Κυκλάδες δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη !

Ο κ. Γιάννης Ψαρομήλιγκος , δικηγόρος στη Μήλο με αναρτησή του στο facebook δηλώνει την δυσαρέσκεια του για την κατάργηση όλων την δημόσιων υπηρεσιών και τώρα  του Υποθηκοφυλακείου της Μήλου και σημειώνει ότι Κυκλάδες δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Ο κ.Γιάννης Ψαρομήλιγκος γράφει:

“Σε συνέχεια της χτεσινής μου ανάρτησης για την επαπειλούμενη κατάργηση ΟΛΩΝ των Υποθηκοφυλακείων των Δυτικών Κυκλάδων και την “μετακόμισή” τους στην Σύρο, παραθέτω τον ακόλουθο σχολιασμό μου, που απέστειλα στη σχετική διαβούλευση, περιληπτική δε εκδοχή του κοινοποίησα ήδη με μέιλ προς τους εκ των Βουλευτών του Νομού μας κ.κ. Συρμαλένιο και Συρίγο.

Καλώ όλους τους πατριώτες να κινητοποιηθούν αναλόγως, δεδομένου ότι έπονται και … χειρότερα. Η ερημοποίηση της Μήλου είναι προ των πυλών … “Για άλλη μια φορά, ο νομοθέτης των Αθηνών σχεδιάζει επί χάρτου, θεωρώντας ότι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα και παραγνωρίζοντας πλήρως την ύπαρξη της επαρχιακής και δη της νησιωτικής χώρας. Δεν θα υποπέσω στο ίδιο ατόπημα και δεν θα κάνω λόγο για περιοχές, τις ιδιομορφίες και τα επιμέρους προβλήματα των οποίων αγνοώ. Εκείνο όμως που άριστα γνωρίζω, ως μάχιμος νομικός της πράξης αλλά και Κυκλαδίτης από αμφότερες τις γραμμές καταγωγής μου, είναι τα τεράστια προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι δυτικές Κυκλάδες, εφόσον το υπό διαβούλευση σχέδιο καταστεί νόμος του κράτους.

Η Μήλος, στην οποία ζω και εργάζομαι επί 25 περίπου έτη, στερήθηκε τα τελευταία χρόνια τόσο την Δ.Ο.Υ. όσο και το Τοπικό Υποκατάστημα του Ι.Κ.Α., με αποτέλεσμα οι έχοντες την ατυχία να κατοικούμε μόνιμα εδώ, να αναγκαζόμαστε, για τη διεκπεραίωση απλούστατων εργασιών, ακόμη και ολιγόλεπτης διάρκειας, να υποβαλλόμαστε σε σημαντικότατες δαπάνες μετακίνησης, να ταλαιπωρούμαστε με δεκάωρα και πλέον ταξίδια και να απουσιάζουμε από την οικογένειά μας και την εργασία μας ακόμη και επί τριήμερο, αφού από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο τα προς Πειραιά ακτοπλοϊκά δρομολόγια συνήθως δεν υπερβαίνουν τα τρία. Γιατί βλέπετε, Κυκλάδες δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη, ούτε εδώ έχουμε πάντα δεκαπενταύγουστο.

Και αφού πρώτα ζήσαμε και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, καλούμαστε πλέον να στερηθούμε και το Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό μας Γραφείο. Και αναρωτιέμαι: εκείνη η έρμη η «νησιωτικότητα» έχει κάνα νόημα πλέον να καταλαμβάνει κάποιες (έστω λιγοστές) αράδες του σχοινοτενούς Συντάγματός μας; Υπενθυμίζω ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος, «ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους», ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας, «δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις αγροτικές περιοχές, τις περιοχές που συντελείται βιομηχανική μετάβαση και τις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, όπως οι υπερβόρειες περιοχές που είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες και οι νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές».Και κάποιες πιο «τεχνικές» λεπτομέρειες:

Η Μήλος, διαθέτουσα Υποθηκοφυλακείο ήδη προ του 1850, εντάχθηκε εν μέρει και μόνο στα πιλοτικά προγράμματα Κτηματογράφησης, απομένει δε εκτός Κτηματογράφησης, μέχρι και σήμερα ακόμη, η σημαντικότερη από άποψη αξίας γης περιοχή της, ήτοι η έκταση που καταλαμβάνει η πρώην Κοινότητα Αδάμαντα, στην οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνεται και η μόνη εντός σχεδίου πόλεως περιοχή του νησιού μας.

Παράλληλα, οι αρχικές εγγραφές στην ήδη κτηματογραφηθείσα περιοχή της Μήλου οριστικοποιούνται μόλις τον Μάιο του 2022, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει και περαιτέρω παράταση. Σε κάθε πάντως περίπτωση, μέχρι την οψέποτε οριστικοποίηση τους, παρίσταται ανάγκη σωρείας διορθώσεων εσφαλμένων αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, αφού η οικεία κτηματογράφηση, ως πιλοτική, γέμει σφαλμάτων. Ταυτόχρονα, αναμένεται η έγερση εκατοντάδων αγωγών του Δημοσίου, για διεκδίκηση δασικών, χορτολιβαδικών κ.λπ. εκτάσεων, προς αντιμετώπιση των οποίων οι εναγόμενοι ιδιώτες θα πρέπει να ανεύρουν και προσκομίσουν ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων τίτλους ιδιοκτησίας συνταχθέντες τουλάχιστον προ του 1900.

Με δεδομένη δε την ισχύ του νέου Κ.Πολ.Δ., πολλές φορές ο εναγόμενος θα έχει χρονικό περιθώριο μόλις εβδομήντα ημερών για την προετοιμασία της όλης άμυνάς του και την κατάθεση των σχετικών προτάσεων και φακέλου δικογραφίας. Αντίστοιχες έρευνες μάλιστα απαιτείται να γίνονται για μια ολόκληρη σειρά θεμάτων, εξωδικαστικής φύσης, όπως λ.χ. η αναζήτηση τίτλων ιδιοκτησίας προ του 1946, επί δασωθέντων αγρών, ή προ του 1923, για τεκμηρίωση της ύπαρξης κοινόχρηστου δρόμου κ.λπ. Σημειωτέον δε επίσης, ότι εκκρεμεί και η κατάρτιση των δασικών χαρτών, όπου επίσης θα είναι κρίσιμη η ανεύρεση και προσκόμιση τίτλων ιδιοκτησίας.

Αλλά και περαιτέρω, όσο κοντά και αν επί χάρτου μοιάζουν να είναι η Σύρος και η Μήλος, η πραγματικότητα είναι ότι, όποτε υπάρχει σχετική συγκοινωνιακή σύνδεση, ο χρόνος ταξιδιού (ανάλογα με το δρομολόγιο) μπορεί να φτάνει και τις 12 ώρες, η δε επιστροφή μέσω Σύρου, απαιτεί διήμερη παραμονή εκεί.

Μόλις δε που χρειάζεται να επισημανθεί, ότι όλα τα προμνημονευθέντα ισχύουν αναλόγως και για τις υπόλοιπες δυτικές Κυκλάδες, ήτοι την Σίφνο, την Σέριφο και την Κύθνο, εκ των οποίων μάλιστα μόνο η Σίφνος διαθέτει Κτηματολόγιο σε ισχύ.

Αυτά και μόνο τα δεδομένα, είναι προφανές ότι καθιστούν εντελώς απαραίτητη την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων τους, προκειμένου οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα κατοχύρωσης, προάσπισης και διαφύλαξης των εμπράγματων δικαιωμάτων τους με τη λιγότερη δυνατή δαπάνη, ιδίως στους χαλεπέστατους καιρούς που ζούμε. Εν όψει λοιπόν όλων των παραπάνω, στοιχειώδης σεβασμός στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας αλλά και στα σοβαρότατα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι τοπικές κοινωνίες των δυτικών Κυκλάδων σε περίπτωση κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων τους, απαιτεί την άμεση απόσυρση της σχετικής πρόβλεψης από το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου”.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ