Γιώργος Μαρτάκης : “Η Μήλος μπορεί περισσότερα και καλύτερα”

Ο κ. Γιώργος Μαρτάκης στη συνέντευξη που ακολουθεί παραθέτει τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά της Μήλου ,διεκδικώντας το αξίωμα του Δημάρχου στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.

“κ.Μαρτάκη, είστε 70 ετών, επιτυχημένος επιστήμονας και επιχειρηματίας, ο Φαρμακοποιός της Μήλου, γιατί αποφασίσατε τώρα να είστε υποψήφιος Δήμαρχος Μήλου;

Καταρχήν θα συμφωνείτε ότι δεν είμαι σε ηλικία συνταξιοδότησης ως επαγγελματίας αλλά και ως ενεργός πολίτης. Άλλωστε η νεότητα στην πολιτική και πρωτίστως στην αυτοδιοίκηση δεν μετριέται με χρόνια αλλά με ιδέες και πρακτικές.

Πέραν αυτού μαζί μου θα δείτε έναν δημοτικό συνδυασμό 35άρηδων και 40άρηδων Μηλιών, συνδημότες που με παρότρυναν να βγω μπροστά, γιατί πιστεύουν ότι κουβαλώ και εκπροσωπώ ότι ακριβώς σήμερα δεν έχει και χρειάζεται η Μήλος στη θέση και την ευθύνη του Δήμαρχου, σοβαρότητα, εμπειρία, νοικοκυροσύνη.

Πιστεύεται ότι αυτά τα χαρακτηριστικά λείπουν από την προσωπικότητα του σημερινού Δημάρχου Μήλου, του κ. Δαμουλάκη;

Απολύτως και δεν θα μας ένοιαζε εάν αυτό δεν είχε αντίκτυπο τόσο στην καθημερινή μας ζωή στο νησί όσο και στην εικόνα που αποκτούν οι επισκέπτες για τη Μήλο. Ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός είναι ότι αρέσκεται να έχει το ρόλο του καβγατζή. Ακόμα και ο ίδιος όταν αναφέρεται στην 8ετή θητεία του διηγείται πολλαπλάσιους καβγάδες από επιτυχίες ή κατορθώματα.

Και πως η προσωπικότητα του σημερινού Δημάρχου γίνεται πρόβλημα για τη Μήλο;

Το πρόβλημα όμως είναι ότι με τη συμπεριφορά του προξενεί βλάβη στη Μήλο και τους Μηλιούς. Γιατί, στα σχεδόν 9 χρόνια της θητείας του, έχασε ευκαιρίες να λύσει βασικά προβλήματα της Μήλου. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα λύσει τα προβλήματα, ότι θα εξοικονομήσει χρηματοδοτήσεις για έργα και δράσεις, όχι με  προετοιμασμένες και τεκμηριωμένες μελέτες και προτάσεις αλλά είτε με φωνές και τσαμπουκάδες είτε με “κολλητιλίκια” και δημόσιες σχέσεις.

Πιστεύεται ότι αυτή η συμπεριφορά είναι πολιτική τακτική από μέρους του;

Θα ήταν τακτική εάν απέφερε αποτελέσματα. Ύβρεις και ταπεινώσεις για τους υπαλλήλους και τα στελέχη του Δήμου. Οργίλο ύφος στο Δημοτικό Συμβούλιο με προσβολές στους πολιτικούς του αντιπάλους και ενίοτε τους δικούς του Δημοτικούς Συμβούλους, μερικοί από τους οποίους αποχώρησαν. Χωρίς καλή συνεργασία με τα στελέχη της κεντρικής διοίκησης, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ανεξαρτήτως κόμματος.

Με αυτή τη συμπεριφορά, με αυτό το είδος ωμού πολιτικού λόγου, λαϊκού τραμπουκισμού, ήρθε να καλύψει την έλλειψη σοβαρού αυτοδιοικητικού λόγου και σχεδιασμού. Και φυσικά με αυτόν τον τρόπο δεν μπορείς να περιμένεις να ακουστούν τα αιτήματα της Μήλου και να βρεθούν λύσεις.

Μπορείτε να μας αναφέρεται μερικά από αυτά τα μεγάλα προβλήματα που επικαλείστε;

Οι βασικές υποδομές, ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων και οδοποιίας είτε δεν υπάρχουν, είτε βρίσκονται υπό κατάρρευση, υποβαθμίζοντας τη ζωή μας. Ας αναλογιστούμε το θέμα του βιολογικού καθαρισμού.

Τι έκανε 8 χρόνια ο Γεράσιμος για να λυθεί το θέμα. Ας αναλογιστούμε το Γηροκομείο, τη Λιμενική ζώνη, τις γαλάζιες σημαίες και τόσα άλλα. Όλα αυτά εμποδίζουν την ανάπτυξη του νησιού σε τουριστικό πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού και χαλαλίζουν την προίκα της Μήλου. Αλλά και η καθημερινότητά μας είναι υποβαθμισμένη και η εκπροσώπηση μας υπό-αμφισβήτηση. Οχτώ χρόνια Δαμουλάκης μετράμε χαμένες ευκαιρίες και άλυτα προβλήματα.

Εσείς κ. Μαρτάκη με το συνδυασμό σας ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ πως σκέπτεστε να τα αντιμετωπίσετε;

Η χρηματοδότηση έργων για την επίλυση προβλημάτων του νησιού είναι ένας αγώνας ταχύτητας και ανταγωνισμού με τα άλλα νησιά, με τους άλλους Δήμους.

Όποιος έχει τις καλύτερες προτάσεις, με τεκμηρίωση και ωρίμανση των έργων, και φυσικά έναν τρόπο αυστηρό και συνάμα ευγενικό, με επιχειρήματα και συγκροτημένες απόψεις μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει. Γνώση χρειάζεται και τεκμηρίωση, σοβαρότητα και στιβαρότητα στην παρουσίαση. Αλλά και συνεργασία στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τα στελέχη του Δήμου, με την Κεντρική διοίκηση και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι ότι με το νέο εκλογικό νόμο ο Δήμαρχος πρέπει να ξέρει να συνεννοείται και να συγκεράζει τις διαφορετικές απόψεις, εφόσον δεν είναι εύκολο να έχει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, εσείς μπορείτε;

Η λογική της αυτοδιοίκησης είναι να ξεπερνάς γραμμές κομματικές, να κάνεις συνθέσεις. Για να το πετύχεις χρειάζεται από χαρακτήρα να έχεις μάθει να ακούς, να κατανοείς την γνώμη του άλλου, να θεωρείς τον εαυτό σου πλούσιο όταν μπορείς να μαθαίνεις και να συνθέτεις.

Πιστεύω στις συνεργασίες και αυτό θα το δείτε και στο ψηφοδέλτιό μας. Έχω απευθύνει πρόσκληση από το περασμένο έτος σε ικανούς συμπολίτες, ανεξάρτητα ιδεολογιών και κομματικής προέλευσης, όπως ο Μανώλης Μικέλης, να συμπορευτούν μαζί μας.

Ελπίζω αυτές οι προσπάθειες να καρποφορήσουν. Προσωπικά  θέλω μια τετραετία να νοικοκυρέψω το Δήμο και να εντάξω στη διαδικασία της αυτοδιοίκησης νέα παιδιά, 30ρηδες και 40ρηδες ώστε μετά να πάρουν την τύχη της Μήλου στα χέρια τους.

Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών κ. Μαρτάκη;

Είμαι αισιόδοξος για τη Μήλο και τους Μηλιούς. Πιστεύω ότι η Μήλος είναι μοναδικό νησί, με έναν ανεκτίμητο πλούτο φυσικό και ορυκτό, με ικανούς και άξιους ανθρώπους.

Δεν μας αξίζει να βλέπουμε το νησί να βάλλεται και να απειλείται από τις ελλείψεις σε βασικά έργα υποδομής. Να πολλαπλασιάζεις τους επισκέπτες, μέσα στην γενικότερη αύξηση αλλά και με τις προωθητικές σου ενέργειες, και την ίδια στιγμή να μην διαχειρίζεσαι τα σκουπίδια σου ή να μην έχεις διαυγές νερό και αρκετό ή να αδειάζεις τα απόβλητα στα χωράφια;

Δηλαδή σε νοιάζει μόνον να τους φέρεις μια φορά τους επισκέπτες και δεν σε νοιάζει η εντύπωση που αποκομίζουν; Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο δίπλα στον φυσικό μας πλούτο να φτιάξουμε γειτονιές και οικισμούς πέντε χιλιάδων ανθρώπων που θα έχουν επιλύσει τα βασικά, ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα;

 Τι υπόσχεση δίνετε στους συνδημότες σας στη Μήλο εάν εκλεγείτε;

Πιστεύω ότι καλός Δήμαρχος δεν είναι αυτός που ψήφισες μία αλλά και δύο φορές ή αυτός που αυτοδιαφημίζεται ως τέτοιος. Καλός Δήμαρχος είναι αυτός που αφού εξελέγη είπε «είμαι εδώ για εσένα, για να δουλέψω για το καλό του νησιού» και το απέδειξε με το έργο και τη συμπεριφορά του. Αυτό θέλω και δεσμεύομαι να πω και να κάνω”.

SHARE