24 Φεβρουαρίου, 2024

Έκλεισε η συμφωνία για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.


Στην Emma Delta, ένα επενδυτικό κεφάλαιο, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc του τσεχικού Fund PPF, με 66,7% και Γιώργο Μελισσανίδη με 33,3% “πέρασε” πλέον το 33% του ΟΠΑΠ μετά τη βελτιωμένη, όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, προσφορά που αυτή κατέθεσε, ύψους 652 εκατομμυρίων ευρώ.

Το συνολικό τίμημα, μαζί με τα μερίσματα χρήσης 2012, ανέρχεται στα 712 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Ταμείο Ιδιωτικοποίησης Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και όλων των αρμόδιων αρχών.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για επιτυχημένη πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση και για πολλαπλά οφέλη στο ελληνικό Δημόσιο. Προσέθεσε, επίσης, ότι η συμφωνία αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται, για πρώτη φορά πέραν του τιμήματος, και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν ετησίως στο δημόσιο ταμείο. Κατέληξε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα.

Το ΤΑΙΠΕΔ, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για διεξαγωγή ενός υποδειγματικού διαγωνισμού, με διαφάνεια και συνέπεια, που κατέληξε σε μια επιτυχή συμφωνία. Αναφέρει επίσης ότι το συνολικό τίμημα των 712 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχεί σε 18,6 δορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013 και συμπληρώνει ότι αν γινόταν ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα ύψους μόνο 13 εκατομμυρίων ευρώ και στη δεκαετία 360 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 50% του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση.

Πηγή : sigmalive.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή