Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, το πανέμορφο νησί των Μικρών Κυκλάδων η Δονούσα, προγραμματίζεται να περικυκλωθεί από δύο τεράστια “οικόπεδα” με δεκάδες πλωτές ανεμογεννήτριες ύψους σχεδόν 300 μ.
Το ανατολικό μάλιστα “οικόπεδο”, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χλμ. από την παραλία της Καλοταρίτισσας, περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έως το 2030, ενώ -όπως φαίνεται και στις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις- η θέα του ορίζοντα από τον όρμο της Καλοταρίτισσας θα καλυφθεί εξολοκλήρου από ανεμογεννήτριες.
Φαίνεται ότι το μικρό νησί θεωρήθηκε “ευάλωτο” από τους εμπνευστές του προγράμματος και αποφάσισαν να το “θυσιάσουν” προκειμένου να καταστεί η χώρα μας εξαγωγέας “πράσινης” ενέργειας προς όφελος των επενδυτών, καθώς η παραγόμενη τεράστια ποσότητα ενέργειας δεν προορίζεται φυσικά για το νησί, ούτε καν για την υπόλοιπη χώρα.
Εκτός από τη Δονούσα, τα συγκεκριμένα “οικόπεδα” θα είναι ορατά σε μεγάλο βαθμό και από παρακείμενα νησιά μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως τη Νάξο, το Άνω Κουφονήσι, την Αμοργό, την Ικαρία, την Πάτμο κ.α., ενώ στα φωτορεαλιστικά δεν περιλαμβάνονται και τα δύο αντίστοιχα “οικόπεδα” παράκτιων αιολικών της Ικαρίας, τα οποία αναπτύσσονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Δονούσα.
Για τη δημιουργία των φωτορεαλιστικών απεικονίσεων χρησιμοποιήθηκε η ανεμογεννήτρια αναφοράς του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, δηλαδή η Vestas V236-15MW με διάμετρο φτερωτής 236 μ. και συνολικό ύψος 280 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ η χωροθέτηση έγινε με βάση τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα, π.χ. απόσταση 10D μεταξύ των ανεμογεννητριών, όπου D η διάμετρος της φτερωτής.