Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της και αφορούν στα νησιά Λέσβο, Νίσηρο, Μήλο και Μέθανα. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει από την Λέσβο όπου έχουν ολοκληρωθεί οι προπαρασκευαστικές εργασίες με στόχο μέχρι το 2024 να υπάρχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επόμενος «σταθμός» είναι η Μήλος και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα πεδία.
Η ισχύς της νέας μονάδας θα είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας των γεωθερμικών ρευστών που θα εντοπιστούν και των παροχών των γεωτρήσεων που θα γίνουν (δηλαδή πόσα κυβικά γεωθερμικού ρευστού την ώρα μπορούν να δώσουν οι παροχές αυτές), κάτι που δεν μπορεί να προσδιοριστεί πριν ολοκληρωθούν οι δοκιμές παραγωγής.
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων της χώρας αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως υπογράμμισε σχετικά ο ΓΓ του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, κατά την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το ΥΠΕΝ.
Ειδικότερα, ο ίδιος επισήμανε ότι τον επόμενο μήνα το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμών για 4 θέσεις στη Βόρεια Ελλάδα και οι οποίες αφορούν τις γνωστές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (δυτικό τμήμα λεκάνης του ποταμού Νέστου, Κεντρικό-Νότιο τμήμα του ποταμού Στρυμόνα, λεκάνη ποταμού Δέλτα, Ακροπόταμος Καβάλας).
Η γεωθερμία είναι μια παλιά αλλά ανεκμετάλλευτη πηγή ενέργειας, η οποία στηρίζεται στην αξιοποίηση της μεγάλης θερμοκρασίας που υπάρχει στο εσωτερικό της γης.
Οι γεωθερμικές περιοχές συχνά εντοπίζονται από τον ατμό που βγαίνει από σχισμές του φλοιού της γης ή από την παρουσία θερμών πηγών. Για να υφίσταται διαθέσιμο θερμό νερό ή ατμός σε μια περιοχή πρέπει να υπάρχει κάποιος υπόγειος ταμιευτήρας αποθήκευσης κοντά σε ένα θερμικό κέντρο. Στην περίπτωση αυτή, το νερό του ταμιευτήρια που συνήθως είναι βρόχινο νερό που έχει διεισδύσει στους βαθύτερους ορίζοντες της γης, θερμαίνεται και ανεβαίνει προς την επιφάνεια. Τα θερμικά αυτά ρευστά εμφανίζονται στην επιφάνεια είτε με τη μορφή θερμού νερού ή ατμού.
Στην Ελλάδα, οι περιοχές αυτές εντοπίζονται στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου (Μήλος, Νίσυρος κ.α), την Χίο και την Λέσβο αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα.
energypress.gr
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων