23 Φεβρουαρίου, 2024

Δωρόθεος Β’ : Στη Μακρόνησο ανακαλύπτω τις ψυχές των ελεύθερων κρατουμένων.

Το “Χριστός Ανέστη” έψαλαν χθές το πρωί, Κυριακή 1 Ιουνίου,κατά την Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον Ι. Ναό  Αγίου Αντωνίου, στην ιστορική Μακρόνησο, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, οι Εφημέριοι της Κέας, ο Πρωτοπρ. Θωμάς Συνοδινός, ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Κέας, Δημοσιογράφοι, οι ποιμένες που ζουν στο νησί και πλήθος ευσεβών Κείων.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, με αφορμή και τη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, αναφέρθηκε στο αληθινό νόημα της ελευθερίας, ειπών, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“…..Δούλος και ‘φυλακισμένος’ είναι αυτός που υποδουλώσει τον εαυτό του στην αμαρτία και τα ‘παιδιά’ της, ενώ αληθινά ελεύθερος είναι ο άνθρωπος, ο οποίος όχι ως βιολογικό ον, αλλ’ ως πρόσωπο, σκέφτεται και ενεργεί χωρίς κανένα εσωτερικό καταναγκασμό, χωρίς φοβίες και εξαρτήσεις, οι πράξεις και οι επιλογές του οποίου χαρακτηρίζονται από γνώση και ευθύνη!

Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος παραμένει ελεύθερος και στο σκοτεινότερο κελλί της φυλακής του και αντιμετωπίζει το θάνατο χαρούμενος, τραγουδώντας το τραγούδι του νικητή!

Αυτή η εσωτερική ελευθερία είναι που δημιούργησε τους μάρτυρες, τους ήρωες και τους αγωνιστές της εθνικής, κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας….

Βλέπω, συνέχισε, τον ουρανό και αισθάνομαι τις αύρες του μέγιστου αγθού, που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο, της ελευθερίας. Στρέφω, όμως, και τα μάτια μου στη γη, όπου γεννιόμαστε, ανατρεφόμαστε και ζούμε, και με συγκλονίζει η βαρβαρότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Οι άνθρωποι, που έζησαν εδώ, στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία, οι περισσότεροι, όμως, παρέμειναν έως τέλους ελεύθεροι.. Και δεν ξέρω, αν αυτοί, που τους έστειλαν εδώ και νόμιζαν ότι ήταν ελεύθεροι, δεν ήταν στην πραγματικότητα οι ίδιοι υποδουλωμένοι, και μόνο από τη σκέψη και την απόφασή τους να στερήσουν την ελευθερία συνανθρώπων τους.

Ψάλλοντας σήμερα, με ανάμεικτα συναισθήματα, το ‘Χριστός Ανέστη’ σ’αυτόν τόν τόπο των δακρύων και της αγωνίας, παρακαλούμε τον Αναστάντα Κύριο να χαρίσει στο Γένος μας ομόνοια και ομοψυχία,που τώρα, υπέρ ποτέ και άλλοτε, χρειάζεται…

Αναζητώντας τα δακτυλικά αποτυπώματα της ελευθερίας εδώ, στη Μακρόνησο,  ανακαλύπτω τα βήματά της στις ψυχές των ‘ελεύθερων κρατουμένων’….”

Τέλος ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο Κέας, που είχε την ευθύνη της όλης διοργάνωσης, και τους συνεργάτες του, τη Ναυτιλιακή Εταιρεία και τον Πλοίαρχο του πλοίου “ΜΑΡΜΑΡΙ”, με το οποίο έγινε η μεταφορά των προσκυνητών,  και όλους, όσοι προσήλθαν στην εκδήλωση, ιδιαιτέρως δε τον παριστάμενο Ευεργέτη του Κοινωνικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος δεσμεύθηκε να χορηγήσει την αποκατάσταση του παλαιότερου Ι. Ναού της Μακρονήσου, του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλες φθορές από το χρόνο,

Στη συνέχεια, τελέσθηκε επιμνημόσυνη Δέηση για όσους αναπαύονται στη Μακρόνησο, και κατατέθηκαν φύλλα δάφνης και άνθη στη μνήμη τους.

Πηγή : cycladitis.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή