άρθρα του Νίκου Χριστοδουλάκη, της Χαρίκλειας Ζαμάνου – Χιόνη και άλλων που καταδικάζουν τις περιβαλλοντικές καταστροφές στις παραλίες της Ίου. Δεκάδες άρθρα σε εφημερίδες όλων των αποχρώσεων, Ελευθεροτυπία – Καθημερινή – Εφημερίδα των Συντακτών και πολλές άλλες κάνουν ρεπορτάζ για το σκάνδαλο της Ίου, τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης αυθαιρεσιών και την καταστροφή της φυσιογνωμίας του κυκλαδικού τοπίου.

Το 2014  οι, τότε στην αντιπολίτευση, βουλευτές  του Σύριζα  Συρμαλένιος Νίκος και Αλεξόπουλος Απόστολος κάνουν επερώτηση στη βουλή  καταγγέλλοντας την παράνομη  ΚΥΑ έγκρισης του σύνθετου τουριστικού  καταλύματος στην Κουμπάρα – Διακοφτό νήσου Ίου που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του κυκλαδικού τοπίου και νομιμοποιεί χίλια τετραγωνικά μέτρα  αυθαίρετα κτίσματα του επιχειρηματία  στην περιοχή έγκρισης της ΚΥΑ.

Παρά τις αντιδράσεις, ο επιχειρηματίας  σίγουρος  ότι έχει εξαγοράσει το σύνολο των αρμοδίων στις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες και έχοντας  άνωθεν   πολιτική κάλυψη αποθρασύνεται.  Κατασκευάζει χιλιόμετρα παράνομο δρόμο προς την παραλία Πικρί Νερό, αποψιλώνει ρέματα και χρησιμοποιεί τις πέτρες για τις τοιχοποιίες του, προχωράει σε δεκάδες κατασκευές αυθαιρέτων δίπλα στον αιγιαλό  με τη σιγουριά  ότι  το χρήμα και οι φίλοι του υπουργοί θα νομιμοποιήσουν και αυτές του τις παρανομίες.

Παράλληλα οι  επιχειρήσεις των ανωνύμων εταιρειών του διευρύνονται ασταμάτητα, κατασκευάζεται το κέντρο αναψυχής Free στην παραλία Μυλοπότα, το μπαρ Steps στη Χώρα, ένα παλιό εστιατόριο μετατρέπεται στο πεντάστερο ξενοδοχείο  Agalia και γίνεται η επίσημη έδρα της επιχείρησης 105 ΑΕ και των άλλων εταιρειών του επιχειρηματία.  Μία τεράστια  sunset disco με το όνομα Pathos κατασκευάζεται και λειτουργεί  με οικοδομική άδεια  ανακατασκευής ενός στάβλου.  Η περιοχή όλη της Κουμπάρας αποκλείεται από τον επιχειρηματία, ακόμα και η ζώνη του αιγιαλού. Οι τουρίστες, που παλιά απολάμβαναν το ηλιοβασίλεμα στη δυτική αμμουδιά και τα βραχάκια,   δεν έχουν σήμερα άλλη επιλογή παρά να πληρώσουν εισιτήριο εισόδου στο Club του κ. Μ.  Ακόμα κα το ηλιοβασίλεμα εμπορευματοποιείται.

 

Το νησάκι Διακοφτό – Ανάκτορα στην κορυφογραμμή

Το 2014 οι εργασίες του επιχειρηματία επικεντρώνονται κατά προτεραιότητα στην παραλία Κουμπάρα,  στο νησάκι  Διακοφτό.  Το νησάκι Διακοφτό συνδέεται με την στεριά με μια λουρίδα αμμουδιάς και όπως δηλώνει το όνομά του  η πρόσβαση από στεριά  διακόπτεται  τους χειμερινούς μήνες  από την αφρισμένη  θάλασσα. Το νησάκι χαρακτηρίστηκε μετά δόλου από επιτήδειους αρμόδιους χερσόνησος μόνο και μόνο  για να ενοποιηθούν παράνομα οι ιδιοκτησίες της εταιρείας 105 ΑΕ.  Εκεί, πάνω στο νησάκι αυτό, αποφάσισε ο επιχειρηματίας να χτίσει τα ανάκτορά του κατά παράβαση του νόμου 233/2003  που απαγορεύει για λόγους προστασίας του τοπίου  κατασκευές κτιρίων στην κορυφογραμμή.  Το κακόμοιρο το νησάκι  κυριολεκτικά ξεκοιλιάστηκε. Παράνομοι δρόμο, παράνομο νταμάρι και σπαστήρας εξόρυξης και παραγωγής αδρανών, ενώ εκατοντάδες φοίνικες από την αραπιά φυτεύονται στη βραχονησίδα. Οι αρχές, ο αστυνόμος και ο δήμαρχος Ίου,  άκουγαν τις εκρήξεις του παράνομου λατομείου, έβλεπαν τους παράνομους στον αιγιαλό δρόμους και προκλητικά σιωπούσαν. Οι πολεοδομικές αρχές που ερχόντουσαν για έλεγχο μετά από σειρά επωνύμων καταγγελιών πολιτών έβρισκαν πάντα  το νησάκι Διακοφτό περιφραγμένο με σύρματα και την πόρτα της περίφραξης κλεισμένη με λουκέτα. Έτσι οι αρμόδιοι υπάλληλοι έφευγαν  πάντα χωρίς να κάνουν έλεγχο δόμησης,  δίνοντας τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να πολλαπλασιάζει τα,  κατ’ εκτίμηση, 1000  μ2  αυθαίρετά του   σίγουρος ότι ο οικολόγος υπουργός του Σύριζα κ. Τσιρώνης θα τα νομιμοποιήσει και αυτά με το νέο νόμο περί αυθαιρέτων που μαγειρεύει.

        

Η  *Π Ε*ΝΤΑ*ΣΤΕ*ΡΗ* σύνθετη Real Estate επιδοτούμενη  κερδοσκοπία

Tο 2015 o ελληνικός οργανισμός τουρισμού επιβραβεύει τον   επιχειρηματία εγκρίνοντας την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου του  σε ζώνη ναρκοπέδιο αυθαίρετων  κτισμάτων και περιβαλλοντικών καταστροφών. Η  αδειοδότηση δίνεται σε περιοχή  που στη σχετική  χωροταξική μελέτη του Πολυτεχνείου για λογαριασμό του Δήμου Ιητών χαρακτηρίζεται απολύτου προστασίας και  δεν επιτρέπεται  η ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων σε αυτή.

Ένα τουριστικό αξιοθέατο, σύμβολο της Ίου, ένας τόπος προβολής της ομορφιάς του Αιγαίου,  καταστρέφεται βάναυσα και ιδιωτικοποιείται με τη συνέργεια  του ίδιου του Υπουργείου Τουρισμού.

Ελλάδα το μεγαλείο σου!

 

Η γέφυρα της ντροπής

Τον Δεκέμβριο του 2015, παραμονές Χριστουγέννων, κάτοικοι της περιοχής στην παραλία Κουμπάρα  βλέπουν έκπληκτοι  μπουλντόζες να ξηλώνουν την άμμο εκεί που το καλοκαίρι έστρωναν  την πετσέτα του μπάνιου τους.  Ήταν, όπως έμαθαν,  το ξεκίνημα της κατασκευής μιας γέφυρας που θα ένωνε το νησί με τη στεριά για να οδηγεί  το αυτοκίνητό του ο επιχειρηματίας πιο κοντά  στο ανάκτορο.    Παίρνουν τηλέφωνο τα  γραφεία των Oικολόγων Πράσινων στην Αθήνα και στέλνουν  εκεί τις φωτογραφίες   που τράβηξαν  με το κινητό τους από την κατασκευή της γέφυρας. Στο τηλέφωνο απαντά ο αρχιτέκτονας Γιώργος Δημητρίου  μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Οικολόγων Πράσινων.  Ο έκπληκτος αρχιτέκτονας βλέποντας τις φωτογραφίες δεν πιστεύει στα μάτια του και αναλαμβάνει δράση.

Η κατασκευή της γέφυρας   πάνω στην αμμουδιά των  λουομένων   στη θέση Κουμπάρα της νήσου Ίου  γινόταν με την υπ’ αρ 14704 – 19/12/15 έγκριση παραχώρησης του αιγιαλού  που έφερε τις  υπογραφές των υπουργών Γιάννη Τσιρώνη – Τρύφωνα Αλεξιάδη – Θοδωρή Δρίτσα.  Είναι η πρώτη φορά, τις τελευταίες δεκαετίες, που ελληνική κυβέρνηση  τόλμησε να εγκρίνει την κατασκευή  γέφυρας σε πλαζ λουομένων για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Τα μέσα ηλεκτρονικής δικτύωσης  παίρνουν φωτιά. Τα μέλη των περιβαλλοντικών  οργανώσεων σε όλη τη χώρα δεν πιστεύουν στα μάτια τους διαβάζοντας τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Ο βουλευτής του Ποταμιού  Γιώργος Αμυράς υποβάλλει  επερώτηση στη βουλή  για τσιμεντοποίηση παραλίας στην περιοχή Κουμπάρα – Διακοφτό της Ίου και ζητάει εξηγήσεις από τον Υπουργό κ. Τσιρώνη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ψήφισμα του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους στις 20-12 2015 χαρακτηρίζουν την ΚΥΑ ανεπανόρθωτα καταστροφική για το φυσικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού, αντίθετη με τις προγραμματικές συμφωνίες της κυβέρνησης και σοβαρό πλήγμα στη συμφωνία Οικολόγων Πράσινων και Σύριζα.

Παρά τα γενικευμένα αιτήματα για αναστολή των εργασιών  η γέφυρα κατασκευάζεται παραμονή Χριστουγέννων με τα συνεργεία να δουλεύουν  νύχτα μέρα σαν να πρόκειται για αυθαίρετη κατασκευή και  τα τοπικά αστυνομικά όργανα να κρατάνε τσίλιες  μην τύχει και εμφανιστεί κανένας επιθεωρητής  περιβάλλοντος, πράγμα απίθανο χρονιάρες μέρες. Στις αρχές του 2016 το περιβαλλοντικό έγκλημα είχε ολοκληρωθεί   αλλά οι  ένοχοι σε όλες τις βαθμίδες  της διοίκησης δεν φαίνεται ότι θα έχουν  καλό τέλος. Το αίτημα  να κατεδαφιστεί η γέφυρα της διαπλοκής αποκτά υπερτοπικό συμβολικό χαρακτήρα.

Ο αγώνας για ελεύθερες παραλίες στο Αιγαίο

Ένα τεράστιο κίνημα αντίδρασης για το οικολογικό έγκλημα και τις απροκάλυπτες συγκαλύψεις της διαφθοράς των δημοσίων υπηρεσιών και των πολιτικών τους προϊσταμένων γεννιέται. Ο αρχιτέκτονας Δημητρίου Γιώργος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Οικολόγων Πράσινων αναλαμβάνει εκστρατεία για να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία στις δημόσιες υπηρεσίες. Η ανατίναξη της παράνομης  γέφυρας στην αμμουδιά της νήσου Ίου  έγινε σύμβολο  του αγώνα κατά της διαπλοκής στον ελληνικό χώρο. Η γέφυρα της διαπλοκής των αρμοδίων παραγόντων που πλούτισαν, ενώ χρεοκόπησαν τη χώρα, πρέπει  συμβολικά να ανατιναχθεί. Η  κατεστραμμένη παραλία των λουομένων να αποκατασταθεί. Οι αρχιτέκτονες που υπέγραψαν και ενέκριναν, προφανώς με το αζημίωτο, τις παράνομες εγκρίσεις των αρχιτεκτονικών μελετών πρέπει να παραπεμφθούν στα πειθαρχικά συλλογικά τους όργανα.  Ο αγώνας για την απελευθέρωση  της παραλίας Κουμπάρας νήσου Ίου, για την απελευθέρωση όλων των παραλιών του Αιγαίου  ξεκινά.  1850 υπογραφές μαζεύονται για τη σωτηρία.

Ο σύλλογος Ιητών, ο συλλογικός φορέας που αντιπροσωπεύει τους Νιώτες που ζουν στην Αθήνα  και εκδίδει τη μοναδική διμηνιαία εφημερίδα του νησιού, προσφεύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας με τους Οικολόγους Πράσινους και άλλους πολίτες. Το ΣΤΕ αποφασίζει διακοπή εργασιών. Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε στις 5 Οκτωβρίου του 2016 και η ετυμηγορία αναμένεται σε τέσσερις περίπου μήνες.

Ο αγώνας για να σωθούν οι παραλίες του Αιγαίου έχει ξεκινήσει. Παρά την οικονομική κρίση και τα βιοποριστικά τους προβλήματα οι Έλληνες πολίτες ανταποκρίνονται.

Το Δίκτυο  Αιγαίου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από την Άνδρο μέχρι τη Ρόδο και από την Κρήτη μέχρι τη Χίο κινητοποιούνται, οι τοπικές οργανώσεις του κυβερνώντος κόμματος σε όλα τα νησιά είναι σε αναβρασμό και ζητούν την τιμωρία όλων εκείνων που με τις ενέργειές τους εκθέτουν σε βάσιμες υποψίες συναλλαγής και διαφθοράς  το κυβερνών κόμμα.

Οι φήμες για χρηματισμό αστυνομικών οργάνων, δημάρχων, υπαλλήλων αρχιτεκτόνων ακόμη και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος δίνουν και παίρνουν  στην τοπική κοινωνία. Η μάχη για τη σωτηρία μιας παραλίας στην Ίο γίνεται μάχη για τη σωτηρία του Αιγαίου, για  τη σωτηρία της Ελλάδας όλης, γίνεται μάχη κατά της διαφθοράς στα οικιστικά θέματα…

Ο εξευτελισμός της ελληνικής πολιτείας

Η έρευνα αυτή  για την  εξαγορά και καταστροφή του περιβάλλοντος  στη νήσο Ίο κατά τα έτη 2006 έως 2016  ολοκληρώνεται με την παράθεση δεκάδων αποκαλυπτικών στοιχείων, άρθρων εφημερίδων,  εγγράφων και φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες, τα βίντεο που  ακολουθούν με τις περιβαλλοντικές  καταστροφές είναι ακατάλληλες για ανηλίκους και ευαίσθητους περιβαλλοντικά  Έλληνες πολίτες. Το σκάνδαλο της μικρής νήσου Ίου είναι ο καθρέφτης  του απόλυτου εξευτελισμού της δημόσιας διοίκησης.

Για περισσότερα στοιχεία (φωτογραφίες, έγγραφα, κλπ) κλικ εδώ 

Eντελώς διαφορετική εικόνα θα παρουσιάσει το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος που υπογράφει η Κατερίνα Φάκα

Το αλλόκοτο βιογραφικό του περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα: ετερόκλητες δραστηριότητες όπως το καράτε και η ζωγραφική, τον πλουτισμό ως αυτοδημιούργητου παράγοντα της Wall Street, αλλά και αθρόες επενδύσεις στη γη της Ιου. Ωστόσο, το πραγματικό -και ρομαντικό- όραμα του βαθύπλουτου Αγγελου Μιχαλόπουλου είναι η αξιοποίηση του γραφικού νησιού των Κυκλάδων με βασικό σύνθημα την «ήπια ανάπτυξη». Μάλιστα, ο Ελληνας επιχειρηματίας έχει θέσει τον αυτοπεριοριστικό όρο της αναλογίας 1/100 για οτιδήποτε χτίσει στην Ιο. Ετσι, άλλωστε, εξηγείται το ότι έχει ήδη αποκτήσει ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι του νησιού. Αγοράζει πολλή γη για να χτίσει λίγη.

Εως το 2017 θα έχει ανεγερθεί και θα λειτουργεί το μεγαλύτερο -ως προς τη συνολική έκταση- ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ιου, συνολικής δαπάνης που εκτιμάται στα 20-25 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως αποκαλύπτει ελάχιστα ως προς τις προθέσεις του κ. Μιχαλόπουλου, ο οποίος είναι και ο αποκλειστικός χρηματοδότης του έργου. Διότι ο Ελληνας επενδυτής και πρώην «λύκος της Wall Street» έχει ένα συνολικό όραμα για το νησί της Ιου, φιλόδοξο αλλά αυστηρά προσηλωμένο στον σεβασμό της φυσικής και πολιτισμικής του ταυτότητας.

Ακολουθώντας μεθόδους που εφαρμόστηκαν στο «Costa Navarino» -π.χ. μεταφορά δεκάδων ελαιόδεντρων από την Πελοπόννησο, σχεδόν αποκλειστική χρήση φυσικών υλικών από το έδαφος της Ιου κ.λπ.-, ο κ. Μιχαλόπουλος οραματίζεται περισσότερο την προστασία του νησιού παρά την τουριστική ή επιχειρηματική του εκμετάλλευση. Μια πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΚΑ ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στην έναρξη υλοποίησης αυτού του μεγαλόπνοου και μακροπρόθεσμου σχεδίου αναβάθμισης της Ιου σε έναν προορισμό μοναδικής αίγλης για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και τη λειτουργία «Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος» στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ιου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Μιχαλόπουλου, το θέρετρο που πρόκειται να κατασκευάσει περιλαμβάνει ξενοδοχείο κλασικού τύπου, κατηγορίας πέντε αστέρων και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, συνολικής χωρητικότητας 249 κλινών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν το απαραίτητο πολυτελές κέντρο αναζωογόνησης (spa), καθώς και διάφορα υποστηρικτικά έργα, όπως μονάδα αφαλάτωσης, δημιουργία μαρίνας, κολυμβητικές δεξαμενές, εσωτερικό οδικό δίκτυο, έργα υποδομών (ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης), πάρκινγκ, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.ά.Η έκταση στην οποία θα ανεγερθεί το θέρετρο φτάνει τα 275.642,50 τ.μ., ένα πολύ μικρό μέρος της οποίας θα καλυφθεί από οικοδομήματα.

Ηδη από το 2012 το ΥΠΕΚΑ είχε καταρχήν ταχθεί στο πλευρό του κ. Μιχαλόπουλου, γνωμοδοτώντας θετικά για την πρότασή του σχετικά με τη δημιουργία του υπερσύγχρονου ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Το υπουργείο τόνιζε τότε ότι η Ιος ανήκει στα νησιά που θεωρούνται «αναπτυσσόμενες περιοχές, με περιθώρια ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού». Αυτή ήταν και η απάντηση στις αντιρρήσεις διαφόρων φορέων, όπως το WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) που αντιτίθεται στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του κ. Μιχαλόπουλου, επικαλούμενοι την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ιου. Σε όλα αυτά, όμως, ο κ. Μιχαλόπουλος απλώς αντιτάσσει τη λατρεία του για το νησί – αλλά και τα φοινικόδεντρα, τα οποία φροντίζει να υψώνονται σε κάθε κομμάτι γης που αξιοποιεί, επιβάλλοντάς τα ως προσωπικό του σήμα κατατεθέν.
Ο «Αρχοντας της Ιου», όπως -δικαιωματικά σχεδόν- θα αποκαλείται στο μέλλον ο κ. Μιχαλόπουλος, γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1962. Εως την ηλικία των 18 ετών έζησε στην Αθήνα, φοιτώντας στο Κολλέγιο Αθηνών. Κατόπιν μετοίκησε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Παράλληλα όμως, ήδη από τα εφηβικά του χρόνια, είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός κάνοντας πρωταθλητισμό στο καράτε.

Αμέσως μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές του ρίχτηκε στο καθαυτό money making, εμπλεκόμενος με το χρηματιστήριο. Στο ντελίριο του πακτωλού των εκατομμυρίων που έρρεαν στις χρηματαγορές, αυτό που με τόση φαντασμαγορία απέδωσε ο Μάρτιν Σκορσέζε στον «Λύκο της Wall Street», ο κ. Μιχαλόπουλος, παρόλο που ήταν μόλις 22 ετών, άρχισε να ξεχωρίζει. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 οι ετήσιες απολαβές του ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. δολάρια, κατακτώντας ένα όνειρο που ελάχιστοι από όσους είχαν ως επάγγελμα τη μεσολάβηση στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης θα κατάφεραν να πραγματοποιήσουν σε όλη τους τη ζωή.

Η απόφαση όμως να εγκαταλείψει τη Wall Street, η επιστροφή στην Ελλάδα και η δημιουργία οικογένειας, ταυτόχρονα με τα μάγια που του έκανε το νησί της Ιου, άλλαξαν μια για πάντα τη ζωή του κ. Μιχαλόπουλου. Τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί στην Ελλάδα, τον ιδανικό κατά την άποψή του τόπο για να αφιερωθεί στην ανατροφή των πέντε παιδιών του. Τα τέκνα Μιχαλόπουλου είναι τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, τρίδυμα και δίδυμα, ηλικίας 20 και 16 ετών, ενώ ο γάμος του με την κυρία Βάσω Πετρίδη μετρά 32 χρόνια ευτυχούς συζυγικού βίου. Η κυρία Πετρίδη, άλλωστε, στήριζε πάντα τις ιδέες και τα επιχειρηματικά τολμήματά του, είτε αυτά αφορούσαν την άλωση της Wall Street είτε την αξιοποίηση της Ιου.

Σήμερα, εξάλλου ο άλλοτε δραστήριος χρηματιστής αποφάσισε, μετά τον επαναπατρισμό του, να δώσει διέξοδο στην καλλιτεχνική του φύση ασχολούμενος εντατικά με τη ζωγραφική και τη συγγραφή.

Τον χειμώνα μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και την Ιο, ενώ το καλοκαίρι εγκαθίσταται μόνιμα στο νησί, απολαμβάνοντας θαλάσσιες εκδρομές με το ιστιοπλοϊκό του σκάφος, αλλά και την ομορφιά του τοπίου – όλο και μεγαλύτερο μέρος του οποίου, πλέον, του ανήκει.
Ο έρωτάς του για την Ιο ήταν κεραυνοβόλος και τον κυρίευσε έπειτα από ένα ταξίδι που έκανε στο νησί πριν από 10 χρόνια με τη σύζυγό του. Τόσο η κυρία Πετρίδου, ως γόνος οικογένειας με παράδοση στην καλαισθησία, καθώς τα φερώνυμα καταστήματα υποδημάτων ήταν ανέκαθεν ταυτισμένα με την έννοια της κομψότητας, όσο και ο ίδιος ο κ. Μιχαλόπουλος μαγεύτηκαν από την ομορφιά του νησιού και τη γενικότερη easy going χαλαρή ατμόσφαιρα. Διαπίστωσαν ότι ο τουρισμός και η ανάπτυξη συγκεντρώνονταν σε ένα πολύ μικρό κομμάτι, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της παρθένο.

Ταυτόχρονα, όμως, η γεωγραφική θέση της Ιου, τόσο κοντά σε παγκοσμίως δημοφιλή και αντιστοίχως πολυσύχναστα νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, σήμανε συναγερμό για την απειλή μιας στρεβλής ανάπτυξης, προσαρμοσμένης στον χαρακτήρα ενός καταναλωτικού τουρισμού. Ο κ. Μιχαλόπουλος, ως άνθρωπος που βάσισε την επιτυχία του στη διορατικότητα, διέκρινε μεν αμέσως τις δυνατότητες ανάπτυξης της Ιου, ταυτόχρονα όμως και το πόσο κινδυνεύει να χάσει τον γραφικό της χαρακτήρα. Γνωρίζοντας επίσης ότι τα χρόνια που θα ακολουθούσαν είναι εξαιρετικά δύσκολα για τις χρηματαγορές, ο Ελληνας επιχειρηματίας αποφάσισε να επενδύσει την περιουσία του σε γη.

Από το 2003 άρχισε να αγοράζει τεράστιες εκτάσεις, φτάνοντας σήμερα -πάντα σύμφωνα με πληροφορίες- να κατέχει ακίνητα που αντιστοιχούν στο 25% του νησιού. Ο πάλαι ποτέ Μίδας των αμερικανικών χρηματιστηρίων, αθόρυβα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αγόρασε κάθε είδους κομμάτια γης, από παραθαλάσσια οικόπεδα έως βουνοκορφές. Κάτοικοι της Ιου εκτιμούν ότι ολόκληρη η περιοχή από το Μαγγανάρι έως τον Μυλοπότα, ίσως και ευρύτερα, είναι δική του – κάτι που μοιάζει ασύλληπτο, καθώς γίνεται λόγος για το μεγαλύτερο κομμάτι από το κέντρο ως το νότιο άκρο του νησιού.

Πάντως, τα κτήματα του πρώην χρηματιστή διακρίνονται εύκολα λόγω των φοινικόδεντρων. Λόγω κάποιας ιδιαίτερης συμπάθειας για το συγκεκριμένο είδος του φυτικού βασιλείου, ή επειδή το απώτερο όραμά του είναι η μεταμόρφωση της Ιου σε Μαλδίβες, ο κ. Μιχαλόπουλος επιμένει να σημαδεύει την έγγεια επικράτειά του με τη φύτευση φοινίκων. Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γιώργος Μπούρτζος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας 105 Ανώνυμη Τουριστική & Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων μέσω της οποίας δραστηριοποιείται στην Ιο ο κ. Μιχαλόπουλος, «σε αντίθεση με άλλα νησιά του Αιγαίου, η Ιος είχε μείνει ανεκμετάλλευτη. Η ομορφιά της ήταν που έφερε τον Αγγελο Μιχαλόπουλο εδώ. Οραματίστηκε και προσπάθησε να αξιοποιήσει αυτή την παρθένα γη δίχως να αλλοιώσει την αυθεντικότητα και την ιδιαιτερότητά της.

Φυτέψαμε 55.000 δέντρα, εκ των οποίων 7.000 ελιές αλλά και φοίνικες -εξάλλου μία από τις αρχαίες ονομασίες της Ιου ήταν Φοινίκη. Συλλέγουμε επίσης 5 εκατομμύρια λίτρα νερού σε μεγάλες δεξαμενές προκειμένου τα δέντρα να ποτίζονται αλλά και να προστατεύονται από πυρκαγιές. Οργανώνουμε δραστηριότητες που αναδεικνύουν και ταυτόχρονα προστατεύουν την παράδοση του χώρου. Συγκεκριμένα, οργανώνουμε εκδρομές ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν την παρθένα φύση της ενδοχώρας και να δώσουν άλλη διάσταση στις διακοπές τους. Φτιάξαμε σε διάφορα μέρη του νησιού μποστάνια, όπου ο τουρίστας μπορεί σε πέτρινες ειδικές κατασκευές να δοκιμάσει παραδοσιακά φαγητά από φρέσκα προϊόντα. Προσπαθούμε γενικώς να συμβάλλουμε στην ανάδειξη της Ιου και της ομορφιάς της. Εχουμε δώσει χρήματα στο τυροκομείο, προσπαθούμε να βοηθήσουμε το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική για να προστατευθεί η περιοχή όσο γίνεται».

Σχετικά με τη νέα επένδυση, ο κ. Μπούρτζος εξηγεί ότι «έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα εστιατόριο με πέτρα και ξύλο, με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές βάσει των οποίων θα κατασκευαστούν οι 40 σουίτες. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε ιδιωτικότητα στον επισκέπτη, ενώ θα υπάρχει και ειδική πρόσβαση τύπου ντεκ για τα σκάφη. Το spa που έχουμε σχεδιάσει θα είναι υπερσύγχρονο και πολυτελές έτσι ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες μια εναλλακτική λύση, καθώς θα λειτουργεί και εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου. Συνολικά, οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές σε ένα παρθένο μέρος, αλλά με τα πιο υψηλά στάνταρ διαμονής, κάτι που έως σήμερα δεν υπήρχε στο νησί. Οσον αφορά στις τιμές, σκοπό έχουμε να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν ούτως ώστε ο κόσμος να έρχεται στην Ιο οποτεδήποτε, όχι μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πάντως, σε καμία περίπτωση οι τιμές μας δεν θα φτάνουν εκείνες της Μυκόνου και της Σαντορίνης».

kourdistoportocali.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ