13 Ιουλίου, 2024

Ακαθάριστα οικόπεδα: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν δήλωση – Τι προβλέπεται για τους υπόχρεους

Στα «παρά πέντε» τρέχουν οι πολίτες να υποβάλουν δήλωση για τα ακαθάριστα οικόπεδα στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr καθώς εκπνέει στις 15 Ιουλίου η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ο καθαρισμός οικοπέδων αποτελεί έναν ακόμη βασικό πυλώνα της στρατηγικής πυροπροστασίας των ακινήτων και αφορά χιλιάδες πολίτες οι οποίοι καλούνται να προστατέψουν την περιουσία τους σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και να αναλάβουν μέρος της ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους, απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων και ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Η υποβολή δήλωσης ισχύει για μια ευρεία ομάδα πολιτών που εμπίπτουν στις προβλεπόμενες κατηγορίες και εάν δεν θα υποβάλουν δήλωση κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται είτε σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, είτε σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, είτε σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των δύο παραπάνω περιπτώσεων κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας . Από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης καθαρισμού εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι και φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων και πολυκατοικιών που βρίσκονται στις περιοχές αυτές. Όσοι δεν είναι υπόχρεοι δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια (ούτε σε αρνητική δήλωση) ενώ εάν το οικόπεδο ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες, αρκεί ένας εξ αυτών να υποβάλλει δήλωση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
  1. AΡΓΥΡΩ ΒΟΥΔΟΥΡΗ says:

    Αν όμως γίνει καταγγελία για ακαθαριστο οικόπεδο αφού εχουν προηγηθεί οι απαραίτητες συστάσεις χωρίς αποτέλεσμα και στη συνέχεια καθαριστεί πώς γίνεται η ανάκληση της καταγγελίας;Αυτό έχει προβλεφθεί;

  2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ says:

    Θα μπορούσε να υπήρχε η δυνατότητα να διορθώσεις κάποια στοιχεία που μπορεί να τα γράψεις λάθος από κεκτημένη ταχύτητα ή γιατί μπέρδεψες τα τοπογραφικά με τις συντεταγμένες. Έγραψα λάθος συντεταγμένες κ δεν μπορώ να το διορθώσω! Ελπίζω να βρουν το οικόπεδο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή