
Η έννοια του Περιβάλλοντος και της προστασίας ή της εκμετάλλευσής του είναι πυλώνας που διαφοροποιεί την ιδεολογική τοποθέτηση των πολιτών και των φορέων έκφρασης πολιτικής. Αυτή ακριβώς η σύγκρουση συμβαίνει στο Σαρακίνικο και στη Μήλο γενικότερα, ενώ γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν οι ευθύνες από τον ένα στον άλλο(ακόμη και στον υπάλληλο του ΕΟΤ, στη λογική της ευθύνης του σταθμάρχη στα Τέμπη).
Η πραγματικότητα όμως έφερε την αλήθεια στο φως…
Η κυβέρνηση και οι νόμοι της, έφεραν αποτελέσματα, οπότε έρχεται τώρα μετά τη γενική κατακραυγή να σταματήσει τις εργασίες ανέγερσης της μονάδας στο Σαρακίνικο μέχρι να γίνει έλεγχος της άδειας.
Η στάση αυτή είναι υποκριτική και γίνεται μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διαφαινόμενη δυσαρέσκεια, σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, γιατί είναι αυτή που ψήφισε:
—τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη (2020) που επιτρέπει μεταξύ άλλων, την εξορυκτική δραστηριότητα ακόμη και σε περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας και για τον οποίο είχαν κάνει απέλπιδες προσπάθειες φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα,
—το νόμο Γεωργιάδη (2021) για τις στρατηγικές επενδύσεις, που ουσιαστικά αγνοούν απολύτως τις τοπικές κοινωνίες και την άποψή τους για τον τόπο τους,
—το νόμο του Υπουργείου Οικονομικών με υπουργό τον κ. Χατζηδάκη (2024), ο οποίος στο βωμό της οικονομικής εκμετάλλευσης καταργεί την έννοια παραλίας και αιγιαλού ως δημόσιων αγαθών, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί την αναγνώριση του παράκτιου χώρου ως “δημόσιας κτήσης”, ανοίγοντας το δρόμο για δόμηση πάνω στο κύμα και μέσα περιοχές Natura, αγνοώντας και όλα τα υπόλοιπα καθεστώτα προστασίας.
Οι νόμοι ψηφίστηκαν για να εφαρμοστούν και αυτό όλοι το γνωρίζουν…Τώρα ήρθε η σειρά της Μήλου. Το νησί είναι ανάστατο μπροστά σε οικοδομικές άδειες στο Σαρακίνικο, στην Αχιβαδολίμνη, στο Κλέφτικο(;), ενώ υπάρχουν σε εκκρεμότητα η επένδυση της Milos Oil στον Καστανά,το ενδεχόμενο εγκατάστασης ανεμογεννητριών ή κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη γεωθερμια. Όλα αυτά σε ένα νησί που είναι ήδη επιβαρυμένο από την εξορυκτική δραστηριότητα, και ενώ οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του διαβεβαίωναν για την προστασία του.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση με όλους τους βουλευτές της (και του νομού μας φυσικά): 1/. νομοθέτησε για να είναι έτοιμη, με τη σκληρότητα και τον κυνισμό που τη διακρίνει απέναντι στο περιβάλλον, δίνοντας γη και ύδωρ στους επενδυτές, και αποψιλώνοντας τους δήμους από τις όποιες αρμοδιότητες. 2/.απέρριψε το ΣΧΟΟΑΠ που έστειλε έστω και εκπρόθεσμα ο δήμος Μήλου, αφήνοντας κενό το οποίο χρησιμοποίησαν οι επενδυτές για να εκδώσουν τις άδειες, 3/.εξακολουθεί να υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες και την Πολεοδομία στη συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί το επιχείρημα της υποστελέχωσης.
Με αυτά τα δεδομένα, ας δούμε και τη στάση της αυτοδιοίκησης.
Η Περιφερειακή αρχή και η ‘Επαρχος προφανώς συντάσσονται με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αφού είναι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στο νομό μας. Επιβεβαίωση είναι ότι έχουν γνωμοδοτήσει πχ. υπέρ επένδυσης στο Μύτακα (2022) μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στην οποία Πρόεδρος είναι η κ. Χωριανοπούλου. Άλλωστε από την Πολεοδομία της Μήλου εγκρίθηκαν οι όροι δόμησης για την επένδυση στο Σαρακίνικο, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού.
Η Έπαρχος κ. Χωριανοπούλου οφείλει να ενημερώσει δημόσια για τις ενέργειές της, ώστε να μη φτάσουμε ως εδώ. Υπήρξαν από πλευράς της κάποιες ενέργειες και δεν είχαν αποτέλεσμα ή όχι; Αν συμβαίνει το πρώτο έπρεπε να έχει διαφοροποιηθεί από την πολιτική της παράταξη . Αν συμβαίνει το δεύτερο, δείχνει ανεπάρκεια ή αδιαφορία. Η κριτική μου δεν την αφορά ως υπάλληλο που εφαρμόζει τους ισχύοντες νόμους, αλλά ως πολιτικό πρόσωπο, που όμως έχει το πλεονέκτημα να γνωρίζει τις άδειες που εκδίδονται.Ελπίζω να μην επικαλεστεί το νόμο του 2017, όπως ο γενικός γραμματέας του Υπ. Περιβάλλοντος κ. Μπακογιάννης, για τις οικοδομικές άδειες, γιατί 6 χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας μπορούσαν να τον έχουν αλλάξει, προβλέποντας προστασία των “ευαίσθητων” περιοχών.Επίσης, ο νόμος αυτός που δίνει στους μηχανικούς την ευθύνη αδειοδότησης για κατασκευές κάτω των 3000τ.μ., δεν ίσχυε για περιοχές Natura,για αιγιαλούς κλπ, γιατί τότε δεν επιτρεπότανε τέτοιου τύπου δραστηριότητες που δυστυχώς οι νόμοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη πλέον επιτρέπουν.
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα και ρητά τοποθετήθηκαν στο ΣΧΟΟΑΠ κατά των επενδύσεων που αλλοιώνουν τη φυσική ομορφιά της Μήλου, αλλά το κατέθεσαν εκπρόθεσμα και το υπουργείο δεν το δέχτηκε. Διαφώνησε λέει στα θέματα γεωργικής γης. Επομένως προέκυψε κενό (τυχαίο άραγε;), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση όλων αυτών των αδειών που συζητάμε σήμερα. Η απάντηση είναι ότι θα γίνει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το νησί, χωρίς να ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτό. Κανένας όμως δεν πήρε την απόφαση να σταματήσουν οι αδειοδοτήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές μέχρι την ολοκλήρωσή του.Ο Δήμαρχος δηλώνει ότι το ζήτησε, αλλά δεν εισακούστηκε, ενώ ο ίδιος δεν έχει αυτό το δικαίωμα.Στη φάση αυτή έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες της Μήλου, ώστε με την αντίδρασή τους να είχαν αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει αυτή την απόφαση πριν είναι πολύ αργά. Η προσπάθεια να μη δυσαρεστηθούν οι κυβερνώντες και οι περιφερειακοί άρχοντες έφερε μόνο αρνητικά αποτελέσματα και οδήγησε να προκριθεί η λύση των δικαστικών προσφυγών και για το Σαρακίνικο. Αν όμως δεν υπάρχει κάποια παρανομία, ποια θα είναι η διέξοδος και τι θα γίνει με το υπόλοιπα μέρη του νησιού που απειλούνται; Χρειάζεται να δοθούν απαντήσεις. Πώς φτάσαμε ο δήμος Μήλου να εμπλέκεται σε δικαστικές διαδικασίες που σπαταλούν χρόνο και χρήμα;Ας ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους κάποια στιγμή.
Η πολιτική του εφησυχασμού και της ανάθεσης δε μπορεί να αποτρέψει αυτή τη λαίλαπα, που τώρα πλήγωσε ανεπανόρθωτα το Σαρακίνικο.
Ξεκάθαρα λοιπόν, χωρίς περιστροφές και επειδή έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, όποιοι σεβόμαστε το Περιβάλλον και επιθυμούμε την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού πρέπει σθεναρά να ενεργοποιηθούμε για τη σωτηρία του τόπου μας.
Η επίθεση στο Περιβάλλον είναι πρωτοφανής και απροσχημάτιστη…
Ας ενώσουμε τις φωνές μας και τις δράσεις μας για να την αντιμετωπίσουμε…
Δηλώνω παρούσα…
ΦΛΩΡΑ ΚΑΙΣΑΡΙΤΗ
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων