14 Ιουνίου, 2025

Η εβδομάδα της Τυρινής όπως παλιά στη Μήλο

Για την εβδομάδα της Τυρινής , μας θυμίζει κάτι από τα παλιά η κυρία Ανθούσα Ψαθά .

Διανύουμε την βδομάδα της Τυρινής. Έτοιμα τα μαξούλια, δηλαδή έχουν τυροκομικά προϊόντα μανούρες και μυζήθρες προς πώληση.

Η Τυρινή βδομάδα καταλύεται ότι έχει σχέση σε ζύμη και τυρί και αυγά. Κάποτε που ήταν οι άνθρωποι πιστοί στα ήθη και έθιμα είχαν γευστική κουζίνα.

Έτοιμα τα μακαρόνια, τα λαζάνια, ο μάτσης, το μιρμιτζέλι δηλαδή  ο χόνδρος κομμένος.  Έβραζαν τα ζυμαρικά και τα συνόδευαν με τυρί ή μανούρα. Το μιρμιτζέλι ήταν ως επί το πλείστων η παιδική τροφή.

Η επιτυχία ήταν ο κασίδης, στην τελευταία βάση του τυροκομειού , δηλαδή πριν το βράσιμο της μυζήθρας έμενε κομματάκια μανούρι με τσίρο, το κένοναν (σερβίραν) σε βαθύ πιάτο με αλάτι ή ζάχαρη.

Το γευστικά  πριν πολλά χρόνια στον Χάλακα !

Το Σάββατο ετοίμαζαν και ετοιμάζουμε ακόμη και σήμερα την μανουρόπιτα. Με λαχτάρα η φαμίλια περίμενε τα πιταράκια με μανούρι και μυζήθρα. Την Κυριακή της Τυρινής σε κάθε σπίτι υπήρχαν τα γλυκά πιταράκια με μυζήθρα, ζάχαρι , η μέλι και κανέλα.

Μας μίλησαν κάποτε για το τότε παστίτσιο.

Μακαρόνια με μπόλικο τυρί ή αφοτηριά και η κρέμα σουγλάκι δηλαδή ψημένο αλεύρι με γάλα , αυγά αλάτι μοσχοκάρυδο και κανέλα. Το έψηναν και στην αποφουρνιά έβαζαν τα αυγά.

Τα ήθη και έθιμα του νησιού μας  άνοιξαν την όρεξη !

Ευελπιστώ να σας δώσαμε το ενδιαφέρον και τις μηλεϊκες  συνταγές , να τις ακολουθήσετε και να χαρίσετε στην οικογένεια σας, κάτι διαφορετικό και πολύ γευστικό…

Καλή Τυρινή!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή