12 Απριλίου, 2024

Άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για επενδύσεις σε 62 νησιά

Άτοκα δάνεια για επενδύσεις σε 62 νησιά της χώρας με κάτω από 3.100 κατοίκους ή δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο για τα υπόλοιπα νησιά, δίνουν οκτώ τράπεζες με τη στήριξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΤΕΑΝ «νησιωτική επιχειρηματικότητα».

Ειδικότερα, για τα που έχουν πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, το  επιτόκιο είναι μηδενικό. Για τα υπόλοιπα, με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων το επιτόκιο είναι χαμηλό και φτάνει το 2,8%.

Τα δάνεια κυμαίνονται από 10.000 έως 30.000 ευρώ, είναι για κεφάλαια κίνησης αλλά και τη χρηματοδότηση μικρών επενδύσεων.

Τα δίνουν οι τράπεζες Εθνική, NΕΑ PROTON BANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΑΤΕ, Παγκρήτια Συνεταιριστική, ATTICA BANK, PROBANK A.E., Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις συγκεκριμένες τράπεζες.

Τα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 30% τουλάχιστον θα το εισφέρει η επιχείρη πριν από την εκταμίευση. Η δράση απευθύνεται σε νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών από τους κλάδους: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα, άλλες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, λιανεμπόριο τροφίμων, τουριστικών ειδών, έργων τέχνης, επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κ.λπ.

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:
• Δημιουργία – διαμόρφωση – ανακαίνιση – αναπαλαίωση σε κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο
• Μηχανήματα και Εξοπλισμός
• Δικαιώματα Τεχνογνωσίας
• Λογισμικό
• Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας
• Προβολή – Προώθηση
• Λειτουργικές δαπάνες (π.χ. ενοίκια -μη συμπεριλαμβανομένων ενοικίων χρηματοδοτικής μίσθωσης-, έξοδα μισθοδοσίας, αμοιβές τρίτων, κόστος πρώτων υλών και αγοράς εμπορευμάτων).

Εμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, ανανέωση εξοπλισμού, διαμόρφωση-αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προώθηση τοπικών προϊόντων (π.χ. «Ελληνικό πρωινό»), δικτύωση για προμήθειες και προβολή, διαμόρφωση χώρων υποδοχής τουριστών για παρακολούθηση παραγωγικής διαδικασίας (ενδυνάμωση εμπειρίας τουρίστα), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, περιβαλλοντική αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας των δαπανών έχει οριστεί η ημέρα που ανακοινώθηκε η δράση, δηλαδή η 21η Φεβρουαρίου 2013.

Πηγή: newmoney.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή