31 Ιανουαρίου, 2023

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Ως μεγάλη είδηση παρουσιάζουν τα ΜΜΕ την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Καθημερινά δεκάδες άρθρα ανεβαίνουν στο διαδίκτυο που έχουν τίτλους για το θέμα, με γραμματοσειρά πάνω από 20 (σε  Arial π.χ.), και bold.

Τίτλοι όπως «Ξεκλειδώνει η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών», «Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών», «τελική ευθεία για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών», «Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών», κι ένα κάρο άλλοι «βροντεροί» τίτλοι.

Διαβάζοντας όμως το περιεχόμενο όλων αυτών των άρθρων, το οποίο σαφώς έχεις τη βάση του  στη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, θα μείνουν έκπληκτοι, καθώς οι ηλεκτρικές συσκευές που επιδοτούνται, είναι μόνο τρεις. Και ποιες είναι αυτές……?

  1. Κλιματιστικά
  2. Καταψύκτες και
  3. Ψυγεία.

Συσκευές δηλαδή που, και χαμηλότερη κατανάλωση έχουν σε σχέση με κάποιες άλλες όπως ηλεκτρική κουζίνα, ηλεκτρικό σίδερο, ηλεκτρικό καλοριφέρ και πλυντήρια (ρούχων και πιάτων), και δεν είναι τόσο απαραίτητες στο νοικοκυριό.

Η μόνη απαραίτητη συσκευή απ’ αυτές που επιδοτούνται, θεωρώ πως είναι μόνο το ψυγείο. Οι καταψύκτες δηλαδή, ούτε απαραίτητοι είναι, ούτε ψωνίζει ο Έλληνας τόσα πολλά τρόφιμα που χρειάζονται καταψύκτη, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια που έχει συρρικνωθεί το μεροκάματό του κάτω από το ανεκτό όριο, κι επί πλέον δεσμεύουν χώρο στο νοικοκυριό.

Όσο για τα κλιματικά, οκ, το χειμώνα ανάβουν σόμπες πλέον, λόγω της οικονομικής αλλά και της ενεργειακής κρίσης, και το καλοκαίρι οι ανεμιστήρες παίρνουν και δίνουν προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τα έξοδα τους από την κατανάλωση του ρεύματος της ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ, για να πάρει κάποιος την επιδότηση και να αλλάξει την ηλεκτρική του συσκευή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, ότι η προς αντικατάσταση συσκευή θα πρέπει να λειτουργεί.

Εδώ ο κάθε πολίτης, προσπαθεί να επισκευάσει τη χαλασμένη του ηλεκτρική συσκευή, ούτως ώστε να του στοιχίσει φθηνότερα και να τη λειτουργεί όπως-όπως μέχρι να βρει την ευκαιρία να την αντικαταστήσει, και η κυβέρνηση με την επιδότηση που δίνει (ανάλογα λέει το εισόδημα, από 35% έως και 50% χωρίς να υπάρχει ανώτατο εισοδηματικό όριο), σχεδόν παραπλανεί το πολίτη, «σπρώχνοντάς» τον να δώσει περισσότερα χρήματα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ίσως τα έχει ανάγκη για κάτι άλλο, παρά να επισκευάσει την παλιά του συσκευή με ένα 50άευρω.

Και ποιοι ωφελούνται από όλο αυτό…? Μα φυσικά όσοι έχουν πάνω από ένα κλιματιστικά π.χ. που το καθένα κοστίζει 400,00 και 500,00 €. Κι ας το δούμε με αριθμούς. Κάποιος που έχει 3 κλιματιστικά αξίας 500,00 το καθένα και θέλει να τα αντικαταστήσει και τα τρία, θα λάβει επιδότηση 525,00. Αν τώρα κάποιος έχει ένα κλιματιστικό που κοστίζει επίσης 500,00 θα λάβει επιδότηση 175,00. Μετρώντας πάντα με το χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης που είναι το 35 %. Χώρια το κόστος τοποθέτησης, κι αν είναι στην επαρχία ιδιαίτερα εδώ στις Κυκλάδες, θα χρειαστεί να καταβάλει και το κόστος μεταφοράς της συσκευής.

Εκείνο λοιπόν που καταλαβαίνω απ’ όλη αυτήν την ιστορία, είναι ότι ο κοσμάκης δεν αγοράζει εύκολα κλιματιστικά, καταψύκτες και ψυγεία, έχουν μεγαλώσει τα αποθέματα των συγκεκριμένων συσκευών στις αποθήκες των μεγάλων αλυσίδων και θέλουν να βρουν έξυπνο τρόπο να τις αδειάσουν.

Όταν θέλουν λοιπόν να βοηθήσουν πραγματικά το νοικοκυριό και τον μεροκαματιάρη, τότε θα πρέπει να πάρουν δραστικότερα μέτρα. Μην μας ρίχνετε στάχτη στα μάτια.

 

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *