30 Ιανουαρίου, 2023

Έρχεται… βαρύτερος ΕΝΦΙΑ – Ποια νησιά θα ντυθούν… στα μαύρα – Τι μας περιμένει από Τετάρτη

-Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ που… καταφθάνει τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να γίνει σε πέντε δόσεις, αντί έξι που ίσχυε πέρυσι, ενώ θα υπολογίζεται ξανά με βάση τις αντικειμενικές τιμές του 2007!

– Για ποια νησιά χτυπά η… καμπάνα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ
– Αυξάνεται ο φόρος για τα εισοδήματα από ενοίκια από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000€ και από 33% σε 35% για μεγαλύτερα ποσά

– “Καμπανάκι” Τσακαλώτου για “κούρεμα” καταθέσεων
– Κλιμάκια των θεσμών σχεδιάζουν την… κάθοδό τους στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες

Από τα τέλη του μήνα ξεκινά η φοροκαταιγίδα, ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να ψηφιστούν και οι νέοι φόροι που θα ισχύσουν το 2016. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και του συμπληρωματικού φόρου πολυτελείας για όσους έχουν Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ. Όσοι εκ των τελευταίων πλήρωσαν νωρίτερα τον φόρο έχουν ήδη λάβει συμπληρωματικά εκκαθαριστικά για τον φόρο πολυτελείας που έχει αυξηθεί από 10% σε 13%. Μέσα στον Οκτώβριο συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν επίσης οι αγρότες και οι επιχειρήσεις, καθώς με το τρίτο μνημόνιο έχει διπλασιαστεί η προκαταβολή του φόρου για τους αγρότες.


Για ποια νησιά χτυπάει η… καμπάνα

Από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται επίσης ο ΦΠΑ στα νησιά. Στα νησιά η αύξηση θα είναι της τάξης του 30%, στα ξενοδοχεία από 6% σε 13%.
Σύμφωνα με το Mega, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, Σύρο, Τήνο, Μήλο, Τζιά, Σίφνο και Ρόδο.
Εκτός, θα μείνουν σε αυτή τη φάση, τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος με τους πρόσφυγες, όπως η Κως, η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Χίος.
Οι κάτοικοι των νησιών που θα υπαχθούν στο πρώτο κύμα αυξημένου ΦΠΑ θα δουν τους συντελεστές να αυξάνονται: ο υπερμειωμένος από το 6% στο 9%, ο χαμηλός από το 9% στο 13% -εκεί θα υπαχθούν και τα ξενοδοχεία- και ο βασικός συντελεστής από το 16% στο 23%.
Όπως προβλέπει το μνημόνιο, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις: Την 1η Οκτωβρίου, την 1η Ιουνίου 2016 και την 1η Ιανουαρίου 2017.

Από τις 12 Οκτωβρίου δίνεται συνέχεια στο σίριαλ των φόρων, καθώς αναρτώνται στο taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στο τέλος του μήνα. Έρχονται ακόμη η αύξηση του επιτοκίου αλλά και λιγότερες δόσεις, για όσους θεωρείται ότι μπορούν να πληρώσουν, στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Έρχονται επίσης αυτόματες κατασχέσεις για όσους έχουν χρέη άνω των 70.000 ευρώ στο Δημόσιο, ενώ μειώνεται και το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1500 στα 1000 ευρώ.
Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 50%. Αυξάνεται ο φόρος για τα εισοδήματα από ενοίκια από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000€ και από 33% σε 35% για μεγαλύτερα ποσά. Οι αγρότες θα βρεθούν εκ νέου στο στόχαστρο της εφορίας με το φόρο εισοδήματος να αυξάνεται από το 13% στο 20%, Καταργούνται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει, ενώ η έκτακτη εισφορά μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στην κλίμακα.
Όσο για τις νέες κλίμακες στη φορολογία εισοδήματος; η αναπροσαρμογή αναμένεται να ρίξει το βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν φορολογικές διαφορές που εκκρεμούν στα δικαστήρια να τις κλείσουν με έκπτωση 60%, αρκεί να καταβάλλουν το 40% των φόρων και των προστίμων. Η ρύθμιση, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δύο έως τριών μηνών.

ΕΝΦΙΑ με… καπέλο

Στις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται τα εκκαθαριστικά και ο ΕΝΦΙΑ θα πέσει λίγο… βαρύς σε 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πληρωμή του θα πρέπει να γίνει σε πέντε δόσεις, αντί έξι που ίσχυε πέρυσι, ενώ θα υπολογίζεται ξανά με βάση τις αντικειμενικές τιμές του 2007! Και αυτό όταν σε αρκετές περιπτώσεις η διαφορά της εμπορικής αξίας του ακινήτου αγγίζει και το 60%. Τη λυπητερή θα πληρώσουν και όσοι έχουν κενά ακίνητα, ερειπωμένα κτίρια, ημιτελείς οικοδομές και… στάνες!

Έρχονται τα κλιμάκια των θεσμών

Δημοσιεύματα θέλουν κλιμάκια των θεσμών να σχεδιάζουν την… κάθοδό τους στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες με στόχο να συνδράμουν στην  προετοιμασία του κυβερνητικού έργου που πρέπει να ξεκινήσει με καταιγιστικούς ρυθμούς.  Την άλλη εβδομάδα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, και παράλληλα να  αποφασιστούν τα πακέτα του Οκτωβρίου και οι νέοι προϋπολογισμοί.

Με πληροφορίες από Mega

 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *