20 Απριλίου, 2024

Η Κέλλυ Κωστούλια στο 1ο ερπετολογικό συμπόσιο που διοργανώθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή

Στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2016, είχα την τιμή να παρακολουθήσω το 1ο Ερπετολογικό Συμπόσιο, το οποίο διοργανώθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία. Στους προσκεκλημένους ομιλητές περιλαμβάνονταν ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές, κτηνίατροι και ειδικοί στο θέμα των ερπετών, μεταξύ των οποίων η Δημάκη Μαρία, Υπεύθυνη του Τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ο Παφίλης Παναγιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογίας, η Αδαμοπούλου Χλόη, Ζωολογικό Μουσείο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Ιωαννίδης Γιάννης, MSc, ερπετολόγος.

Ο στόχος του Συμποσίου ήταν να παρουσιάσει τα ερπετά και τα αμφίβια της Ελλάδας και άλλων χωρών, να τονίσει την αξία και τον ρόλο που έχουν στην ζωή μας, να λύσει παρεξηγήσεις σχετικά με αυτά και να ξεδιαλύνει μύθους, καθώς και να πραγματοποιήσει ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση δαγκωμάτων από φίδια, αλλά και να μας πληροφορήσει πως μπορούμε να χειριστούμε ένα φίδι αν εμφανιστεί στον χώρο που βρισκόμαστε. Επίσης αναφέρθηκε το θέμα της απειλής της τοπικής βιοποικιλότητας από τα ξενικά εισβλητικά είδη, οι πολλαπλοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες και η προστασία τους, καθώς και παρουσίαση των κοινών νοσημάτων των ερπετών που οφείλονται σε ατελείς συνθήκες διαβίωσης και ευζωίας. Επιπλέον έγινε παρουσίαση της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο των Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που Κινδυνεύουν με Εξαφάνιση (CITES) και της συμβολή της στην προστασία και διατήρηση των ερπετών.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει την πιο πλούσια και ενδιαφέρουσα ερπετοπανίδα της Ευρώπης και ότι τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν ένα πολύ σημαντικό, ζωντανό εργαστήριο εξελικτικής βιολογίας. Αν ο Δαρβίνος είχε επισκεφθεί τις Κυκλάδες, θα έλεγε ότι και για τα νησιά Γκαλαπάγκος. Η γεωγραφική απομόνωση επηρεάζει την απόκλιση διαφόρων οργανισμών, δημιουργώντας ενδημικά είδη και ένα ιδιαίτερο και πολύτιμο παράδειγμα, αποτελεί η Οχιά της Μήλου, Macrovipera schweizeri, είδος μοναδικό που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Για περισσότερες φωτογραφίες: http://www.gnhm.gr/event/1o-%CE%B5%CF%81%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%B3/

Κέλλυ Κωστούλια

Δασοπονία και Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή