23 Μαΐου, 2024

Airbnb: Ποια καταλύματα θα πληρώνουν ΦΠΑ και τέλη

Από την πρώτη μέρα του 2024 όσοι νοικιάζουν περισσότερα από 3 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) θα θεωρούνται επαγγελματίες και θα καλούνται να πληρώσουν Φ.Π.Α. για τα εισοδήματα που εισπράττουν αλλά και όλα τα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την ανάγκη να στηριχθεί με ο θεσμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά να υπάρξουν μέτρα για την “ασυδοσία” σε ορισμένους νόμους και νησιά έχουν δημιουργήσει προβλήματα και έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τα ενοίκια.

«Τα εισοδήματα από τρία ή περισσότερα ακίνητα από Airbnb θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σε επαγγελματίες του κλάδου», είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα, βάσει της νομοθεσίας το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαµοιρασµού, είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται οι εξής συντελεστές: 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και συντελεστή 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

Ο στόχος είναι μέσα από ένα φορολογικό πρέσινγκ να διαχωριστούν οι ιδιώτες από τους «ξενοδόχους βραχυχρόνιων μισθώσεων» και να υπάρξει σωστή και αναλογική φορολόγηση των μισθώσεων ανάλογα με την περίπτωση.

 

insider.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή