
Για την εβδομάδα της Τυρινής , μας θυμίζει κάτι από τα παλιά η κυρία Ανθούσα Ψαθά .
Διανύουμε την βδομάδα της Τυρινής. Έτοιμα τα μαξούλια, δηλαδή έχουν τυροκομικά προϊόντα μανούρες και μυζήθρες προς πώληση.
Η Τυρινή βδομάδα καταλύεται ότι έχει σχέση σε ζύμη και τυρί και αυγά. Κάποτε που ήταν οι άνθρωποι πιστοί στα ήθη και έθιμα είχαν γευστική κουζίνα.
Έτοιμα τα μακαρόνια, τα λαζάνια, ο μάτσης, το μιρμιτζέλι δηλαδή ο χόνδρος κομμένος. Έβραζαν τα ζυμαρικά και τα συνόδευαν με τυρί ή μανούρα. Το μιρμιτζέλι ήταν ως επί το πλείστων η παιδική τροφή.
Η επιτυχία ήταν ο κασίδης, στην τελευταία βάση του τυροκομειού , δηλαδή πριν το βράσιμο της μυζήθρας έμενε κομματάκια μανούρι με τσίρο, το κένοναν (σερβίραν) σε βαθύ πιάτο με αλάτι ή ζάχαρη.
Το γευστικά πριν πολλά χρόνια στον Χάλακα !
Το Σάββατο ετοίμαζαν και ετοιμάζουμε ακόμη και σήμερα την μανουρόπιτα. Με λαχτάρα η φαμίλια περίμενε τα πιταράκια με μανούρι και μυζήθρα. Την Κυριακή της Τυρινής σε κάθε σπίτι υπήρχαν τα γλυκά πιταράκια με μυζήθρα, ζάχαρι , η μέλι και κανέλα.
Μας μίλησαν κάποτε για το τότε παστίτσιο.
Μακαρόνια με μπόλικο τυρί ή αφοτηριά και η κρέμα σουγλάκι δηλαδή ψημένο αλεύρι με γάλα , αυγά αλάτι μοσχοκάρυδο και κανέλα. Το έψηναν και στην αποφουρνιά έβαζαν τα αυγά.
Τα ήθη και έθιμα του νησιού μας άνοιξαν την όρεξη !
Ευελπιστώ να σας δώσαμε το ενδιαφέρον και τις μηλεϊκες συνταγές , να τις ακολουθήσετε και να χαρίσετε στην οικογένεια σας, κάτι διαφορετικό και πολύ γευστικό…
Καλή Τυρινή!
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων