22 Ιουλίου, 2024

Εκπαίδευση ομάδας θαλάσσιας ρύπανσης στην Αμοργό

Στα πλαίσια ουσιαστικής μέριμνας του Δ.Λ.Τ. Αμοργού σε ευαίσθητα θέματα όπως αυτά της Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος αλλά και της εκτέλεσης των υποχρεώσεων του στα αναφερόμενα της ισχύουσας Νομοθεσίας, σας ενημερώνουμε ότι θα προβούμε στην Ετήσια τακτική Εκπαίδευση της Ομάδας αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης του Δ.Λ.Τ., σε συνεργασία με την εξειδικευμένη σε αυτά τα θέματα Εταιρεία “ΜΕΤΟΠΗ Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος”.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί αρχικά η επιθεώρηση και καταγραφή του συνόλου του Εξοπλισμού Αντιρρύπανσης που έχει στη διάθεσή του το Δ.Λ.Τ. στο Λιμάνι των Καταπόλων, από τους Τεχνικούς της προαναφερθείσας Εταιρείας, χωρίς τη συμμετοχή εθελοντών.

Την ίδια ημέρα, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η Εκπαίδευση της εθελοντικής Ομάδας Αντιρρύπανσης του Δ.Λ.Τ. και θα περιλαμβάνει Θεωρητικό και Πρακτικό σκέλος.

Σκοπός της εν λόγω εκπαίδευσης είναι η ενημέρωση όλων των μελών της Ομάδας της, αλλά και όσων το επιθυμούν, για τις δυνατότητες του Δ.Λ.Τ. Αμοργού σε ό,τι αφορά στον αντιρρυπαντικό εξοπλισμό, καθώς και τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πραγματικό περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή.

Το πρόγραμμα της εν λόγω δραστηριότητας περιγράφεται αναλυτικά στη συνέχεια:

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 – Επιθεώρηση και καταγραφή του Αντιρρυπαντικού Εξοπλισμού του Δ.Λ.Τ. Αμοργού στο Λιμένα των Καταπόλων

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, εξειδικευμένοι Τεχνικοί της “ΜΕΤΟΠΗ Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος”, θα προβούν στην επιθεώρηση του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού που διαθέτει το Δ.Λ.Τ. Αμοργού και ο οποίος είναι αποθηκευμένος εντός Container, το οποίο βρίσκεται στον Λιμένα Καταπόλων.

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Θεωρητική Εκπαίδευση – από 09:00 έως 10:30

Η θεωρητική εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από την 09:00 έως την 10:30 στον χώρο έξω από το Container, όπου βρίσκεται από ετών Επιχειρησιακά τακτοποιημένος ο Εξοπλισμός Αντιρρύπανσης του Δ.Λ.Τ.

Η εν λόγω Θεωρητική εκπαίδευση θα εμπεριέχει συνοπτικά τα ακόλουθα πεδία:

  1. Συμπεριφορά και ιδιότητες του πετρελαίου όταν αυτό διαρρεύσει στη θάλασσα

  2. Πιθανές αιτίες εκδήλωσης ρύπανσης από πετρελαιοειδή, εντός ή εγγύς λιμενικής εγκατάστασης ευθύνης του Δ.Λ.Τ. Αμοργού

  3. Τρόποι χρήσης των πλωτών φραγμάτων και διαδικασία αγκυροβόλησής τους.

  4. Τρόποι χρήσης όλων των διατιθέμενων απορροφητικών και προσκολλητικών υλικών, καθώς και διαδικασία επιλογής των καταλληλότερων εξ΄ αυτών ανάλογα με το είδος του Πετρελαιοειδούς το οποίο θα έχει διαρρεύσει

  5. Επίλυση αποριών

Πρακτική Εκπαίδευση – από 11:00 έως 13:30

Η πρακτική εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στον Λιμένα Καταπόλων, από τις 11:00 έως 13:30, κατά τη διάρκεια της οποίας θα οργανωθεί και θα εκτελεστεί Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας ρύπανσης, θα αποτελείται από δύο μέρη:

1ο Μέρος:

Το 1ο Μέρος της Πρακτικής Εκπαίδευσης θα αφορά στην επίδειξη χρήσης των απορροφητικών και προσκολητικών υλικών, αλλά και των πλωτών φραγμάτων τα οποία είναι αναρτημένα σε σκελετοκιβώτιο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην Άσκηση.

2ο Μέρος:

Το 2ο Μέρος της Πρακτικής Εκπαίδευσης θα αφορά στην διεξαγωγή της Άσκησης Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης, το σενάριο της οποίας αποτελεί η διαρροή πετρελαιοειδών από ελλιμενισμένο σκάφος στο Λιμένα Καταπόλων.

Για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης ρύπανσης, η Ομάδα Αντιρρύπανσης του Δ.Λ.Τ. θα προβεί στη ρίψη πλωτού φράγματος, στην εν συνεχεία αγκυροβόλησή αυτού και τέλος στην τοποθέτηση των κατάλληλων απορροφητικών και προσκολητικών υλικών στα 2 άκρα του.

Εκπαιδευτής:

Cpt Αγγελόπουλος Μιχάλης – ΜΕΤΟΠΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Την εκπαίδευση είναι δυνατό να παρακολουθήσουν μέλη συλλόγων, φορέων κ.λπ. που δεν ανήκουν στην Ομάδα Αντιρρύπανσης του Δ.Λ.Τ. Αμοργού (πλην των φορέων οι οποίοι υποχρεούνται από την ισχύουσα Νομοθεσία να εκπαιδεύονται για τα ίδια θέματα).

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Δ.Λ.Τ και Δήμαρχος ΑΜΟΡΓΟΥ,

Ελευθέριος Καραΐσκος

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή