22 Ιουλίου, 2024

19 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες στο πολεμικό καταφύγιο του Αδάμαντα στη Μήλο

Με αφορμή τα είκοσι χρόνια ζωής του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Δήμου Μήλου, στα πλαίσια της συνολικότερης προσπάθειας  του Δήμου Μήλου για την ανάδειξη των αθέατων πλευρών ενός νησιού με πλούσιο και σπάνιο πολιτιστικό γίγνεσθαι, παρουσιάζεται η εικαστική έκθεση Refuge Project. Η έκθεση περιλαμβάνει τις εικαστικές επιτόπιες (site specific) παρεμβάσεις 19 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο υπόγειο πολεμικό καταφύγιο του Αδάμαντα.

Κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το εν λόγω καταφύγιο προοριζόταν στο να προστατέψει ό, τι πιο πολύτιμο, την ανθρώπινη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε μετά από απόφαση εκείνων που έθεσαν την ανθρώπινη ζωή σε απόλυτη επισφάλεια, υπό τις διαταγές δηλαδή του γερμανικού στρατού κατοχής. Εβδομήντα χρόνια μετά την κατασκευή του, εικαστικοί καλλιτέχνες έρχονται να το κατοικήσουν συμβολικά, προστατεύοντας εντός του άλλες αξίες, εκείνες που είναι εφικτό να αναδειχτούν σε μία εποχή η οποία φέρει τη γνώση των εγκλημάτων ενός πολέμου: τις αξίες του βίου, στη διάκρισή τους από αυτές μιας προστατευμένης σε ένα πολεμικό καταφύγιο «γυμνής ζωής», συνεπακόλουθα τις αξίες της ελευθερίας της βούλησης και της συνδιαμόρφωσης των ορίων της και, επομένως, της ίδιας της επιθυμίας και της εκπλήρωσής της. Πρόκειται για τις αξίες που –έστω φαινομενικά- διατρέχουν το σύγχρονο βίο στους τόπους της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στις διάφορες μορφές της και των ατομικών δικαιωμάτων που αυτή διασφαλίζει. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ελένη Αγγέλου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Αθανασία Βιδάλη, Βασίλης Γεροδήμος, Μπέτυ Ζέρβα, Μάριος-Σέργιος Ηλιάκης, Λίνα Θεοδώρου, Νίκος Καναρέλης, Αχιλλέας Κεντόνης, Τίνα Κότση, Ελένη Λύρα, Μαρία Μπουρίκα, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ισιδώρα Πάσχου, Νίκος Ποδιάς, Γιάννης Σαββίδης, Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Κώστας Χριστόπουλος, Richard Schütz.

Επιμέλεια- σχεδιασμός: Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Νίκος Ποδιάς.

Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013, 8.30 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 5 Ιουλίου-31 Αυγούστου 2013…

Ωράριο λειτουργίας: 10.00-14.00 και 18.00-21.00…

 

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του 20ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Δήμου Μήλου.

Διοργάνωση: Ένωση Φίλων Αδάμαντα

Μέγας χορηγός: S&B Βιομηχανικά Ορυκτά

Χορηγός: Milos Travel – Pirounakis, Aegean Speed Lines, Βιδάλης market

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή