27 Ιανουαρίου, 2023

Η Αφροδίτη της Μήλου από το 1900 στις σελίδες των ΜΜΕ

Η Αφροδίτη της Μήλου, ένα αρχαίο γλυπτό με παγκόσμια φήμη, με οικουμενική λαμπρότητα και με διεθνή καλλιτεχνική αναγνώριση, η οποία δεσπόζει και κοσμεί, μέχρι σήμερα το Μουσείο του Λούβρου.

Ένα μαρμάρινο γλυπτό, που η προσφορά του δεν περιορίζεται μόνον στα οικονομικά έσοδα του Λούβρου από τα εισιτήρια όσων την επισκέπτονται, επεκτείνεται και στις διαφημιστικές καμπάνες επιχειρήσεων, αναφέρεται ως μέγα γεγονός ακόμη και η εξαγορά εκμαγείου για την κατασκευή πιστών αντιγράφων της Αφροδίτης.

Έχει ταξιδέψει και εκτεθεί μέχρι την Ιαπωνία, με ότι σημαίνει αυτό σε οικονομικά μεγέθη υπέρ του Λούβρου, αλλά και του χώρου που εκτέθηκε.

Αποτυπωμένη σε μπλουζάκια, άλλες πάλι φορές σε μικρά αγαλματίδια είτε από γύψο, είτε από χαλκό, είτε από κασσίτερο, διακοσμεί γραφεία, τραπεζάκια σαλονιού και καθιστικών. Πολλές φορές, αποτυπώνετε σε φωτογραφίες καδραρισμένες, οι οποίες στολίζουν τοίχους σαλονιών. Δεν είναι λίγες οι φορές επίσης, που αντίγραφα του γλυπτού, διακοσμούν κήπους σε επαύλεις και εξωτερικούς χώρους σε ακριβών ξενοδοχείων.

Η αφορμή που μ’ έκανε να γράψω το κείμενο, είναι η εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ», η οποία κάνει αναφορά στην Αφροδίτη της Μήλου στο φύλλο της το 1900.

Στο άρθρο της με τίτλο «ΕΞΟΧΟΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΧΑΡΜΟΣΥΝΟΣ ΕΙΔΗΣΙΣ», αναφέρει ως μεγάλο γεγονός την απόκτηση εκμαγείου του γλυπτού από το Λούβρο. Η αναφορά είναι ακόμη μια ευκαιρία για εμπορική εκμετάλλευση του αγάλματος υπέρ συμφερόντων του καλλιτεχνικού μαρμαρογλυφείου «Θ. ΤΟΜΠΡΟΥ», που βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας.

Κατά τα γραφόμενα του άρθρου, η απόκτηση του εκμαγείου, θεωρούνταν μέγα γεγονός, καθώς αναφέρει : «Το κατάστημα του Θ. ΤΟΜΠΡΟΥ, κατώρθωσε να λάβη και φέρη εκ Παρισίων το εκμαγείον του εν τω μουσείω του Λούβρου ευρισκομένου αρχαίου αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου.».

«Σπεύσατε πάντες να επισκεφθήτε το καλλιτεχνικόν Μαρμαρογλυφείον του Θ. ΤΟΜΠΡΟΥ και να απολαύσετε το αριστούργημα της αρχαίας καλλιτεχνίας…..», θα γράψει παρακάτω η εφημερίδα, προσκαλώντας στην ουσία πελατεία για το μαρμαρογλυφείο του κ. ΤΟΜΠΡΟΥ.

Καταλήγοντας το άρθρο, θα αναφέρει φυσικά ότι «Εν τω καταστήματι ευρίσκονται ωσαύτως και πλείσται άλλαι προτομαί…..», προκαλώντας το ενδιαφέρον κι εκείνων που είχαν ήδη στην κατοχή τους αντίγραφο της Αφροδίτης, αλλά ήθελα να αποκτήσουν κάποιο άλλο.

Με λίγα και απλά λόγια, το αρχαίο γλυπτό που βρέθηκε και ανήκει στη Μήλο, το εκμεταλλεύτηκαν και συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως, όχι οι πραγματικοί δικαιούχοι.

Το άγαλμα της Αρχαίας Θεάς, συνεχίζει να βρίσκεται σε έναν λαό που η κουλτούρα του δεν έχει καμία σχέση και σύνδεση με την Ελληνική κουλτούρα που θεμελίωσε, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει ολόκληρο το οικοδόμημα του δυτικού πολιτισμού.

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *