«Τα ίδια Παντελάκη μου – τα ίδια Παντελή μου» για λιμάνι στα Πολλώνια και νερό

200 λεπτά της ώρας κράτησε η χθεσινή δεύτερη στη σειρά «παρέλαση» εκλεγμένων αλλά και αυτόκλητων σωτήρων της Μήλου. Στην «πασαρέλα» του δημοτικού συμβουλίου οι ομιλητές και ακροατές με τις αντιδράσεις τους έπεισαν και τον πλέον δύσπιστο ότι μέχρι τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, τουλάχιστον δεν θα πλήξουμε. Ο χειμώνας θα είναι θερμός.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα θέματα αιχμής (νερό, λιμάνι Πολλωνίων) οι πρωταγωνιστές του θιάσου πρόσφεραν στιγμές απείρου κάλλους. Είχαμε θεαματικές «κορώνες» αλλά και επικίνδυνης έντασης. Αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση του show , το οποίο είδαν «ζωντανό» αρκετοί συμπολίτες , οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα του ψύχραιμου δημότη της Μήλου, αν  έγινε κάποιο θετικό βήμα για τα συμφέροντα του νησιού ή είχαμε: «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου».

Για το θέμα του νερού, ο δήμαρχος κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης είχε εντυπωσιακά ξεσπάσματα που ασφαλώς βελτίωναν  το «εγώ» του. Ο Αβέρκης Γαιτανής που έχει αναλάβει και κουβαλάει όλες τις «αμαρτίες» της οκταετίας Τσαίνη, μπήκε δυνατά στη συνεδρίαση. Σε κάθε «μπιζάρισμα» του δημάρχου φρόντιζε να ανεβάζει τους τόνους. Ο Αντώνης Νίνος παρουσίαζε υπεροχή όπου ανέκυπταν νομικά ζητήματα, δεν είχε όμως πειστική απάντηση στο ερώτημα του Μανώλη Μάλλη, με ποιον τρόπο θα εγγυηθεί την αποτροπή εργασιών που δεν προβλέπονται στην λιμενική εγκατάσταση των Πολλωνίων. Η ψηφοφορία που έγινε για την σύμβαση δήμου – ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε , ήταν αποθέωση της αδυναμίας του δημοτικού συμβουλίου να δώσει προοπτική στους δημότες της Μήλου. Δαμουλάκης ,Γαιτανής «κατέβασαν» παρεμφερείς προτάσεις για την καταγγελία της σύμβασης, με μια διαφορά. Ο δήμαρχος ζήτησε να καταγγελθούν άρθρα της σύμβασης, ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος  Αβέρκης Γαιτανής, τον οποίο οι αντίπαλοι του χαρακτηρίζουν «άνθρωπο» του Γερασίμου, ζήτησε την καταγγελία της σύμβασης εξ’ ολοκλήρου.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας 6-5 υπέρ του Γαιτανή ήταν άνευ σημασίας, αφού ο χαρακτηρισμός του συμβουλίου ως έκτακτο, απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία. Έτσι με το αποτέλεσμα αυτό το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να εφαρμόσει απόφαση του που πάρθηκε τον Μαίο 2013. Βέβαια ο κ. Δαμουλάκης διαβεβαίωνε ότι : «τις ζημιές δεν θα τις πληρώσουν οι δημότες της Μήλου – θα τις πληρώσει η ΑΙΟΛΙΚΗ που κρατάει δέσμιο ένα ολόκληρο νησί».

Η διαβεβαίωση του δεν… συγκίνησε την σύμβουλο του (;) Σεβαστή Κυράνη, που ζήτησε από τον δήμαρχο να αναφέρει τι μέτρα πήρε για την ΑΙΟΛΙΚΗ. Ο δήμαρχος την παρέπεμψε να περάσει αύριο από την γραμματεία του, για να εισπράξει… ένα ηχηρό «ΤΩΡΑ!». Κάτι που προδικάζει το μέλλον.

Θετικά πέρασαν από την δημοτική «πασαρέλα» ο Μανώλης Μικέλης που ακόμη περιμένει από τον δήμαρχο να του απαντήσει «Γιατί δεν προχωρήσαμε να φτιάξουμε δικό μας δίκτυο μονάδων αφαλάτωσης;;;». Ο Μανώλης Μικέλης επανέφερε πρόταση για την αγορά συγκριμένης μηχανής που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του δήμου.

Η συζήτηση για το λιμενικό έργο στα Πολλώνια είχε πολλά χαρακτηριστικά «διαλόγου κουφών». Η συνεδρίαση έφθασε στο τέλος χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα, παρά μόνο με το «άρωμα» ότι το θέμα θα φθάσει  στο ΣτΕ. Η απόφαση απόσυρσης της προσφυγής βέβαια φαντάζει απίθανη.

Εξόχως ενδεικτική ήταν η αντίδραση του Μανώλη Μάλλη, ο οποίος αναζητούσε να του πουν ποίοι θα μπουν μπροστά στα μηχανήματα του εργολάβου αν επιχειρηθεί η έναρξη του έργου. Πολύ χριστιανική η πρόταση  του μόνιμα ιδεολόγου Νίκου Μάλλη (Βουργάς) , που ζήτησε από το πρωί να πιάσουν δουλειά στο γραφείο του δημάρχου οι μηχανικοί Μάλλης, Χατζηγρηγορίου και Ηλιάκης για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Η ψύχραιμη παρουσία του Αντώνη Καβαλιέρου ήταν «πλάνο» από άλλο έργο. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ζητούσε εξηγήσεις γιατί θα δοθούν χρήματα για δικηγόρους και προσφυγές στο ΣτΕ. Τον επανέφερε στην «τάξη» η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κα. Σοφία Βαμβακάρη λέγοντας του : «έλα Αντώνη, ψήφισε να μη χάσουμε το έργο».

SHARE