23 Μαΐου, 2024

Γεμάτο γκράφιτι τα θειωρυχεία της Μήλου (Photos)

Ο χώρος των Θειωρυχείων Μήλου, είναι ένας ιστορικός πλέον χώρος, ενώ παράλληλα  θα μπορούσε να είναι κι ένα υπαίθριο μουσείο της μεταλλευτικής δραστηριότητας (και όχι μόνον) του νησιού.

Δεν είναι λίγες φορές που έχουν γίνει αναφορές για τον πανέμορφο αυτόν χώρο, την παραλία που υπάρχει εκεί με τα καθαρά γαλανά νερά και το φυσικό περιβάλλον.

Σε πολλά ΜΜΕ τόσο του ξένου αλλά και  του τοπικού τύπου κάθε τόσο, δημοσιεύονται φωτογραφίες του συγκεκριμένου χώρου και του φυσικού τοπίου των Θειωρυχείων, προκαλώντας τον θαυμασμό αλλά και το ενδιαφέρον των αναγνωστών, κάνοντας γνωστή τη Μήλο παγκοσμίως.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, που η πλειονότητα των τουριστών, ζητά να επισκεφτούν τα Θειωρυχεία, τραβώντας τις δικές τους φωτογραφίες και απολαμβάνοντας μερικές βουτιές στα καθαρά γαλανά νερά της συγκεκριμένης παραλίας.

Πόσες και πόσες φορές εμείς οι ίδιοι, παρόλο που ξέρομε κι έχομε επισκεφτεί τα Θειωρυχεία ξανά και ξανά, συνεχίζομε να θαυμάζομε και να μένομε άναυδοι μπροστά στο μεγαλείο των εγκαταστάσεων, που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δυστυχώς ο χρόνος, με τον δικό του αμείλικτο τρόπο, προσπαθεί φιλότιμα να ισοπεδώσει τις εγκαταλελειμμένες πλέον εγκαταστάσεις των Θειωρυχείων και να σβήσει από τη μνήμη, την άλλοτε ενεργή εργατική δραστηριότητα του χώρου.

Χρειάζεται, ενδιαφέρον, μεράκι, χρόνος και χρήμα για να μπορέσουν τα Θειωρυχεία να διατηρηθούν (όσο γίνεται), αλλά και να διαμορφωθούν ως ένας υπαίθριος, επισκέψιμος μουσειακός χώρος.

Aκόμη περισσότερο λυπηρό γεγονός, είναι ότι τελευταία, σύμμαχος τους σκληρού καταστροφικού χρόνου, είμαστε κι εμείς. Οι ίδιοι οι άνθρωποι που λες και γεννιόμαστε με το ένστικτο της καταστροφής.

Δεν άργησε ο ανθρώπινος νους να σκεφτεί να «λεκιάσει» με graffiti κτίρια και αντικείμενα που υπάρχουν εκεί, καταστρέφοντας στην ουσία το ιστορικό μεταλλευτικό μνημείο.

Μπορεί τα  graffiti σήμερα να αποτελούν ένα είδος σύγχρονης τέχνης, όχι όμως όταν αυτά αλλοιώνουν ιστορικά, ή αρχαιολογικά μνημεία.

Τα Θειωρυχεία, είναι ένας ακόμη χώρος που χρειάζεται προστασία, για να μπορούν οι επόμενες γενιές να  γνωρίζουν και να επισκέπτονται το ιστορικό κόσμημα.

Εύλογα έρχεται στον νου το ερώτημα, «θα υπάρξει άραγε κάποια μέριμνα για τα θειωρυχεία ώστε να προστατευθεί ο χώρος;».

 

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή