Εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιών στην Κίμωλο (Photos)

Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής  οργανώνει κάθε χρόνο εθελοντικούς καθαρισμούς για τη διάδοση της πεζοπορίας και την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε μικρά νησιά. Φέτος επέλεξε την Κίμωλο και οι 62 εθελοντές του βρέθηκαν στο νησί από τις 5 έως τις 14 Ιουλίου 2013. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Κιμώλου, με κύρια υπεύθυνη την ακούραστη Δημοτική Σύμβουλο και υπεύθυνη της Τουριστικής Επιτροπής του νησιού, κα. Αργυρώ Λογοθέτη, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων της για τη διευκόλυνση της διαμονής και μετακίνησης των εθελοντών του. Το πρόγραμμα περιελάβανε έξι ημέρες εργασίας και με την ενθουσιώδη συμμετοχή των ντόπιων εθελοντών Φώτη Μαρινάκη, Νίκου Αντιβάχη και Σταύρου Μάλλη, οι οποίοι εντάχθηκαν στις ομάδες και βοήθησαν στο έργο τους, ο καθαρισμός και η σηματοδότηση προχώρησαν γρήγορα και ολοκληρώθηκε για τα εξής μονοπάτια:

Σελάδι – Μαυροσπήλια – παραλία Ελληνικά (σημάνθηκε με τον αριθμό 1)

Χύμελη – Γαμπάς – παραλία Αγιόκλημα και θερμοπηγή (σήμανση αριθμός 5)

Σκλάβος – Σκιάδι – παραλία Μαυροσπήλια  (σήμανση αριθμός 2).

Γαδαρόμαντρα – Μοναστήρια – Σούφι (σήμανση αριθμός 4) 

Τέλος, οι εθελοντές σηματοδότησαν το μονοπάτι (χωρίς όμως να προλάβουν να το καθαρίσουν):

Σκλάβος – Παλιόκαστρο – Κεφάλες – παραλία Κάστρου και θερμοπηγή  (σήμανση αριθμός 3)

Το νησί, αν και μικρό, είναι ένας μεγάλος παράδεισος για πεζοπόρους και διαθέτει ένα εξαιρετικό δίκτυο καλντεριμιών και μονοπατιών όπου σε συνδυασμό με χωματόδρομους, μπορεί εύκολα ο πεζοπόρος να φτάσει περπατώντας σε υπέροχους όρμους και παραλίες σε μερικές από τις οποίες υπάρχουν και θερμές πηγές οι οποίες χύνονται στην παραλία, όπως το Αγιόκλημα, το Κάστρο, τα Θέρμα κλπ. Μπορεί να συνδυάσει μικρές πεζοπορικές διαδρομές διάρκειας 1-2 ωρών και να επιστρέψει στο Χωριό με το λεωφορείο ή ακόμη καλύτερα με το θαλάσσιο ταξί που διαθέτει το νησί. 

Εκτός από τα μονοπάτια τα οποία καθάρισαν και σήμαναν οι εθελοντές του Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ, το δίκτυο μονοπατιών του νησιού έχει πολλά να δώσει στον πεζοπόρο: μπορεί κάποιος να επισκεφτεί περπατώντας το μοναδικό γεωλογικό μνημείο το “Σκιάδι” ή να συναντήσει το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του νησιού, διασχίζοντας τα εξαιρειτκά καλντερίμια του. Μπορεί να φτάσει με ήπια πεζοπορία 1.30-2 ωρών περίπου από το Χωριό  στην καταγάλανη παραλία “Πράσσα” καλά προφυλαγμένη από τα Μελτέμια και να επιστρέψει με το λεωφορείο στο Χωριό. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα μια διάσχιση του νησιού διάρκειας 2.30-3 ωρών, ακολουθώντας το μονοπάτι από το Χωριό – Ξεύρη – Αγία Αικατερίνη – Γαδαρόμανδρα – Μοναστήρια – όρμος Σούφι και κολύμπι στον απάνεμο όρμο. 

   

Το εθελοντικό πρόγραμμα του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής περιλάμβανε και άλλες δραστηριότητες γνωριμίας των ενδιαφερόντων προορισμών του νησιού, καθώς και ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποδέκτες τους κατοίκους, τα παιδιά της Κιμώλου και τους εθελοντές. Κατά την εβδομάδα παραμονής τους, η πλατεία του Ιερού Ναού του Σωτήρα μεταμορφώθηκε σε κέντρο πολιτισμού.

Οι πεζοπορίες στα μονοπάτια του νησιού, τα περισσότερα εκ των οποίων καταλήγουν σε θαυμαστές ακρογιαλιές, ενθουσίασαν τους εθελοντές που γνώρισαν το νησί πρπατώντας το απ’ άκρη σ’ άκρη. Υποσχέθηκαν ότι θα είναι από τώρα και στο εξής όλοι τους μια …κινητή διαφήμιση για το νησί. 

   Κιμωλιάτες και εθελοντές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προβολές κινηματογραφικών ταινιών ελλήνων δημιουργών, όπως οι «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, ντοκιμαντέρ, όπως το «Χορεύοντας με τον Ραϊντέλ» του Αλέξη Τσάφα, για τη μετανάστευση και την ελληνοκουβανική κοινότητα της Ελλάδας. Την προβολή μάλιστα ακολούθησε βραδιά γνωριμίας με τους κουβανέζικους χορούς από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, Ραϊντέλ και Μαγαλί και τη ενθουσιώδη συμμετοχή των εθελοντών και των κατοίκων του Χωριού. Εντυπωσιακό και το ντοκιμαντέρ για την κατάκτηση του Έβερεστ από έλληνες ορειβάτες το 2004 (συναφές και με την ορειβατική ταυτότητα του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής) «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ», του Παύλου Τσιαντού. Τέλος, οι «Πέτρινοι φύλακες», ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, της Έλενας Καλογρίδη, για τις φρυκτωρίες –ένα παλιό σύστημα επικοινωνίας– στη Χίο.

   Η πολιτιστική εβδομάδα έκλεισε με δυο βραδιές αφήγησης λαϊκών παραμυθιών και αρχαίων ελληνικών μύθων από τη Νίκη Κάπαρη σε μουσικές ατμόσφαιρες και τραγούδια από τον Γιάννη Ψειμάδα. Η μία ήταν ειδικά αφιερωμένη στα παιδιά της Κιμώλου, αλλά και όσους αισθάνονταν παιδιά, και η δεύτερη στους μεγάλους. Τα παραμύθια ταξίδεψαν κατοίκους, παιδιά και εθελοντές σε μονοπάτια παλιά κι αγαπημένα και οι βραδιές πλαισίωσαν και ολοκλήρωσαν με τον ωραιότερο τρόπο την παραμονή του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής στο νησί της Κιμώλου.

   Ένα κύριο μέλημα του Συλλόγου ήταν και είναι να μη χαθούν οι δρόμοι του χτες, αλλά να ζωντανέψουν και να περπατιούνται, δείχνοντας το δρόμο για δραστηριότητες κοντά στη φύση, με σεβασμό στην παραδοσιακή κληρονομιά της πατρίδας μας. Η όλη δραστηριότητα τόνωσε την ήπια τουριστική ανάπτυξη στο νησί και ενίσχυσε μια εναλλακτική μορφή τουρισμού. Μένει τώρα με την ελπίδα ότι μεταλαμπάδευσε αυτό το όραμα στους κατοίκους της όμορφης Κιμώλου.

   Ελπίζουμε ότι ο σπόρος του εθελοντισμού που αφήσαμε στο νησί θα πιάσει και οι καρποί του θα ωφελήσουν τη μικρή Κίμωλο με τις πολλές και όμορφες παραλίες, τα εκπληκτικά μονοπάτια της και τους φιλόξενους και γνήσιους νησιώτες κατοίκους της…

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ