24 Ιουλίου, 2024

9 μήνες σφύριζαν “κλέφτικα” Αστυνομία – Δήμος – Πολεοδομία

To θέμα του υδροβιότοπου του Αδάμαντα, πέρα από την απαράδεκτη ολιγωρία των θεσμοθετημένων οργάνων για την προστασία του περιβάλλοντος, αποδεικνύεται κυρίαρχα η τραγική «λειτουργία» της πολιτείας.

Μια πολιτεία η οποία «βολεύεται» φορτώνοντας τις αδυναμίες της είτε στην έλλειψη προσωπικού, είτε στην γραφειοκρατία που παραμένει νούμερο ένα ασθένεια της κρατικής μηχανής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του υγροβιότοπου στα Φραγκομνήματα του Αδάμαντα προκύπτει ότι υπήρξαν 9 μήνες μακαριότητας εκείνων που θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει από τις 24 Οκτωβρίου 2012, όταν ο κ. Αντώνης Καβαλιέρος έκανε συγκεκριμένες καταγγελίες.

Η αστυνομία προφανώς θα αποδώσει την μακαριότητα της στην έλλειψη προσωπικού. Ναι, το Α.Τ Μήλου είναι υποστελεχωμένο για τις ανάγκες της θερινής περιόδου. Στο διάστημα Νοέμβρης 2012 έως τον Μάιο του 2013 είχε κοντά 7 μήνες που πέρασαν χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».

Η πολεοδομία κινητοποιήθηκε όταν ο Αντώνης Καβαλιέρος με την επιμονή του υποχρέωσε τον προιστάμενο της υπηρεσίας, να σταματήσει να ζητά από τον κ. Καβαλιέρο να του απαντήσει «ποιος είσαι εσύ ;» και για να τον αποφύγει, έκανε πάσα την «καυτή πατάτα» στον περιβαντολόγο της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης.

Ο τελευταίος ομολογουμένως, κινήθηκε με απίστευτη ταχύτητα. Μέσα σε περίπου 40 ημέρες διενήργησε εξονυχιστικό έλεγχο των καταγγελιών του προέδρου του Εργατικού Κέντρου και παρέδωσε στην υπηρεσία του αυτοψία – φωτιά για την μετατροπή του υγροβιότοπου σε χωματερή.

Ο δήμαρχος κ. Δαμουλάκης ασχολήθηκε με το θέμα, μετά τις διαρκής οχλήσεις του κ. Καβαλιέρου. Σε  κάθε δημοτικό συμβούλιο, ο τελευταίος υπενθύμιζε το θέμα στο δημάρχο.

Η αντίδραση της δημοτικής αρχής για το θέμα είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητος. Η εμπλοκή της αρχαιολογίας (Β’ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Στην Ελλάδα, όχι τώρα αλλά από παλιά, είναι κυρίαρχη η άποψη ότι αν θέλεις να καθυστερήσεις ένα έργο, ανάμειξε την αρχαιολογία.

Ο κ. Δαμουλάκης για την περιπέτεια του υγροβιότοπου στον Αδάμαντα δήλωσε στην Κοινή Γνώμη της Σύρου τα ακόλουθα :  «”Εγώ δεν μπορώ να πάρω μόνος μου μία μπουλντόζα και να να καθαρίσω το μέρος. Πρέπει να έχω άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο από τις 24 Ιανουαρίου του 2013, δεν έχει απαντήσει. Μόλις μας πουν ότι έχουμε τη δυνατότητα, τότε θα το κάνουμε. Δεν μπήκαν στον κόπο να μας απαντήσουν”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δαμουλάκης, προσθέτοντας, ότι η ίδια επιστολή που στάλθηκε και προς την WWF, πήρε απάντηση και μάλιστα άμεσα. Ενδιαφέρουσα παρατήρηση από την πλευρά της οργάνωσης είναι πως για να υπάρξει “οικολογική αποκατάσταση του υγροτόπου θα απαιτηθεί μελέτη και έγκριση περιβαλλοντικών όρων”, και πως ο εκτιμώμενος όγκος των αποβλήτων που πρέπει να απομακρυνθούν “είναι της τάξης των 2.000 – 2.500 κ.μ.”.

Τέλος, στην αναφορά του κ. Δαμουλάκη, ότι το κόστος καθαρισμού θα είναι αυξημένο και πως ο δήμος “λόγω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, αδυνατεί να το καλύψει”, η WWF διασαφήνισε πως, “η αποκατάστασή του είναι απολύτως εφικτή και μάλιστα με κόστος κατά πολύ μικρότερο των ωφελειών που θα προκύψουν”.»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή