Προτάσεις του κ. Φραγκίσκου Τούρλου για την ανάπτυξη της Μήλου

Προβλήματα παρατηρήσεις προτάσεις και λύσεις  σχετικά ανέξοδες  χωρίς απευθείας αναθέσεις και άλλα τινά… από τον Φραγκίσκο Τούρλο.
Γενικές παρατηρήσεις.
Κυκλοφοριακό χάος (ανεξέλεγκτο  παρκάρισμα, υπέρβαση ορίου ταχύτητας σε οδικούς άξονες με πυκνή διέλευση πεζών, έλλειψη πεζοδρόμων εντός οικισμών) , έλλειψη φωτισμού σε βασικά σημεία και άξονες, έλλειψη πεζοδρομίων σε περιοχές υψηλής  παράλληλης  κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, προβληματική και κακής ποιότητας παροχή νερού, προβληματικός  έως ανύπαρκτος βιολογικός καθαρισμός, ανεξέλεγκτη αφόδευση, ανομοιογενής  πινακίδες  οδικής  σήμανσης και πληροφόρησης ,…..
Κυκλοφοριακό
Άμεση εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης από ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ επιστήμονες  μετά από διαγωνισμό.
Απαίτηση δημιουργίας πεζοδρόμων, κανονικής κα ήπιας  κυκλοφορίας οχημάτων (όπως έχει εφαρμοστεί σε πολλούς Δήμους της Ελλάδας) εντός οικισμών, ειδικά σε κεντρικά σημεία με υψηλή και ταυτόχρονη διέλευση πεζών και οχημάτων  (Αδάμαντας).
Κατασκευή πεζοδρομίων με ειδικές προδιαγραφές αρχικά σε όλο το μήκος του παράλιου δρόμου από Αφετηρία(?) λεωφορείων (Yankos) έως Συνεδριακό Κέντρο με φωτισμό και σηματοδότηση σε κομβικά σημεία.
Δημιουργία χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης  (συμβολικού αντίτιμου) για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης στάθμευσης.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ και εκτροπή φορτηγών από το τμήμα Σταθμός Αποβίβασης έως τουλάχιστον το κόμβο προς Παρασπόρο, μέχρι την ολοκλήρωση της κυκλοφοριακής μελέτης και των προτάσεων που θα προκύψουν.
Δημιουργία δικτύου ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ  για ήπια κυκλοφορία.
Προσβασιμότητα ΠΑΝΤΟΥ για ΑΜΕΑ.
Φωτισμός
Βελτίωση φωτισμού στον παράλιο άξονα και στους οικισμούς με ομοιόμορφους φανούς και ομοιόχρωμους  ενεργειακούς  λαμπτήρες  (απόσβεση κόστους από την μειωμένη ηλεκτρική κατανάλωση – υπαγωγή σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα).
Η χρησιμοποίηση της γεωθερμίας (μετά από χρόνια σκόπιμης παραπληροφόρησης ) μετά από σοβαρές μελέτες (ναι υπάρχουν και τέτοιες) θα βελτιώσει την ενεργειακή αυτονομία του νησιού με ταυτόχρονη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για Δήμο και ιδιώτες και την αποφυγή σε περιόδους αιχμής  black-out ανεξέλεγκτων συνεπειών για την εικόνα αλλά και κυρίως για την υγεία των ανθρώπων (αλλοιώσεις  προϊόντων στα ψυγεία, ασφάλεια, κλπ).
Καθαριότητα – Υγιεινή
Τοποθέτηση οικολογικών τουαλετών σε παραλίες και ειδικά επιλεγμένους κοινόχρηστους χώρους  για όλους και ειδικές για  ΑΜΕΑ.
Διανομή δωρεάν μικρών ειδικών πλαστικών σακουλών για τη περισυλλογή από τους ιδιοκτήτες των περιττωμάτων των κατοικίδιων.
Διανομή δωρεάν έγχρωμων σάκων συλλογής  υλικών ανακύκλωσης για εύκολη διαλογή. (η δωρεάν διανομή γίνεται ήδη από πολλούς  Δήμους της Ελλάδας).
Τοποθέτηση μονάδων περισυλλογής  και ανακύκλωσης πλαστικών και γυάλινων φιαλών  καθώς και μεταλλικών συσκευασιών. Η διαδικασία χρηματοδοτείται και αποφέρει έσοδα στο Δήμο πέραν  της οικολογικής ευαισθησίας.
Άμεση προώθηση μελετών βιολογικού καθαρισμού,
Εξοπλισμός χώρων (urban facilities)
Ομοιόμορφη σήμανση  για οικισμούς, περιοχές, αξιοθέατα  ιστορικά και ιδιαίτερου φυσικού κάλους .
Σήμανση οδικής επικινδυνότητας  με φωτισμό των επισφαλών σημείων.
Εξοπλισμός με ομοιόμορφα και ασφαλή καθιστικά και λοιπές εξυπηρετήσεις κοινού και λουομένων.
Εξοπλισμός  χώρων και περιοχών belvedere.
Ηχητική πληροφόρηση πολύγλωσση και ειδική για ΑΜΕΑ.
Πολιτισμός
Πέραν του ότι πολιτισμός είναι το οτιδήποτε αναβαθμίζει τη καθημερινότητά μας , θα πρέπει να προγραμματίζουμε και τις εκδηλώσεις του ερχόμενου χρόνου ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΩΡΑ και όχι με μετακλήσεις  «καλλιτεχνών» της τελευταίας… στιγμής  που έχουν και κόστος αλλά κυρίως αμφίβολο αισθητικό αποτέλεσμα. Η χρησιμοποίηση του αρχαίου θεάτρου σαν πολιτιστική-πολιτισμική προμετωπίδα της Μήλου θα έχει θετικά αποτελέσματα και σε διεθνές επίπεδο με τη μετάκληση ξένων καλλιτεχνών παγκόσμιας φήμης και θα βελτιώσει την ποιότητα προσέλευσης επισκεπτών μαζί με τη συμμετοχή στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
Αναβάθμιση του…ΠΑΡΚΟΥ(?) Ελληνιιαπωνικής  Φιλίας αν όντως θέλουμε να τιμούμε τη ΦΙΛΙΑ με όσους μας τιμούν με τη παρουσία τους κάθε χρονο.
Υποδομή
¨Εργα  υποδομής , όπως προαναφέρθηκε,  θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα όπου υπάρχουν μελέτες  και  εργολαβίες  και  ΑΜΕΣΗ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ, έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του καλλίτερου και του οικονομικότερου για το συμφέρον ΟΛΩΝ.
Αυτά για την ώρα…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ