13 Σεπτεμβρίου, 2024

Ενεργειακή και Πληθωριστική κρίση. Οι δίδυμες αδελφές της Ευρώπης

Η ενεργειακή κρίση δεν είναι μόνη της, «έχει και συνοδοιπόρο» την πληθωριστική κρίση. «Χεράκι-χεράκι βολτάρουν» οι δύο κρίσεις τις χώρες της Ευρώπης, συνθλίβοντας τις μεσαίες (όπου υπάρχουν ακόμη) και ασθενείς οικονομικά τάξεις.

Η παρέμβαση του κράτους καθίσταται άκρως απαραίτητη, προκειμένου να στηριχτεί η κοινωνία. Στα όποια μέτρα λαμβάνονται, θα πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα, ώστε αυτά να μην γίνουν «εργαλεία» προεκλογικής περιόδου όπως είθισται, καταλήγοντας στο χρονοντούλαπο.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και σύνταξης, είναι αναγκαία καθώς ελάχιστα διαφέρουν από το ύψος των χρημάτων που χορηγούνται στα επιδόματα. Αυτήν τη στιγμή κι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η χαμηλότερη σύνταξη, σωστότερος χαρακτηρισμός της είναι, «επίδομα γήρατος» κι όχι σύνταξη.

Η ενεργειακή-πληθωριστική κρίση που ξέσπασε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, βρήκε εντελώς απροετοίμαστη ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση,  που θα τη χαρακτήριζε όποιος ξέρει, ως «ένωση με ειδικές ανάγκες».

Πρώτα-πρώτα, σε κανέναν τομέα και πουθενά μέσα στις χώρες της Ένωσης, δεν υπάρχει ίσο και ενιαίο μισθολόγιο (και είναι ένα από τα πολλά παράδοξα). Σε ορισμένες χώρες, κυρίως του βορά, ο κατώτατος μισθός έχει διαμορφωθεί πάνω από τα 1000 ευρώ ενώ σε άλλες πολύ πιο κάτω.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα π.χ. από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2% φθάνοντας τα 663 ευρώ τον μήνα (μεικτά), που εάν υπολογιστεί σε 12μηνη βάση ανέρχεται σε 774 ευρώ τον μήνα. Οι καθαρές αποδοχές είναι χαμηλότερες.

Αντίστοιχα τώρα, στην Γερμανία, έχει διαμορφωθεί  στα 1.621 ευρώ, στην Γαλλία στα 1.603 ευρώ, στην Ιρλανδία στα 1.775 ευρώ, κ.λπ. Και μην βιαστείτε να πείτε ότι εκεί είναι πολύ ακριβότερη η ζωή, διότι σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουν οι καθαρές τώρα, αποδοχές στα χάλια της Ελλάδας.

Και αν ρίξουμε μια ματιά στις Κυκλάδες (δεν ξέρω αν έτσι είναι και σε άλλα συγκροτήματα νησιών), με πρωταθλήτριες τις Νοτιοδυτικέ Κυκλάδες, θα δούμε ότι οι κάτοικοι των νησιών αυτών δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το βάρος της ακρίβειας και της άνευ προηγουμένου ανόδου των τιμών.

Ο νησιώτης στις Κυκλάδες που αναφέρθηκα παραπάνω κύριοι της πολιτικής, έφτασε σχεδόν στο σημείο να μην μπορεί να ζήσει στον ίδιο  του  τον τόπο. Χώρια τώρα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ξέρετε κύριοι της πολιτικής, πόσο στοιχίζει μια αξονική, ή μια εξειδικευμένη εξέταση στον νησιώτη των Δυτικών Κυκλάδων ; Δεν θα μιλήσω για τα έξοδα των ιατρικών εξετάσεων, διότι δεν τα γνωρίζω. Θα αναφερθώ μόνο στα έξοδα μεταφοράς και διαμονής. Το κόστος λοιπόν είναι, 150 ευρώ για τη μεταφορά με πλοίο, ή αεροπλάνο από και προς τον Πειραιά ή την Αθήνα, το λιγότερο 80 ευρώ για την μετακίνησή του στο εξεταστικό κέντρο, κι αν χρειαστεί να μείνει σε ξενοδοχείο δύο μέρες, θα χρειαστεί επιπλέον 120 ευρώ τουλάχιστον.

Μάλλον χρειάζονται περισσότερες και δυναμικότερες προσπάθειες, διότι όπως φαίνεται οι μέχρι τώρα αγώνες, δεν επαρκούν.

Θα πρέπει λοιπόν, στο πολιτικό πεδίο μάχης, οι πολιτικές παρατάξεις, ανεξάρτητα από το ποια είναι κυβέρνηση και ποια όχι, να παραμερίσουν τις διαφορές τους για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να βρεθεί λύση για τη στήριξη της Ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας, κι όχι να αναλώνονται σε επιπόλαιους λόγους τηλεοπτικών εντυπώσεων και άγαρμπους μεταξύ των εκφοβισμούς.

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Μήλος : 14-09-2022

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή