29 Μαρτίου, 2024

Μελέτη για τη διάβρωση παραλιών του Αιγαίου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αποφάσισε την ένταξη της Πράξης “Δράσεις Διμερών Σχέσεων” στο πλαίσιο της πράξης “Καταγραφή και Μελέτες Αναστροφής των Φαινομένων Διάβρωσης σε Τουριστικές Παραλίες Νήσων του Αιγαίου”  στο Πρόγραμμα GR-02 Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί video film, στο οποίο θα αναδεικνύονται:

-ο κίνδυνος διάβρωσης των τουριστικών (και μη) παραλιών λόγω Κλιματικής Αλλαγής,

-οι σύγχρονες ερευνητικές μεθοδολογίες πεδίου,

-σχετικές μαρτυρίες/σύντομες συνεντεύξεις υπεύθυνων νησιωτικών Δήμων (που εμπλέκονται στην ήδη ενταγμένη πράξη) για συγκεκριμένα προβλήματα διάβρωσης των παραλιών τους και

-η αναγκαιότητα ορθολογικών μέτρων προστασίας για τη διαχείριση του προβλήματος.

Οι μεθοδολογίες έρευνας θα καταγραφούν κατά τη διάρκεια μετρήσεων πεδίου, στο πλαίσιο της συστηματικής παρακολούθησης που πραγματοποιείται από την επιστημονική ομάδα του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας (ΤΕΘ) στην Παραλία Ερεσού (Λέσβος). Επιπλέον, θα χορηγηθούν αποσπάσματα video με συνεντεύξεις του Εταίρου από τη Νορβηγία (CΙCERO) στην ήδη ενταγμένη πράξη, όπου θα αποτυπώνονται πεδία έρευνας του Ινστιτούτου πάνω σε θέματα επιπτώσεων και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στη σχέση κόστους-οφέλους των μέτρων προστασίας των ακτών.

Η δημιουργία του video θα ανατεθεί σε εξειδικευμένη εταιρεία οπτικοακουστικών μέσων, το προσωπικό της οποίας θα αναλάβει τις λήψεις, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την κατασκευή των απαραίτητων Γραφικών. Το video θα κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 500 αντίτυπα dvd, τα οποία θα διανεμηθούν σε δημόσιους Φορείς και Ινστιτούτα στην Ελλάδα και τη Νορβηγία, ενώ επίσης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ήδη ενταγμένης πράξης.

Tornos News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή