11 Σεπτεμβρίου, 2024

Αποκριές : Η εβδομάδα της Κρεατινής όπως παλιά στη Μήλο

Ήθη και έθιμα της Αποκριάς όπως παλιά στη Μήλο, από την πρόεδρο του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Πέραν Τριοβασάλου Ανθούσα Ψαθά.
Διανύουμε την εβδομάδα της κρεατινής ή όπως την έλεγαν… στη Μήλο, της κρεατσινής.
Κάποτε οι νοικοκυραίοι, έσφαζαν τα χοιρινά τους…
Η παρέα έτοιμη καρτερούσε τον χασάπη.
Πρώτος μεζές ήταν ψητός ο κάρυδας…και η τηγανιά για να πιούν τα κρασάκια τους…
Επέλεγαν βοριά, να στεγνώνει και να σιτέψει το κρέας…
Ετοίμαζαν την τσιλαδιά, τα έντερα για λουκάνικα, το κρέας με το λίπος του και τα μπαχαρικά του στο κιούπι…
Το λίπος ,το λεγόμενο λαρδί με μπόλικο αλάτι…
Έτοιμο το άλιμα με θυμάρι αλάτι μπαχάρι πιπέρι και θρούμπα…
Ξεκινούσαν από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη… γινόταν τα τσιγαρίσματα…
Από την τακτοποίηση του χοιρινού κρέατος…. πήρε το όνομα τσικνοπέμπτη…
Το μουσούδι…στον φεγγίτη της εξώπορτας κρεμασμένο, για το καλό το μάτι… ήθη και έθιμα.
Άλλες εποχές που έζησαν οι γονείς μας .
Κάποιοι από μας , προλάβαμε το τραπέζι με τις εξαιρετικές γεύσεις και θεϊκές μυρωδιές…
Καλή βδομάδα της κρεατινής ή κρεατσινής.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή