Έκτακτη σύγκληση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για το Περιβάλλον, ζητούν 10 δήμαρχοι της Δωδεκανήσου.
Αίτημα για σύγκληση της ΠΕΔ απηύθυναν και οι δήμαρχοι των Κυκλάδων.
Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ, Αντώνη Καμπουράκη, αναφέρουν τα εξής:
«Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου ‘Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις’ και σε συνέχεια σχετικού αιτήματος των δημάρχων Σύρου, Νάξου, Πάρου, Άνδρου, Μυκόνου,Κιμώλου και Θήρας, αιτούμαστε την κατεπείγουσα σύγκληση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (μέσω τηλεδιάσκεψης) για κρίσιμα θέματα που αφορούν τα νησιά μας».
Το αίτημα υπογράφεται από τους δημάρχους Κω, Λέρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Πάτμου, Σύμης, Λειψών, Αγαθονησίου, Νισύρου, Τήλου.
ert.gr
Γιώργος Χατζημάρκος: «Δασικοί χάρτες και βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, ευθεία απειλή της προοπτικής των νησιών»
Με επείγουσα επιστολή του προς την Κυβέρνηση, ο Περιφερειάρχης ζητά την αντιμετώπιση των ζητημάτων των δασικών χαρτών και των βιομηχανικών ανεμογεννητριών, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που βρίσκεται προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.
Επίλυση των καθοριστικής σημασίας ζητημάτων για το μέλλον των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, των Δασικών Χαρτών και της αδειοδότησης πάρκων ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μέσω της ενσωμάτωσης των σχετικών προτάσεων της Περιφέρειας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».
Σύμφωνα με την επείγουσα επιστολή, που απέστειλε στις 2 Μαΐου, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, στον Υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη, στον Υπουργό Εργασίας και Βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση, στον Υφυπουργό Τουρισμού και Βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα, στους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά και Δημήτρη Οικονόμου, στις και στους εκπροσώπους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων στο Κοινοβούλιο, κ.κ. Μίκα Ιατρίδη, Κατερίνα Μονογιού, Βασίλη Υψηλάντη, Γιάννη Παππά και Φίλιππο Φόρτωμα, στον Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Αραβώση, στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Πολύκαρπο Πολυχρονάκη και στον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου και Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εκθέτει τις παρατηρήσεις της Περιφέρειας επί του νομοσχεδίου, αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης με το σύνολο των φορέων της Περιφέρειας, καθώς και τις αντίστοιχες προτάσεις της Περιφέρειας για τα κρίσιμα ζητήματα των Δασικών Χαρτών και της αδειοδότησης των πάρκων ανεμογεννητριών στα νησιά, ζητήματα εξάλλου που έχει αναδείξει πολλάκις, όπως με την πιο πρόσφατη επιστολή, με αρ.πρωτ. 2624/06.03.2020, και πάντα σε συνεργασία και με το σύνολο των Δήμων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Με την ευκαιρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη Βουλή, ο Περιφερειάρχης επανέρχεται σχετικά και αιτείται μέσω της επιστολής του όπως:
Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη και δεν ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο οι ως άνω προτάσεις της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης επισημαίνει με απόλυτο τρόπο ότι τίθεται σε ορατό και άμεσο κίνδυνο η αναπτυξιακή προοπτική των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά ακόμη και η ίδια η επιβίωση των κατοίκων και το μέλλον των οικογενειών τους, η ασφάλεια των συναλλαγών, η προσέλκυση επενδύσεων καθώς και η θεμελιώδης εμπιστοσύνη που θα πρέπει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του.
Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης κάνει λόγο για πρωτοφανή επίθεση κατά της ατομικής περιουσίας των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας που, υπό το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε το έτος 2016 με το ΠΔ 32/2016, καθώς, απαξιώνεται σε σημαντικό βαθμό η κύρια οικονομική δραστηριότητα των νησιών, που αφορά στον ευρύτερο κύκλο του τουριστικού προϊόντος. Προς επίρρωση των ανωτέρω, αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα νησιά Πάτμος, Ανάφη και Σύμη, στα οποία, σύμφωνα με τους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες, η επιφάνεια των εκτάσεων που χαρακτηρίστηκαν δασικές, ανέρχεται σε ποσοστό 82%, 75% και 60% της συνολικής τους επιφάνειας αντίστοιχα.
Στην επείγουσα επιστολή του, ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι το δεύτερο ζήτημα, αυτό της αδειοδότησης πάρκων ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το περιβάλλον των νησιών, θα οδηγήσει σε δραματική περιβαλλοντική υποβάθμιση και θα θέσει σε κίνδυνο τη μοναδική πηγή εισοδήματος τους, τον Τουρισμό, που σημειωτέον παράγει έσοδα τόσο για τα νησιά όσο και για τη χώρα ολόκληρη.
Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες – Άμεση απόσυρση του καταστροφικού και για τις Κυκλάδες αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου
Η απόσυρση του καταστροφικού και για τις Κυκλάδες νομοσχεδίου, με τον παραπλανητικό τίτλο “Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας”, ήταν ο κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων στην πολύ επιτυχημένη διαδικτυακή συζήτηση – διαμαρτυρία που διοργάνωσε χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, με τη συμμετοχή 36 εκπροσώπων από περιβαλλοντικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, κινήματα, συλλόγους και ακτιβιστές του περιβάλλοντος.
Το νομοσχέδιο παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις, επιτρέποντας την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
Παρεμβάσεις έκαναν η Ρένα Δούρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη για τον Τομέα Κλιματικής Αλλαγής, ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκκαλης, μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρ. Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά η συζήτηση μεταδόθηκε από το νέο κανάλι της ΝΕ Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ στο youtube, και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 πολίτες.
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, αναλύοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου και αφορούν το μέλλον των νησιών μας, ήταν:
Καταδικάστηκε από όλους η απαράδεκτη αυτή μεθόδευση που μοναδικό στόχο έχει να μην ακουστούν πραγματικά φιλοπεριβαλλοντικές επιστημονικές απόψεις και ενστάσεις, να μην γίνει ουσιαστικός διάλογος και κυρίως να αποφευχθούν αντιδράσεις, καταδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά την απέχθεια της ΝΔ και τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημοκρατία.
Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο του επερχόμενου μοντέλου επενδύσεων της ΝΔ, όπου το περιβάλλον των Κυκλάδων θα αποτελέσει προνομιακό πεδίο εφαρμογής του. Στον αντίποδα όλων αυτών που απεργάζεται η κυβέρνηση, βρίσκεται η πρόταση της ΝΕ Κυκλάδων, όπως κατατέθηκε στο 15ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο των Κυκλάδων, για μια βιώσιμη συνανάπτυξη των νησιών, που σήμερα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη μετά την εμφάνιση της πανδημίας και τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον τουρισμό, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας του τουριστικού προϊόντος και οδηγώντας αναπόδραστα στο άνοιγμα μιας μεγάλης συζήτησης για μια διαφορετική πολυδύναμη παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών.
Συμπερασματικά,
α) Καταδείχθηκε από όλους τους συμμετέχοντες πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους συζητήσεις ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού δράσεων και κινήσεων, απέναντι σε ζητήματα μείζονος σημασίας που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, το μέλλον, τη φυσιογνωμία και το μοντέλο ανάπτυξης των Κυκλάδων.
β) Το νομοσχέδιο βάζει σε κίνδυνο έναν ζωτικό για την περιοχή μας φυσικό και οικονομικό πόρο, το μοναδικό φυσικό – πολιτιστικό περιβάλλον, το κυρίαρχο συγκριτικό πλεονέκτημα του τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων και βασική προϋπόθεση όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της ποιότητας ζωής των νησιών. Γι΄ αυτό και πρέπει να αποσυρθεί τώρα!
Ενημέρωση με άποψη έγκυρα και έγκαιρα. Καθημερινά ειδήσεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για Μήλο, Κίμωλο και τα νησιά των Κυκλάδων