Εντυπωσιακή η έκθεση ζωγραφικής στο Μορφωτικό σύλλογο Μήλου

Οι διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις στη Μήλο και η αυξημένη ζέστη μείωσαν τους επισκέπτες στα εγκαίνια της πετυχημένης έκθεσης ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Μορφωτικού συλλόγου Μήλου το Σάββατο 1η Ιουλίου. Το θέμα της έκθεσης  ήταν”Ταξίδι-πηγή έμπνευσης-Ανεξίτηλες εντυπώσεις του” JohannN. Ender” από το ταξίδι του με τον Ούγγρο κόμη στην Ανατολή “István Széchenyiκ”

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού συλλόγου κ.Θεμιστοκλής Παναγιώτου καλωσόρισε τους επισκέπτες τον πρέσβυ της  Ουγγαρίας κ. Erik Haupt, τη γραμματέα κυρία Γαβριέλα Καλλάϊ και τον επίτιμο πρόξενο της Ουγγαρίας για την Κρήτη κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης και έκανε  ένα συμβολικό συσχετισμό της  επιστροφής της Αφροδίτης της Μήλου, όπως επέστρεψε η Μαρούδα Μικέλη καλλονή του Κάστρου στον τόπο της μετά από περίπου 200 χρόνια.
Σε άπταιστα ελληνικά μίλησε ο πρέσβυς με ιστορικά στοιχεία για το ταξίδι του Κόμη Σέτσενι στη Μήλο μαζί με τον Αυστριακό ζωγράφο Johann Ender.
Κατόπιν ο αντιπρόεδρος του συλλόγου γιατρός  κ.Λουκιανός Κόμης μετέφερε με λίγα λόγια, το ιστορικό του πορτραίτου της Μαρουσώς Φραγκίσκου Μικέλη όπως το περιγράφει ο Ιωσήφ Χατζηδάκης στο βιβλίο του “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΜΗΛΟΥ”  και παρακάλεσε  τον κ. πρέσβυ να στείλει στο σύλλογο γραπτά στοιχεία από το ημερολόγιο του Κόμη Σέτστενι κατά το ταξίδι του στη Μήλο.
Ο κ. πρέσβυς υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να ανταποκριθεί στην πρόταση του συλλόγου. Έγινε ανταλλαγή δώρων και ξενάγηση στην έκθεση.
Ο κ.πρέσβυς επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου τον Άγιο Ιωάννη Σιδεριανό που είχε επισκεφθεί ο Σέτσενι κατά την παραμονή του στη Μήλο το 1818.
Η έκθεση αυτή εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μήλο  διότι το πορτραίτο της Μαρουσώς ή Μαρούσας ή Μαρίτσας Μικέλη που κοσμεί τη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Επιστημών της Ουγγαρίας, αναφέρουν ότι είναι ωραιότερο από αυτό της Μόνα Λίζα.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ